Жорж Санд наричала Александър Дюма „геният на живота“. При него

...
Жорж Санд наричала Александър Дюма „геният на живота“. При него
Коментари Харесай

Геният на живота, който успя да вземе всичко от него без угризения: 218 години от рождението на Александър Дюма-баща

Жорж Санд наричала Александър Дюма „ геният на живота “.

При него всичко наподобява прекалено – солидната му фигура, голямата му продуктивност, безбройните му любовни случки, мераците му към положителното ядене, пилеенето на пари с необятна ръка, което в края на дните му го довежда до опустошение. Никой не знае какъв брой тъкмо противозаконни деца е имал писателят, само че един от синовете си той въпреки всичко признава 7 години след раждането му.

Момчето също носи името Александър и става на собствен ред прочут публицист, тъй че, с цел да ги разграничават, стартират да назовават създателя на „ Тримата мускетари “ Александър Дюма- татко.

Писателят е роден на 24 юли 1802 година във Виле-Котре. Баща му Тома Дюма е противозаконен наследник на маркиз и чернокожа слугиня. Мулатът, който стана републикански военачалник, се славел с невероятната си мощ. Бил толкоз застрашителен, че немците в Тирол през 1797 година го наричали „ черният демон “. От него Александър наследил исполинския растеж, смуглото лице и къдравата коса, които влудявали дамите. Заради смесената си кръв писателят постоянно ставал обект на расистки нападки. Балзак да вземем за пример казвал: „ Само не ме сравнявайте с този чернокож. “ Веднъж, когато в книжовен салон един от недоброжелателите му го засегнал на тази тематика, Дюма отвърнал:

„ Баща ми бе мулат, баба ми чернокожа, а прадедите и прабабите ми са били маймуни. Моето потекло стартира там, където приключва вашето. “
Любими цитати от Александър Дюма-баща 9 фотоси  Любими цитати от Александър Дюма-баща  Любими цитати от Александър Дюма-баща  Любими цитати от Александър Дюма-баща  Любими цитати от Александър Дюма-баща
Момчето е на 3 година, когато генералът умира. Разказват, че дребният Александър взел пушка и споделил на разплаканата си майка, че ще отиде на небето да убие Бог. Момчето остава в родното си градче до 20-ата си година, като получава прекомерно безредно и много незадълбочено обучение. То обаче е уверено от рано, че ще завоюва Париж и света с перото си.

Във френската столица младежът първо работи като писар при един нотариус, само че скоро съумява да се настройки на много сладка и перспективна работа – в канцералията на Орлеанския херцог, бъдещия крал Луи Филип. И едвам няколко месеца след идването си провинциалният Дон Жуан завързва любовна спекулация със съседката си Катрин Лабе, която ражда сина му Александър, прочут по-късно като Александър Дюма-син (на фотографията долу).

 Александър Дюма наследник Уикипедия

Литературният триумф идва прекомерно бързо. Благодарение на поддръжката на Орлеанския херцог е поставената пиесата му „ Анри III и дворът му “, която незабавно жъне триумф. Дюма става едно от известните имена на младото потомство на романтиците. За по-малко от 17 месеца на сцената излизат 7 пиеси – пет с подписа на писателя и две – без. Но с театъра при Дюма се случва същото като с дамите – първоначално бурна пристрастеност и след това изстудяване, щом един път му се отдадат. Така той напуща театралното изкуство, с цел да открие новелата, и несъмнено, романа – жанра, който ще го трансформира в един от най-четените, превеждани и филмирани в света френски създатели.

В младите си години писателят не изпускал да излее кипящата си сила и в многоройните протести и революции, които заливали френската столица. През юни 1832 година по време на погребението на военачалник Ламарк младият мъж вървял в челото на колоната. След известно време полицията почнала да разгонва тълпата, което дало началото на следващото въстание. Няколко дни по-късно то е грубо потушено. Един от роялисткитевестници написа тогава, че Александър Дюма е бил хванат с оръжие в ръка и разстрелян още същата нощ. Това се оказва неистина, само че приятелите на писателя го карат поради сигурността му за известно време да се скрие в Швейцария. Оттам се връща с първия си историко-публицистичен етюд „ Галия и Франция “. В идващите години се завърта „ фабриката за романи “, както злобничко подмятат някои от критиците на фамозния французин.

Много откриватели на творчеството му показват, че голямата си литературна плодовитост той дължи на своя „ плебей “ Огюст Маке – надарен публицист, работил в тандем с Дюма, само че останал вечно неизвестен. Някои даже настояват, че точно Маке измислял завладяващите сюжети на най-прочутите романи, а Дюма ги дообработвал и разкрасявал.

 Александър Дюма татко Уикипедия

Двамата се срещат през 1938 година, а съдействието им завършва към 1851 година Именно в този интервал се появяват трилогията „ Тримата мускетари “ (романът излиза във вторник като част от „ Златна сбирка на XIX в. “), „ Двадесет години по-късно “ и „ Виконт дьо Бражелон “, както и „ Граф Монте Кристо “, а също и трилогията за Наварския крал „ Кралица Марго “, „ Графиня дьо Монсоро “ и „ Четиридесет и пет “. След раздялата Маке пробва посредством съда да накара Дюма да го признае за равносилен създател на взаимните им произведения. Това обаче не се случва и Маке по този начин и не получава самопризнание.
 image2_16x9.png EDNA ОБ(Л)ИЧА: 6 празненство блузи, които наподобяват скъпи (а в действителност са ПОД 30 ЛЕВА) На фокус
Други откриватели обаче са на мнение, че ролята на Маке в действителност е била второстепенна. Той имал задачата да прави нужните исторически изследвания и нещо като проект за романа, който Дюма е разработвал след това. Като мотив за тази доктрина се привежда и фактът, че след раздялата съавторът не съумява да сътвори произведение, което да остане в историята. На връзките сред двамата е отдаден и филмът „ Другият Дюма “., в който ролята на писателя бе поверена на Жерар Депардийо.

Легенди се описват за това какъв брой доста любовници е имал писателят. При това неведнъж въртял по няколко по едно и също време. Някои от биографите му са пресметнали, че те са най-малко 500, въпреки че в последна сметка са по-малко от творбите, които е написал – 647. Цял Париж говорел за бурния характер и за „ африканските пристрастености “ на създателя на „ Тримата мускетари “. Самият той казвал:

„ Имам толкоз доста любовници от великодушие, в случай че беше единствено една, щях да я уморя за 1 седмица. “

 Александър Дюма татко Уикипедия

Единственият формален брак французинът подписва през 1840 година с актрисата Ида Ферие. Смята се, че значително това е било разследване на шантаж от нейна страна – тя предиздвикала собствен прочут да изкупи задълженията на писателя и по-късно му сложила ултиматум – или женитба, или затвор. Съвременниците разказват Ида като егоистка, която се интересувала единствено от себе си, пресметлива, капризна и извънредно ревностна. Бракът не траял дълго, защото едвам година след женитбата актрисата срещнала богат италиански княз и се преместила при него. През 1844 година двамата с писателя се разделили дефинитивно. Същата година Дюма купува терен в Порт-Марли и стартира да строи фамозната си къща – замъка „ Монте Кристо “, който е комбинация от стилове – подем, барок и готика. Тъй като теренът бил мочурлив, основите на постройката били съвсем със същия размер като това, което се вижда над земята.

През 1846 година тогавашният създател на пиеси се снабдява даже със личен спектакъл в Париж, където са поставяни Гьоте, Шекспир, Кардерон, Шилер и други „ Историческият спектакъл “ обаче банкрутира през 1850 година, както се случва и с доста други инициативи на създателя. Заради разорението си той е заставен да продаде на търг обичания си палат. Дори бяга в Белгия за известно време, с цел да се избави от 150-те кредитори, които са по петите му.

Дюма бил и фамозен кулинар. За него казвали, че когато не е в леглото при някоя от любовниците си или край бюрото да написа, сигурно е край печката, с цел да запържва лукчета. Последната от книгите му е „ Големият кулинарен речник “, в който са събрани 800 новели на тематика гозби. В него са включени предписания от доста страни, които писателят самичък посещавал или за които му разказвали. Речникът към момента заема почетно място в библиотеките на французите. Онези, които са го чели, настояват, че в него се съдържат доста потребни препоръки, които въобще не са изгубили актуалността си за актуалната кухня и са превъзходен справочник за всеки уважаващ себе си сегашен готвач.

 Александър Дюма татко Уикипедия

В речника са включени и няколко предписания от Русия, където Дюма прекарва две години от живота си в края на 50-те. Впоследствие той се впуска в нова аватюра – идеята за обединяването на Италия. В Неапол се сближава с Гарибалди и превежда записките му. Дава даже 50 000 франка свои пари за покупка на оръжие.
 Време е за рисково подчертани очи и сетивен взор от YSL! Edna предлага Време е за рисково подчертани очи и сетивен взор от YSL!
През 1870 година писателят се разорява за следващ път и отива да живее при Дюма-син. През септември евентуално получава инсулт, който води до порупарализа (има версия, че причина е новината за провалянето на френската войска при Седан по време на войната с Прусия).

„ Всички ме укоряват, че съм доста разхитителен – споделя на сина си малко преди гибелта. – Дойдох в Париж с 20 франка в джоба. Тях съумях да ги запазя “ – прибавя той, като демонстрира последната си златна монета. Умира на 5 (или 6) декември 1870 година в съвсем цялостна мизерия. Но без страдание, тъй като е съумял да вземе всичко от живота.
Любими цитати от Александър Дюма-баща 9 фотоси  Любими цитати от Александър Дюма-баща  Любими цитати от Александър Дюма-баща  Любими цитати от Александър Дюма-баща  Любими цитати от Александър Дюма-баща
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР