Журналистът и евродепутат от БСП Елена Йончева спечели окончателно гражданското

...
Журналистът и евродепутат от БСП Елена Йончева спечели окончателно гражданското
Коментари Харесай

Елена Йончева осъди Борисов да ѝ плати 5 хил. лв. за клевета


Журналистът и евродепутат от Българска социалистическа партия Елена Йончева завоюва дефинитивно гражданското дело за морални вреди, което заведе против премиера и водач на ГЕРБ Бойко Борисов. Той е наказан за заплати на Йончева 5000 лева обезщетение за неимуществени вреди, които е предизвикал със свое обществено изявление по време на предизборната акция през 2017 година, заяви „ Дневник “.

"Ще ли сте сполучливи публицисти вие, в случай че по няколко милиона страната ви заплаща за едно изявление взето? Питам: Ако за изявление страната България, през една от централите си, заплаща на журналистка за изявленията в чужбина по няколко милиона струвайки, които дори нашето държавно управление беше насила от предходното да доплати " и "бяхме принудени милиони да платим за нея. С мъж – министър председател тогава ", сподели Борисов, а думите му доведоха до гражданско дело, което Йончева завоюва на три инстанции.

Решението на Софийския градски съд е в действие, откакто на 6 януари Върховният касационен съд (ВКС) е отхвърлил като неприемлива касационната тъжба на Борисов и ГЕРБ. Окончателното изговаряне на състав на Върховен касационен съд с ръководител Емил Томов и членове Драгомир Драгнев и Геновева Николаева не предстои на обжалване или митинг.

През 2018 година на първа инстанция Софийският областен съд реши, че министър председателят Борисов и партия ГЕРБ би трябвало солидарно да изплатят на Йончева 5000 лева поради погрешни и оскърбителен изказвания по неин адрес. Първоначалният иск на Йончева бе за 20 хиляди лева, само че цялостният му размер бе отритнат и от СРС, и от втората инстанция - Софийския градски съд.

На първа инстанция съдът одобри, че сумата би трябвало да бъде платена солидарно от Борисов и от политическа партия ГЕРБ, само че градският съд анулира отчасти това решение и постанови, че ГЕРБ не може да носи отговорност в тази ситуация.

И Йончева, и Борисов апелираха решението пред Върховния касационен съд. Магистратите отхвърлят както възраженията на премиера против решението, по този начин и тези на Йончева, която счита, че отговорност би трябвало да носи и политическа партия ГЕРБ. Според правосъдния състав "отхвърлянето на желае против политическата партия като ответник по чл.х49 Закон за задълженията и договорите в тази ситуация се отклонява от здравия разсъдък ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР