Жозе Моуриньо има навик да променя възприятия. Преди около две

...
Жозе Моуриньо има навик да променя възприятия. Преди около две
Коментари Харесай

Интервюто с Моуриньо: Три години ще стигнат на Юнайтед да се завърне

Жозе Моуриньо има табиет да трансформира усещания. Преди към две седмици, до момента в който тимът му удължаваше впечатляващата си серия при започване на шампионата, от устата му излязоха думи, които биха могли да ви накарат да преосмислите провокациите на последните му три назначения Реал Мадрид, Челси и Манчестър Юнайтед – една голяма ремонтна работа след друга. „ Аз повеждам огромни клубове, само че постоянно ги намирам в сходно състояние. Да, получавам колосите, но колосите са тежка задача, когато са в неволя.”

Португалецът си даде три години да трансформира един клуб, който остана зациклил в предишното. Когато сядаме да поговорим за футбол в базата в Карингтън, първият въпрос като че ли самичък излиза. В какъв брой огромна неволя беше Юнайтед, когато Вие дойдохте?

Моуриньо стартира да дава отговор постепенно, подбирайки думите си. После няма да спре 10 минути. „ Е, историята е доста богата. И тази история си имаше край. Това бе началото на интервал, който боли повече поради предишното. Тежестта на предишното върху плещите на всички: играчи, мениджъри, всички в клуба, а даже и хората в борда, евентуално и притежателите. Защото когато си привикнал да печелиш, да печелиш и отново да печелиш, а след това внезапно престанеш, тежестта става голяма. Има си обаче и причина зад това, а за мен най-лесното тълкувание е просто да кажа, че най-хубавият управител в историята на Премиър Лийг си е отишъл. Това е най-простият метод да го проучваме, но нещата отиват доста по-надълбоко.”



Според разбора на сегашния управител Манчестър Юнайтед е изгубил Алекс Фъргюсън, навика да побеждава и инфраструктурата, поддържаща един печеливш тим. „ В другите клубове имаше еволюция, в този – не. Във всички тези области, които вършат един тим сполучлив, съгласно мен ние останахме спрели във времето. Когато споделям „ клуба”, имам поради футболния отбор, а това, което стои към футболния отбор, бе в неволя, в огромна неволя. Защото клубът е доста повече от резултатите – това е фенбазата, това е пристрастеността по целия свят, това е бизнесът, това е комерсиалната част. Клуб като Манчестър Юнайтед може да изкара една, две, три, четири, пет, 10 години без титли, само че отново да си остане Манчестър Юнайтед и да не страда финансово.

Първата стъпка беше да опитаме да изведем футболния отбор в вярната посока. Разбира се, в първия сезон се пробвах да подобря това, само че също усещах потребността на клуба да подхранва прочувствено почитателите, самочувствието на играчите, мотивацията на хората. А не можеш стори това без триумфи. Затова и се борех крепко за титли и избирам този в Лига Европа пред 3-то или 4-то място в шампионата. Защото най-хубавият метод да ускориш процеса е да побеждаваш. Това донася усмивки, основава по-добра конюнктура, основава повече съпричастност с хората и можеш да искаш от тях да ти дават повече. Този метод на работа беше доста сполучлив предишния сезон, тъй като бе значимо освен да върнем клуба в Шампионската лига, а и да спечелим нещо, до момента в който подобряваме структурата.

Днес имаме по-добри трудови условия, по-добър лекарски щаб, по-добър анализаторски отдел, по-добър скаутски отдел, по-добър медиен отдел, а в доста от случаите успяхме да го реализираме без смяна на хората в тях, което е много значимо. Защото можеш да пристигнеш в даден клуб и да промениш всичко, а е друго нещо, въпреки и по-трудното, да опиташ да подобриш наличното. Опитваме се да пригодим хората към моите визии, по тази причина те би трябвало да се научат по какъв начин да работят с мен по моя метод. Това беше огромно предизвикателство и още е огромно предизвикателство. Ускоряваме процеса точно поради онази идваща с положителните резултати усмивка, но той си остава настоящ.”



На Моуриньо постът в Юнайтед му бе препоръчан през май 2016 година, шест месеца откакто Челси го уволни макар извоюваната купа. Подписа за три години, с една по-малко от договорите в предходните му клубове, само че счита този интервал за „ точния за слагането на футболния тим на верния път”. Три години, пресмятал португалецът, биха трябвали за ремонта на състава на „ алените дяволи” до степен да е конкурентоспособен на най-високото равнище на европейския футбол. Той е управител във Фъргюсъновия смисъл на думата: не просто първокласен треньор, а и човек, чиято мощ е в управляването на футболната страна на клуба от дъното до върха на пирамидата. Не е съвпадане, че триумфите на Моуриньо на трансферния пазар от Интер през Реал Мадрид до Челси надвишават тези на сътрудниците му. Неговото пояснение за ремонта на Юнайтед демонстрира за какво е по този начин.

„ Мисля, че три лета са точният интервал, тъй като през лятото оформяш бъдещето на своя състав. През януари получаваш избран състезател в края на контракта си – можеш да го вземеш при по-добри условия или по неотложност. Дизайнът, архитектурата на бъдещето на твоя тим обаче се прави през лятото. Така че три лета са идеалният интервал за слагане на отбора на верния път и да направиш цялата конструкция солидна и работеща като съвършена машина, предоставяйки на тима най-хубавите условия – освен за сегашното, а и за бъдещето.

Има играчи, които могат да трансформират ориста на тима, които могат да имат основно значение за развиването му. Има други, които са доста значими за качеството и стабилността на състава. Има и трети, които не се постанова да вземаш, тъй като към този момент ги имаш на свое разположение.

Когато дойдох, ние се нуждаехме от темперамент и качество, които бяха изгубени в последните години. Клубът се съгласи изцяло за Пол Погба, който може да е популярен състезател на всяко равнище в идващите 10 години. Скочихме за Златан Ибрахимович, съзнавайки, че това не е състезател за идващите 5-6 години, само че кадърен на мига да се приспособи към величината на този клуб и идващия с нея стрес. Футболист, който си мисли: „ Клубът е огромен, само че и аз съм голям”.

Хенрих Мхитарян и Ерик Байи имаха качества, които смятах, че в състава няма. Михи се нуждаеше от малко време, само че на тима му трябваше състезател с неговата мултифункционалност във всяка зона на офанзивата. Също и бърз, мощен централен бранител. Няма да съпоставяме с Фърдинанд, Видич и другите чудовища от предишното, но Ерик е състезател с добър темперамент и се приспособи към ПЛ.



Във втория сезон знаем, че от човешка позиция тази група играчи е доста специфична. Не можеш рискува да доведеш доста добър футболист, който не е доста добър човек. Вчера гледах графа по Скай Спортс с Тиери Анри, Рой Кийн и Кени Далглиш, а Далглиш сподели: „ И тримата сме спечелили доста титли, а сигурно не можем да си спомним за огромен трофей в тим, който не е бил отлично семейство с превъзходен дух в съблекалнята.” Напълно е прав. В моята кариера най-големите достижения са се случвали, когато групата е била специфична.

Ромелу Лукаку беше мой състезател като хлапе. Напусна Челси, тъй като в оня миг смяташе, че заслужава да му давам повече шансове, само че е такова положително момче, че през всичките години по-късно останахме в непосредствен контакт и в отлични връзки, тъй като евентуално е схванал, че не мога да прескачам стадии в оня миг. Така че аз знаех, че той е образован момък с доста позитивно отношение. Много е непосредствен с Пол, а с цел да си непосредствен с Пол, би трябвало да си като Пол: занимателен, отворен, радващ се на живота, само че и добър експерт. Знаех, че мъжът е прикрит у него.

Не мога да кажа, че съм имал по-добър човек от Неманя Матич до момента в кариерата си на треньор. Той има един мач, който беляза връзката му с мен за безконечни времена. Бях го оставил запаса, пуснах го в 45-ата минута и го извадих някъде към 70-ата. Пресата е жадна за история, пресата е жадна за кръв – неговата, моята или и на двамата. Той беше доста печален, аз също, тъй като това не е хубаво нещо и съм го правил единствено дважди в кариерата си. На идващия ден обаче Неманя пристигна при мен и ми сподели: „ Не съм благополучен от случилото се, само че виновността е моя. Не съм благополучен от това по какъв начин постъпи с мен, само че мога да схвана промяната поради това по какъв начин играх. Така че да продължаваме напред!”.



Е, не продължихме дълго напред, тъй като няколко седмици по-късно бях уволнен. Но той бе едно от „ моите момчета”, един от тези, с които запазихме близка връзка даже и когато не работихме дружно. Така че зная какъв огромен мъж има у Неманя, а в този момент е и по-зрял.

Виктор Линдельоф е единственият, с който не бях работил преди. В Португалия обаче имам надзор върху информацията „ от кухнята”. Зная качествата на хората, зная доста неща за обществения и за персоналния им живот. Зная, тъй като даже и да не диря информация за това, тя отново идва при мен.”

Това трио пристигна в една подготвителна база, неслучайно предекорирана с „ нови фотоси на стените на моите играчи с трофея в Лига Европа и Купата на лигата”. Две огромни купи плюс Къмюнити Шийлд бяха резултатът от един сезон, в който се очакваше Моуриньо да бъде задминат от новото потомство треньори – Антонио Конте, Джосеп Гуардиола, Юрген Клоп, Маурисио Почетино. Добавена към клишираните теории за прекалено отбранителната тактичност и за отхвърли от залагане на млади гении бе и тази, че Моуриньо е слаб в тренирането на атакуващата игра. Тактическите му проекти и способи в тази област бяха отписвани като „ прости” и „ на един целия свят разстояние от модерните автоматизми на Конте”.



Тази рецензия забавлява Моуриньо. „ Може би дроновете работят, тъй като нашите тренировки са при закрити врата. Този сезон евентуално не споделят това, тъй като играем доста добре. Този сезон евентуално споделят, че работим доста време по отбранителната част, тъй като сме запазили няколко „ чисти мрежи”. Не зная и не ми пука.

Нашият способ е световен на всяко равнище и не можеш да развиеш тим, в случай че не развиваш разнообразни етапи на играта. Последните два първенеца на Англия бяха ултрадефанзивни тимове с убийствена контраофанзива. Така че очевидно това е методът да триумфираш в лигата в нашето съвремие.

Зная, че от време на време това се трансформира в мода, тъй като триумфът кара хората да се пробват да го имитират, само че ние се опитваме да вървим в друга посока – да играем футбола, който считаме, че приляга на качествата на нашите играчи. И няма да се пазиме със седем индивида – петима бранители и двама отбранителни полузащитници. Понякога противниците ни са толкоз мощни и мощни, че няма по какъв начин в подобен ден да не ти се наложи да прибегнеш до този способ. Ние обаче ще опитаме да не играем по този метод, въпреки да знаем, че в последните сезони точно по този метод се успяваше.”

Успехът постоянно е бил най-хубавата призма, през която да се проучват методите и дейностите на Моуриньо. Говорим си за описа на Патрис Евра по какъв начин, до момента в който чествал на терена успех в Шампионската лига, съвсем за момент усетил по какъв начин възбудата от огромната победа бива заместена от желанието да я реализира още веднъж. „ Такава е нашата природа и от време на време, когато сме в сложен миг с горест след няколко загуби, опитваме сред нас си да премахнем неприятното възприятие, като си спомняме: „ Хей, ние спечелихме към 20 купи. Хей, дайте да се стегнем, ние към момента сме най-хубавите. Спечелихме купата единствено преди четири месеца. Хайде!” В последна сметка обаче единствено се споглеждаме и си споделяме: „ Това не сме ние.” Нещастни сме и нищо няма да се промени, тъй че да не опитваме да го прикриваме, тъй като това не сме ние.

 Това лято отидох до къщата си в Португалия. Бях в кабинета си, гледах към стените: някои купи, медали, фланелки. Въобще история и си помислих: „ Мамка му, постигнахме доста.” Но това е единствено един миг. Сезонът стартира и продължаваш по същия метод. Знаеш, че този жанр работа може да продължи постоянно, в случай че го искаш. А аз го желая. Когато си благополучен с постигнатото от теб, когато не мечтаеш за нови неща, когато не искаш да спечелиш четвърта купа в ПЛ, пета Купа на лигата, трета ШЛ, когато не искаш това, тогава отивай в Лос Анджелис да се наслаждаваш на живота, не се връщай след предсезонната подготовка, а трупай загар.

Това не сме ние!”

Дънкан Касълс, „ Сънди Таймс” Премиър лийг 6 кръг, събота 23 септември  Саутхамптън 0:1краен резулат  Манчестър Юнайтед

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР