Журналист от Хондурас е бил застрелян в четвъртък в град

...
Журналист от Хондурас е бил застрелян в четвъртък в град
Коментари Харесай

Журналист беше убит от бандити в Хондурас

Журналист от Хондурас е бил убит в четвъртък в град Данли, източно от столицата Тегусигалпа, макар че е получил полицейска защита, откакто е бил атакуван през май, съобщи БТАм цитирайки Франс прес.

Трийсет и девет годишният Франсиско Рамирес е работил за телевизия " Канал 24 " в Данли. В четвъртък " той е бил похитен от лица, движещи се с няколко автомобила, и е бил убит от тях ", изясни полицейският комисар Лисандро Гарсия. При нападението е бил ранен и служителят на реда, който е охранявал журналиста.

Първоначално полицейският комисар уточни, че убийството на Рамирес е резултат от почистване на персонални сметки. Директорът на Комитата за независимост на изразяването в Хондурас Амада Понсе обаче съобщи пред Агенция Франс Прес, че заповедта за убийството е била дадена от хондураски затвор и е била ориентирана против работата на Рамирес.

Понсе добави, че фамилията на журналиста към момента е в заплаха.

" Това е ликвидиране, обвързвано с работата му като публицист ", сподели тя и добави: " На 3 май той към този момент стана обект на нахлуване поради отразяването и следствието на незаконни действия, довели до вкарването на нарушители в пандиза ".

След това нахлуване Рамирес е бил подложен под полицейска протекция от страната, само че съгласно Понсе заканите са траяли.

 Секретариатът по правата на индивида и органът, отговарящ за отбраната на публицистите, желаеха втори охраняващ полицейски чиновник, който да укрепи ограниченията за сигурност, само че управляващите са дали отговор, че не разполагат с задоволително личен състав.

Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида, която осъди убийството, прикани Хондурас да " ускори отбраната на тези, които упражняват свободата на словото ", и изиска бързо следствие.

От своя страна хондураските управляващи обявиха, че е мобилизиран екип, който да проверява закононарушението и да открие причинителите.

Рамирес е вторият публицист, погубен от началото на 2023 година в Хондурас. Според няколко организации това е една от най-опасните за публицисти страни в света.

От 2001 година насам повече от 100 публицисти са били убити в тази страна, където работят незаконни банди, свързани с трафика на опиати и покровителствани от представители на управляващите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР