Журналистът, историк и политик Горан Благоев написа гневен пост срещу

...
Журналистът, историк и политик Горан Благоев написа гневен пост срещу
Коментари Харесай

Горан Благоев побесня срещу „Войната на буквите“: Срам за предците ни

Журналистът, историк и политик Горан Благоев написа ядосан пост против метода, по който е показан българския цар и светец Петър, синът на Симеон Велики във „ Войната на буквите “. Експертът по българското православно християнство не пести рецензии към сериала на Българска национална телевизия, малкия екран, в която работи дълги години.

„ Св. Петър, цар Български – не оня олигавения, омаскарения, трансфорат в гротеска от „ Войната на буквите “, а оня, който остава в историята ни като умен, образован и не по-малко популярен държател от татко си “, това написа Благоев на стената си във Facebook. Той напомня някои от огромните триумфи на Симеоновия наследник, сред които преди всичко е 30-годишния мир на България с южната й съседка.

„ Когато отива за брачната гала в Константинопол императорът Роман I Лакапин изпраща своя сват да посрещне българския държател надалеч отвън столицата. Това е все едно през днешния ден български президент да тръгне на публична аудиенция в Съединени американски щати и американският президент да изпрати държавния си секретар в Европа, за  да посрещне госта “, това декларира Горна Благоев.

Журналистът установи с горест, че „ Войната на буквите “ е просто следващото българско историческо произведение, което омаловажава голямата роля на цар Петър в историята ни и това, че той е най-дълго управлявалия наш феодален държател.

Гневът на Горан Благоев от облика на цар Петър в сериала на Българска национална телевизия е толкоз огромен, че нападна освен създателите на кино лентата, а упреква българите като цяло, че не познава добре историята си, а също, че се уважава повече нови съветски светци, в сравнение с нашите светии. Ето какво споделя той по този въпрос:

„ Петър е първият български държател, който законно носи купата „ цар “. Няма блестящи победи като татко си Симеон и по тази причина и остава прекомерно недооценен в историята ни. А погрешно. Негови икони съвсем няма, фрески – на места. И черква на негово име не сме построили, нищо че е канонизиран за светец. За разлика от него, обаче, през последните години всеобщо се строят параклиси и църкви на новоканонизирани съветски светци. И това става с благословията на БПЦ, на която в миналото цар Петър обезпечава патриаршеско достолепие! Повсеместният нрав на българите е като на крепостни съветски селяни и заслужават тъкмо такава орис. Язък че сме имали владетели като св. Петър, цар Български. Ние сме позор за делата и наследството, което ни е завещал. “

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР