Жп линия да свърже Смолян с Пловдив. Това предложение е

...
Жп линия да свърже Смолян с Пловдив. Това предложение е
Коментари Харесай

Искат влак от Пловдив до Смолян

Жп линия да свърже Смолян с Пловдив. Това предложение е отправил до транспортния министър Николай Събев депутатът от партия „ Възраждане “ Ангел Георгиев, възраждайки концепция от предишния век. Той акцентира, че Смолян е единственият регионален град у нас без жп превоз. Затова пита министъра дали е правено настоящо изследване за опциите да се построи железопътна линия, която да свързва центъра на Родопите с вътрешността на страната.

„ Правителството се пробва да вкара „ зелена договорка “, като се затворят тецовете, а в това време не се подхващат дейности да се построи жп линия до един от регионалните центрове, откакто е потвърдено, че жп превозът е най-екологичен. Обещават се 4 нови моста над Дунав, 2 огромни тунела, нови автомагистрали и пътища, само че не и разширение на железопътните линии. Да разбираме ли, че жп превозът не е приоритет на новото държавно управление (както и на другите преди него)? “, пита Георгиев, който е регионален координатор на Възраждане за Пловдив и Смолян.

Според него с построяването на линията ще се облекчи автомобилният трафик по пътя Пловдив-Смолян, ще се понижат нездравословните излъчвания, по-ефективна работа ще е на пощите и по-добра свързаността и сигурността при пътешестване в зимните месеци, когато автомобилният превоз в района е усложнен. Полза може да има и за развиването на туризма в цялата област Смолян.

„ Ако има направено изследване, бихте ли споделили данни с обществеността за него - какви са параметрите на плана - стойност, период за осъществяване и механически характерности? Ако няма - по кое време ще бъде направено такова? Очакваме това да се случи във допустимо най-кратки периоди. Мислено ли е в вероятност за създаване на трета жп връзка с Гърция? Това може да стане при Гара Бук (дн. Паранести ​- б.р.) “, приключва питането си националният представител.

33-годишният Ангел Георгиев е определен за депутат в настоящия парламент от област Пловдив. Завършил е право във Великотърновския университет.

Идеята с трен да се пътува до Смолян пък е още от 1920 година Тогава Министерският съвет взема решение да се построи железопътна линия в направление Раковски -Хасково ​- Кърджали ​- Пашмакли (Смолян), само че планът не се осъществя.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР