Журналистът и писател Турки бин Абдул Азис ал-Джассер е бил

...
Журналистът и писател Турки бин Абдул Азис ал-Джассер е бил
Коментари Харесай

Изтезаваха и убиха още един журналист в Саудитска Арабия

Журналистът и публицист Турки бин Абдул Азис ал-Джассер е бил подложен на изтезания и погубен в Саудитска Арабия. За това оповестява изданието New Khalee, базирайки се на правозащитници.

По данни на изданието журналистът е бил погубен в пандиза месец след ликвидирането на Джамал Хашоги. Ал Джасер е бил задържан през март 2017 година и упрекнат, че скрито е управлявал туитър акаунт, разкриващ нарушавания на човешките права от страна на длъжностни лица и членове на кралското семейство. Той е бил изобличен от саудитски шпиони в офиса на Туитър в Дубай. Според неназовани източници, шпионите били свързани със съветниците на принц ал Кахтани. Той бил изпратен в оставка по отношение на следствието на убийството на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. Саудитска Арабия призна, че убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул е било „ преднамерено “ по данни предоставени от Турция, заяви държавната медия.

„ Информацията от турските управляващи демонстрира, че дейностите на обвинените в тази ситуация Хашоги са били предумишлени “, съобщи държавният прокурор. Междувременно стана ясно, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспел е чула аудио запис на разпита на саудитския публицист Джамал Хашоги, по време на визитата ѝ в Турция. „ Човек, осведомен със записа твърди, че той е „ убедителен” и може да приложи още напън над Съединени американски щати да държат виновна Саудитска Арабия за гибелта на Хашоги”, се споделя в публикация на „ Вашингтон поуст”.

Журналистът на „ Вашингтон поуст” Джамал Хашоги изчезна на 2 октомври, откакто влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. След това Рияд твърдо отхвърляше изказванията на турски представители, че Хашоги е бил погубен от саудитски сътрудници, които са разчленили тялото му. Кралството твърдеше, че съперникът на властта е излязъл жив от дипломатическото посланичество. След 17 дни на гневно отказване Саудитска Арабия съобщи в събота, че журналистът е бил погубен при „ юмручен пердах “ в саудитско консулство – без да разкрива местонахождението на неговото тяло.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР