Жул Вернписател, мислител (1828 – 1905)Произход: Нант, Франция, богато семейство

...
Жул Вернписател, мислител (1828 – 1905)Произход: Нант, Франция, богато семейство
Коментари Харесай

Жул Верн, който с очите си търси звездите

Жул Верн
публицист, мъдрец (1828 – 1905)

Произход: Нант, Франция, богато семейство на юрист и наследница на корабостроители и морски капитани

Образование: колеж в Нант, право в Париж

Интереси: литература, спектакъл, география, просвета и изобретения, пътешествия

Известни романи: „ Пет седмици с балон “, „ Пътешествие до центъра на Земята “, „ От Земята до Луната “, „ Пътешествията и приключенията на капитан Хатерас “, „ Децата на капитан Грант “, „ 20 000 левги под водата “, „ За 80 дни към света “, „ Тайнственият остров “, „ Париж през 20 век “

Признание: основател на жанра „ научна фантастика “, преведен на 148 езика

Нещо значимо следва да се случи, нали? Дали скоро ще преплуваме 20 хиляди левги под водата или ще обиколим света за 80 дни? Не, единствено ще попаднем на тайнствения остров Жул Верн , който можете да си купите от всяка книжарница по света.

„ Всички ние сме деца на Жул Верн ”, споделя Рей Бредбъри . А Артър Кларк прибавя: „ Чувствам се крепко обвързван с Жул Верн и неговите научно-фантастични работи имаха решаващо значение за моята кариера. Той е измежду петимата най-велики мъже, с които бих желал да се срещна онлайн. ”

Толкин също е въодушевен от Верн, критиците вършат паралели сред „ Хобит ” и „ Пътуване до центъра на земята ”. Но въздействията му не се изчерпват единствено с фантастите.

Поетът Артюр Рембо черпи ентусиазъм от „ 20 хиляди левги под водата ” и „ Капитан Хатерас ” за поемата „ Пияният транспортен съд ”. Екзюпери чете Верн, когато написа „ Нощен полет ”. Сюрреалистите го подреждат измежду своите популярни предходници. Йонеско споделя, че неуместните му пиеси са отдадени на завладяването на Северния полюс от капитан Хатерас, а Жорж Перек признава: „ Когато в „ 20 хиляди левги под водата ” Верн на четири страници изброява единствено имената на рибите, които героите му виждат, аз се усещам, като че ли чета поема ”.

Да, в англоезичния свят Жул Верн до скоро се приемаше като създател на книги за деца и юноши, без особена литературна стойност. Плод на неприятни преводи, още по-лоши акомодации и необикновено неприятни холивудски продукции, този фатализъм изчезва и Верн от ден на ден намира същинско място в библиотеката с същинска литература.

Жул Верн е роден през 1828 година в Нант, на остров измежду Лоара. Семейството му е от висшите пластове на френската буржоазия. На 6 той попада при учителка, чиито мъж, морски капитан, е липсващ преди 30 години. Мадам Самбин постоянно приказва на учениците за морето и по какъв начин чака връщането на мъжа си от огромното премеждие. Историята се запечатва в главата на момчето и книгите му са цялостни с пътешествия, тайнствени острови, странни оцелявания.

В католическото учебно заведение Жул се отличава, изключително в географията, негова обич за цялостен живот. Разказва се, че на 11 е по този начин разпален по морето, че се качва скрито на кораба „ Корал ”, с цел да отиде в Индия и да донесе коралова огърлица на братовчедка си Каролине, в която е безнадеждно влюбен. Идеята обаче се проваля - татко му го открива бързо и беглецът е безславно спретнат. Все отново му остава незаменимият бащин съвет – да пътешества колкото желае посредством въображението.

Не е несъмнено, че това детско бягство е истина. Но е несъмнено, че той дълго е влюбен в Каролине и когато тя се дами, Верн е разрушен. А скоро историята се повтаря. Жул среща Роуз, влюбва се, тя отвръща със същото. Той ú посвещава някои ранни поеми, в „ Дъщерята на въздуха ” я разказва като „ руса и пленителна, крилата и транспарантна ”. Родителите ú обаче я омъжват за възрастен богат земевладелец. Верн отново е разрушен и му остава контузия до живот. Всички дами в книгите му са слаби създания и постоянно се женят срещу волята си.

Самият Верн обаче потвърждава, че може да е освободен и съдбоносен, да следва призванието си, а не бащината воля. Баща му желае той да учи право в Париж и той отива. Но по този начин напредва с писането, контактите в литературните среди и съзнанието, че ориста му е в литературата, че отхвърля да се върне в Нант и да поеме адвокатската фирма. Издръжката стопира, Верн е усложнен, само че среща остарял другар, който издава ново списание и търси истории, цялостни с завършения, просвета и оптимизъм.

В списание „ Семеен музей ” излизат „ Първият транспортен съд на мексиканската флота ” и популярното „ Пътуване с балон ” – по този начин стартира същинското странствуване на Жул Верн в литературата. Идеята му за книги, които комбинират просвета с завършения, е утвърдена от Дюма.

През 1862 година, когато е на 34, Верн среща издателя Хетцел и му предлага историята за пътуването над Африка с балон. Хетцел, който към този момент работи с Жорж Санд, Балзак и Виктор Юго, има усет и приема.

„ Не желаех да описвам за технологията на пътуването, а да опиша Африка ”, споделя Жул Верн.

Публиката обаче умира от наслаждение, че по едно и също време с всякакви неща за Африка, научава и доста за балоните. Те са шлагер, Жул Верн също. А известността му става голяма, когато излиза „ Приключенията на капитан Хатерас ” .

Книгите на Жул Верн са издадени на 148 езика и в листата на най-търсените създатели той е сред Шекспир и Агата Кристи.

Реалният Верн обаче не е нито оня оптимист за бъдещето, обвързвано с науката и техниката, който наподобява от книгите си, нито е хартиен плъх, който единствено рови за нови научни обстоятелства. Той е човек с сложен темперамент, човекомразец, на моменти извънредно тежък черноглед за бъдещето на човечеството.

Дори издателят Хетцел му споделя да прибере в чекмеджето и да издаде чак след 20 години „ Париж през 20 век ” - разказ, в който са разказани съществени днешни високи технологии – от мобилния телефон до Интернет. Но и разказ по този начин скептичен, че издателят се плаши от резултата върху публиката и продажбите. „ Париж през 20 век ” излиза чак през 1989 година, не 20, а 84 години, откакто Жул Верн умира от диабет в къщата си в Амиен.

Със гибелта стартира същинското му пътешестване към центъра на земята. Надгробният му монумент обаче показва противоположното пътешестване - човек, който се надига от гроба и, до момента в който с ръка отмята надгробната плоча, с очите си търси звездите.

* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР