Жоро Йорданов е интерактивен дизайнер и съосновател на Облик Студио,

...
Коментари Харесай

NFT — що е то?

Жоро Йорданов е интерактивен дизайнер и съосновател на " Облик Студио ", компания с интернационално портфолио и 7-годишен опит в дизайна и създаване на цифрови артикули. Завършва редовно програмиране в ТУЕС, където по-късно преподава уебдизайн, а от 2017 година управлява дизайн екипа на - българска компания, която е измежду водещите институции за ръководство на цифрови активи в света. Изкуството полудя по новата цифрова технология NFT. Какво съставлява тя и от кое място се появи?
През последната година има детонация на крипто вести, а " Какво е NFT " е един от най-честите въпроси измежду другари и медии. Все ме питат какво е общото сред Grimes, Twitter и цифрови котки и всичко се събира в тази нашумяла абревиатура.

Обяснението - NFT (non-fungible token) е незаменяем токен, основан на блокчейн мрежата на Етериум. Всяко NFT е неповторимо, тъй като никой не може да го репликира, да промени собствеността му или да направи същото такова. Всичко се корени в думата " незаменяем ". Например доларът, златото и биткойн са заменяеми - търгувате един биткойн за различен и получавате безусловно същото. Същото важи и за останалите (крипто) валути. Съвсем друго е, когато имате единична численост на бейзболна карта или първия брой на някое паметно издание - те не могат да се заменят, защото нямат еквивалент. Системата е много елементарна - когато един цифров обект се запише в блокчейн мрежата, той получава своя неповторим " документ " и купувачът му може да е сигурен, че има уникален оригинал. Точно по този начин се взема решение един от най-старите проблеми в арт сферата - въпросът с достоверността на една творба.
Накратко, технологията съставлява цифров документ за интелектуална благосъстоятелност, цифров нотариален акт на единствена по рода си творба, записана в блокчейн мрежата.
Истината е, че технологията съществува от дълго време, а не се появява през 2020 година около всеобщия крипто напредък. Първото ѝ проявяване е още през 2017 година в блокчейн играта cryptokitties - платформа, в която хората отглеждат, купуват и продават цифрови котки. Нещо като тамагочитата преди години, само че за разлика от тях cryptokitties предизвика подобен голям интерес, че цялата Етериум мрежа се претрупва и доближава пик на транзакциите. Оттук потеглят множеството благоприятни условия на NFT, които следим през днешния ден.

Последната година несъмнено е времето на NFT. Какво ли не видяхме - Cristies направиха първите NFT търгове, Beeple продаде своята компилация за впечатляващите $69 млн., създателят на Twitter трансформира собствен туит в NFT, а в този момент има взрив на такива галерии. Може би най-хубавото е, че технологията върна изкуството там, където му е мястото - под светлината на прожекторите и в заглавията на водещите медии. Самата технология е всеобхватна - NFT може да бъде и бейзболна картичка или различен вид колекционерска визия, корица на Times или музикален албум, даже апартамент. Тепърва ще виждаме всички ѝ позитиви.
Според някои специалисти историята на NFT ще приключи трагично като треската по холандските лалета през XVII век. Съгласен ли сте с тях?
Историята познава редица явления и търсенето на даден актив не може да бъде предсказано с кристална топка. По-скоро би трябвало да се замислим за аргументите сходен феномен да се появи и за опциите, които дава, както и за значимостта на софтуерната иновация, откакто мине манията по нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР