Журито на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection посети

...
Журито на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection посети
Коментари Харесай

Журито на Spirits Selection впечатлено от фабриката на VP Brands International в Пещера Международните експерти обиколиха цеха за бутилиране и склада за отлежаване на най-големия производител на алкохол у нас

Журито на интернационалния конкурс за високоалкохолни питиета Spirits Selection посети фабриката на най-големия производител на алкохол и виновност в България VP Brands International (VPBI). В индустриалното звено в Пещера те разгледаха бутилиращите цехове и купажните отделения, посетиха склада за отлежаване с 14 000 бъчви и дегустираха питиета от портфолиото на компанията.

Международните специалисти се убедиха от първо лице във всички стадии на надзор, прилагани във фабриката. Първо на стадий купажиране се взима проба, която се изпраща в акредитирана лаборатория за физико-химичен разбор. Ако дава отговор на нужните условия, минава през вътрешната дегустационна комисия. Вторият стадий е многократна филтрацията, която се прави с новаторската технология за сребърна, и за платинена дестилация.

След това готовият артикул отива в буферни съдове, където още веднъж предстои на непоколебим физико-химичен и органолептичен разбор от дегустационната комисия. И в случай че дава отговор на високите ни условия за качество и стандарт, се подава за бутилиране. В деня на бутилиране се проучва и дегустира една от първите бутилки. През месеца или интервала на бутилиране на случаен принцип още веднъж се отделят проби от готовата продукция, които още веднъж са подложени на разбор, с цел да се подсигурява качеството на крайния артикул. Пробите се тестват от софтуерните екипи вътре в компанията, само че и от самостоятелни външни консултанти. Друга основна съставна част за производството на висококачествени питиета е водата.

Във фабриката употребяват вода от планината с доста положителни органолептични качества. Допълнително я пречистват със системи с деен въглен и противоположна осмоза и също така са внедрили специфичен филтър с минерала Шунгит. Журито на състезанието Spirits Selection посети и неповторимото оборудване за отлежаване на уиски дестилати във VP Brands International. Общо компанията разполага с три такива склада и възнамерява построяването на четвърти.

Общият потенциал е 30 000 бъчви. Складът за отлежаване в Пещера се намира върху 2500 кв. метра и съхранява 14 000 бъчви с дестилати. “VP Brands International съумя да показа модерното лице на алкохолната промишленост в България по най-хубавия метод. За нас – всички тези 80 дегустатори от 26 страни беше чудесна опция да забележим високото равнище на професионализъм и работа в компанията – още повече, че за България се знае малко. “, разяснява по време на визитата Бодуа Аво, ръководител на Concours Mondial de Bruxelles.

„ Българската високоалкохолна промишленост предлага страхотни питиета на доста високо равнище. Малцина знаят, че България е на първо място производител на високоалкохолни питиета, а една от главните цели на Spirits Selection by Concours Mondial du Bruxelles е да запознае членовете на интернационалното жури с новите производители “, добави Тиери Хейнс, който е шеф на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. Spirit Selection е единственият пътуващ конкурс за спиртни питиета в света. Догодина ще се организира в Китай. Избраният град е Лвианг. А резултатите от тазгодишното издание ще станат ясни на 6 септември.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР