Журналистът Константин Тилев коментира темата с разликата в цените на

...
Журналистът Константин Тилев коментира темата с разликата в цените на
Коментари Харесай

Журналист: Производителите се дистанцират от пазара, а на борсата повечето са мутри

Журналистът Константин Тилев разяснява тематиката с разликата в цените на едни и същи артикули у нас и в чужбина.

" В бизнеса се търси оптимално бърз резултат. В момента както са устроени нещата виждаме, че селското стопанство е насочено към зърнените култури. Причината е, че най-бързо се реализира резултат, най-висока е дотацията, по този начин е устроена тази система. И на процедура за останалите браншове остава доста малко. Другото е, че към този момент имаме един развой на разграничаване на производители от пазара. Тоест, той е държан надалеч от пазара. Независимо, че има тържища, всевъзможни форми на коопериране и доставки. Просто главната маса от производителите е надалеч от пазара. Тоест, тяхната продукция се осъществя през медиатори. Това рефлектира върху цените, само че рефлектира и върху самите производители, тъй като те са безпощадно натискани от медиаторите, с цел да реализират по-висок марж ", сподели той в предаването " Пресечна точка " по " Нова телевизия ".

" Защо има разлика в цените на едни и същи артикули у нас и в чужбина? Субсидиране от една страна по европейска линия. И второто - че имат огромни икономически сдружения. Примерно в Бавария има няколко такива икономически сдружения, в това число на пивовари, на млеко производители, на мандри  и така нататък, които съумяват да заловен главния слой от техните консуматори по по-пряк път. У нас на борсата множеството са мутри. Трябва да има ликвидиране от тези шлаки, от тези натрупвания.

Има неща, които са по-евтини тук и са по-скъпи там, и противоположното. Ако търсим образци в дребната потребителска кошница, тук мога да ви кажа напълно искрено, че повода е в по-слабата конкуренция в България. И евентуално има някакво безшумно пълзящо съглашение, което не е картелиране, а е по-скоро " Виж, тоя какво направи, да го създадем и ние ". Виждате по какъв начин беше с бензина, с горивата, това се рефлектира в млякото, кашкавала, зеленчуците. Просто това е безусловно казано - " дайте в този момент да забележим до каква степен можем да качим цените и до каква степен ще прелее търпението на потребителя и той ще спре да купува това ", приключи Тилев.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР