Журналистът Богомил Грозев скоро ще се раздели с поста си

...
Журналистът Богомил Грозев скоро ще се раздели с поста си
Коментари Харесай

Гонят Богомил Грозев като шеф на „Старинен Пловдив”

Журналистът Богомил Грозев скоро ще се раздели с поста си на шеф на Общински институт „ Старинен Пловдив ”, защото няма компетенциите и знанията да отговоря за културните и архитектурните обекти в Стария град, научи „ Уикенд “. В околните дни след мощен публичен напън кметът Здравко Димитров ще издаде заповед за оповестяването на конкурс за шеф, откакто процедурата бъде съгласувана с Министерство на културата.

Това е първият конкурс за избор на шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “ от 2006 година насам, когато за шеф на института беше определена Весела Илиева. Без конкурс по-късно този пост са заемали Наташа Димитрова, Теодора Стойкова, Амелия Гешева, Милко Кафтански и Йордан Илиев. " Има публичен напън, какъвто не се вижда през последните 15 години, през които шефовете са били назначавани без конкурс. Не подценявам сходна позиция и по тази причина ще разглася конкурс за длъжността. Не се тормозя да извървим процедурата и се надявам това да даде успокоение на шефа на общинския институт да извършва работните си задължения “, съобщи кметът Здравко Димитров. Той добави, че Богомил Грозев ще продължи да извършва длъжността „ шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “ до привършване на състезанието и излъчването на победител.

Кандидатите за длъжността би трябвало да са магистри и да имат филантропично обучение. То би трябвало да е в областите история, археология, туризъм, антропология, социология и просвета. Има и условие за 3 години насъбран професионален стаж по съответното направление. Бившият водещ на новините на Нова телевизия не дава отговор на нито едно от тези условия. Към момента на назначението му преди година, Грозев има 20 година опит в областта на журналистическата специалност, най-вече като водещ на обедни новинарски излъчвания. В предоставената от него дипломата се видя, че има инженерно обучение от Минно-геоложкия университет. Тогава Здравко Димитров изясни скандалното предопределение с обстоятелството, че Богомил Грозев щял да разпространява Стария град, да притегли туристи и рекламодатели. А като „ опит “ като културен управител бе бележит фактът, че е съпродуцент на кино лентата на Ники Илиев „ Завръщане “, който бе сниман в Пловдив и се трансформира в самобитна реклама на града. Самият публицист пък се похвали, че за един месец около фотосите на лентата опознал хубостите на античния град.

За година и нещо, откогато управлява културните обекти в Стария град на Пловдив, някогашният шурей на артиста Антон Радичев не блесна с нещо кой знае какво, само че пък се прочу със скандално кадрово решение. Той назначи за организатор на Античния спектакъл диджея и собствен другар Григор Чолаков-Фънки. Въпросният диджей пък се прочу с тениската си с надпис „ К*Р “, сниман на фона на Античния спектакъл в Пловдив. Той се задържа на поста два дни и след митинги бе махнат от поста. Сега претендентите за шеф на Общинския институт би трябвало да защитят  идея за активността и развиването на „ Старинен Пловдив “ за интервал 4 години.

Преди два месеца от Сдружение „ Аз обичам Пловдив “ се обърнаха към пловдивската общност и стартираха подписка за уволнението на Богомил Грозев и с искане към кмета Здравко Димитров да организира транспарантен конкурс за длъжността. От организацията попитаха и за какво на шефа на ОИ „ Старинен Пловдив “ са предоставени безплатно два нови общински жилището на ул. „ Граф Игнатиев “ 22 и за какво преди да се нанесе в общинските жилища, той е бил настанен за сметка на общинския бюджет в частен хотел. Според „ Аз обичам Пловдив “ липсва доклад за активността на  ОИ „ Старинен Пловдив “ и защо са изхарчени отпуснатите в допълнение 145 000 лева от общинския бюджет.

Както „ Уикенд “ към този момент писа, в същото време Общинската фондация „ Пловдив 2019 ”  финансира продължението на българския филм „ Завръщане “ с 55 000 лв.. Лентата на режисьора  Ники Илиев кандидатствала по поканата „ Наследство II ” на фондацията. Той и Башар Рахал, които още веднъж са и продуценти на плана, са поискали финансиране в размер на 80 000 лв., само че утвърдената сума се равнява на малко над 68 % от мечтаните пари.

Любопитното обаче е, че продуцент на първата серия е и журналистът Богомил Грозев, който пък в този момент е началник на различен пловдивски общински институт „ Старинен Пловдив ”. Това поражда въпроса дали има спор на ползи и дали Грозев не е оказал въздействие върху „ Пловдив 2019 ” да финансира „ Завръщане-2 “. През последните седмици журналистът пък се изявява пред обществеността като посреща на входа многочислените гости в новооткритата Епископска базилика на Филипопол и раздава брошури на искащите да прегледат неповторимите римски мозайки.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР