Журналистът и историк Горан Благоев изпрати остро писмо до президента

...
Журналистът и историк Горан Благоев изпрати остро писмо до президента
Коментари Харесай

Горан Благоев поиска да бъде заличен терориста Вапцаров

Журналистът и историк Горан Благоев изпрати остро писмо до президента Румен Радев във връзка присъединяване му в поклонението на Гарнизонното стрелбище на 23 юли във връзка 80-та годишнина от разстрела на поета Никола Вапцаров. Благоев нападна Радев поради думите му, че писателят антифашист е страдалец на избрана идея. Според журналиста съгласно законодателството на Царство България Вапцаров е терорист, саботирал страната.

Lupa.bg разгласява цялото писмо на доктор Горан Благоев:

Г-н Президент,
Не се обръщам към Вас с „ уважаеми “ тъй като след изявлението Ви във връзка 80 година от разстрела на Никола Вапцаров и последната искрица предпочитание да проявя полагащото Ви се протоколно почитание у мен изчезна.
„ Антифашистът Вапцаров е страдалец на една идея, която в последните години новите ревизионисти се пробват да изтрият от историята “. Това са Ваши думи, господин президент, изречени на 23 юли т. година на поклонението в мемориала „ Гарнизонно стрелбище “ в София.

“Мъченическата “ идея, която Вие приписвате на Вапцаров, е разказана ясно от самия него в протоколите от разпитите му отпреди 80 години. Признания за същата „ идея “ вършат и останалите подсъдими по този развой. Автентичните документи се пазят в Държавна организация „ Архиви “ и без доста старания всеки може да ги прочете даже онлайн на уеб страницата на организацията. Това са могли да създадат и някои от многочислените Ви сътрудници.

За Ваша и тяхна информираност ще изтъквам пасажи от тези документи:

„ Именувам се Никола Иванов Вапцаров, роден на 24 ноември 1909 година в София. В момента на арестуването ми аз заемах служба при централния комитет на Българската комунистическа партия, в комитета, който ръководеше по този начин наречената специфична работа. Тази специфична работа се състоеше в това, че от партийните хора трябваше да се отделят една част и то най-смелите и дружно с незаконните да образуват бойни групи.

Задачата на тези бойни групи трябваше да бъде: при положение на война със Съветския съюз, те трябваше да пресечен железопътни линии, мостове, телеграфни и телефонни линии, да изхвърлят влакове със специфични клинове и скоби, да подпалват вагони-цистерни, маслени резервоари и шлепове с горива и боеприпаси. (ЦДА, ф. 2124 к, оп. 1, а.е. К 20002, л. 74);

„ Представям Ви, господин прокурор, арестантската кореспонденция номер 15 216, съдържаща 439 листа за долуизброените лица, уличени в комунистическа активност. … Задачите им са били да провеждат бойни комунистически групи, които имат за задача да прекъсват телеграфни и телефонни линии, да изхвърлят влакове, да унищожават мостове, да подпалват бензинови и маслени хранилища и цистерни, да се доставят с оръжие и да се готвят за въоръжено въстание. “ (ЦДА, ф. 2124 к, оп. 1, а.е. К 20002, л. 69–70)

Каузата, на която съгласно Вас става страдалец Н. Вапцаров, е подривна активност против суверенна страна за събаряне на нейното законно държавно управление посредством „ въоръжено въстание “. При това активност, дирижирана по време на война от непозната страна, с която България не е прекъсвала дипломатическите си връзки. Съгласно тогавашното българско законодателство наказването за сходно действие е било „ гибел “.

Апропо – по това дело са подсъдими общо 45 души. Но наказаните на гибел са единствено 6. Не споделям малко ли са, или са доста. Но това въпреки всичко приказва задоволително за правилата на правосъдие в Третото българско царство.

Да Ви попитам, господин Президент: в случай че през днешния ден някоя незаконна българска организация реши да прави сходна подривна и терористична активност против страната ни, не дай Боже – да смъкна с прелом Вас или законното държавно управление – членовете ѝ мъченици на каква идея ще бъдат, в случай че бъдат хванати и съдени?

Както Ви е известно, със закон от май 2000 година комунистическият режим в България от 1944 до 1989 година е разгласен за незаконен. С Вашето изявление Вие явно за следващ път желаете да легитимирате дейците на този режим като борци за светли и човеколюбиви идеали. Каквито те не са. Нещо повече – говорите за „ нови ревизионисти “ в актуалното българско общество.

Кои са те, господин президент? Тези, които отстояват демокрацията? Които желаят България да продължава да бъде предан член на Европейски Съюз и НАТО? Които упорстват най-накрая кървавата страница на историята на комунизма в България да бъде прочетена до дъно и да влезе в учебниците без идеологическите операции от предишното? Или тези, които се опълчват на опитите страната още веднъж да бъде тласната към Руския свят? Използването на сходна ретроградна терминология от Вас, президента, ни връща към едно минало, които мислехме, че сме оставили зад тила си.

Като държавен глава, който следва не да разделя, а да сплотява нацията, Вие, господин президент, сте задължен да почитате събитията и личностите от нашата история. А тя напълно не е обвързвана единствено с наказаните преди 80 години. Тя е залята от страданията и кръвта и на хиляди българи – някои избити без съд и присъда, а други инквизирани в лагерите след 9 септември 1944 година Вие сте задължен да отдадете респект и към тези жертви, които са безспорните мъченици на един незаконен режим.



Не бих Ви упреквал толкоз мощно за венеца в Гарнизонното стрелбище, в случай че Ви бях видял да поднасяте публично цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма край НДК (вместо да се криете и да отивате рано заран, преди същинското поклонение на 1 февруари) или да оставите венец на скромния монумент на остров „ Персин “ край Белене или в лагерите край Ловеч и Скравена, или на Черната канара край Самоков.

Тогава Вие в действителност щяхте да се деянията като обединител на нацията. Но не сте, и няма изгледи да бъдете. Нито един от Вашите прародители не си е разрешавал по този начин фрапантно да разделя българите на „ свои “ и „ непознати “.

Ще напомня единствено по какъв начин при предизборната си обиколка в гр. Добрич предходната година неприлично подминахте паметника на именития ген. Иван Колев (чиято кавалерия прогони от Добруджа „ непобедимите “ съветски казаци през 1916 г.). Така за следващ път доказахте, че явно робувате на някакви зависимости и не проявявате националното достолепие, уместно на един същински държавен глава. Явно в никакъв случай няма да можете да се еманципирате от Вашия наставник – ген. Л. Решетников?!

Не на последно място, господин президент – долна операция е да твърдите, че „ Никола Вапцаров е най-яркият образец на нещастието по какъв начин убиваме гения “. Както е известно, той е наказан на гибел поради противодържавната си активност, а не поради творчеството си!

Историческа истина е, че в условия на изключително състояние след атентата в „ Св. Неделя “ (извършен от дейци на същата тази военна организация на Българска комунистическа партия! ) са убити поетът Гео Милев и публицистът Йосиф Хербст. Но какъв брой надарени български поети, писатели и журналисти бяха убити или измъчвани след 9 септември 1944 година?! Сред тях – Райко Алексиев, Трифон Кунев, Димитър Талев. Те също заслужават венци, господин президент!

Колкото до „ вандалските похищения против антифашистките монументи “, което също Ви е насъщна тематика, както проличава и от Вашето слово на 23 юли – не е загадка, че в действителност визирате паметниците на Червената войска. А тя, господин президент, нахлува в България на 8 септември 1944 година откакто дни преди този момент Съветският съюз едностранно ни е оповестил война.

Към този миг България към този момент е прекъснала връзките си с нацистка Германия, да не приказваме че у нас нито фашизъм, нито националсоциализъм действително е имало по това време. Така че Червената войска в действителност нахлува през българската граница като поробител. Както в този момент съветската войска нахлу в Украйна. Тогава войските на Съюз на съветските социалистически републики не е имало от кого да освобождават България, в това число и от фашизма, с цел да се назовава паметникът на Червената войска в София „ антифашистки “. Затова и демократично мислещите столичани го нарекоха „ МОЧА “ – Монумент на окупационната Червена войска и се борят за неговото разглобяване.

Реториката Ви по отношение на „ фашизма “ и „ антифашизма “ съмнително съответствува с тази на Путин, господин президент! Как тогава да повярваме, че Вие откровено служите на България и я предпазвате от заплахата тя още веднъж да не стане мъченица на една антидемократична идея?! На къде в действителност тласкате българското общество?!
София
24.07.2022 година
доктор Горан Благоев "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР