Журналист на Агенция Франс прес е убит в Източна Украйна,

...
Журналист на Агенция Франс прес е убит в Източна Украйна,
Коментари Харесай

Френски журналист беше убит в Украйна

Журналист на Агенция Франс прес е погубен в Източна Украйна, оповестиха негови сътрудници от организацията, станали очевидци на случая. Видеокоординаторът за Украйна на Франс прес Арман Солден ​е умрял при ракетен обстрел в региона на град Часов Яр, покрай Бахмут, във вторник.

Това е следващият случай на погубен публицист в Украйна. Последният подобен е от преди две седмици, когато и раниха италиански.

32-годишният Арман Солден е бил с екип от публицисти на Франс прес, пътуващи с украински бойци, когато групата е попаднал под обстрел с ракети " Град ". Солден е умрял, откакто ракета е паднала наоколо до укритието му. Останалите от екипа са невредими.

" Агенцията е съкрушена от загубата на Арман. Неговата гибел е извънредно увещание за заплахите, пред които са изправени публицистите при ежедневното отразяване на спора в Украйна ", сподели генералният шеф на Франс прес Фабрис Фрис .

Солден е френски жител, роден в Сараево. Той е бил част от екипа на Франс прес, изпратен в Украйна след съветската инвазия на 24 февруари 2023 година и който е дошъл на украинска територия още на идващия ден.

От септември Солден е живеел в Украйна, където е ръководел работата на екипа, отразяващ спора. Той постоянно е пътувал до фронтовите линии в Източна и Южна Украйна.

Смъртта му идва, откакто в края на април украински публицист, съпътстващ италиански боен сътрудник, беше погубен при засада в Херсон, а сътрудника му ранен.

По данни на Комитета за отбрана на публицистите Солден е 15-ият публицист, погубен, до момента в който отразява войната в Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР