Johnson & Johnson спира производството на ваксината срещу Ковид-19, информира

...
Johnson & Johnson спира производството на ваксината срещу Ковид-19, информира
Коментари Харесай

Johnson & Johnson спира производството на ваксината срещу Ковид-19?


Johnson & Johnson стопира производството на имунизацията против Ковид-19, осведоми New York Times. Но за какво? Еднократната векторна ваксина е изключително известна в разрастващите се страни. Но и в България.

Johnson & Johnson стопира производството на своята във фабриката си в нидерландския град Лайден, осведоми преди броени дни " New York Times ". Публикацията на американското издание повдига редица въпроси. Защо? Откога? Докога?

На питане на немската обществено-правна медия ARD представител на концерна отговори следното: " Производствената база в Лайден ще играе значима роля за производството на ваксини и през 2022 година. "
Редакцията предлага
Само краткотрайно решение или финален стоп?

Според " New York Times " още в края на 2021 концернът е прекратил производството на векторната ваксина Janssen, от която се слага единствено една доза. В момента в базата в Нидерландия се създава пробна ваксина против различен вирус, а след няколко месеца имунизацията Janssen още веднъж ще стартира да се създава, споделя още представителят на концерна пред ARD. Той прибавя, че фабриката в Нидерландия не е единствената индустриална база на Johnson & Johnson за имунизацията против Ковид-19.

Според " New York Times " обаче концернът среща компликации с производството на векторната ваксина на други места. А аргументите за това били две: или службите все ще не били издали нужните разрешителни за производството, или пък самите цехове към момента не били в употреба.

Къде е известна имунизацията на Johnson & Johnson?

Ваксината на Johnson & Johnson се ползва в 218 страни по света. В 82 от тях тя има особено позволение. Janssen се употребява и в Европа, само че в Европейски Съюз все по-малко хора се имунизират с нея. Една от аргументите за това е, че при еднократната векторната ваксина доста страни постановиха краткотраен стоп, защото след имунизацията може да се стигне до редки случаи на кръвни съсиреци.

В Германия еднократната ваксина не се признава като цялостна имунизация, заради което хората, имунизирани с нея, би трябвало да си слагат втора и трета доза от други ваксини или надлежно и бустерна доза, с цел да се снабдят със зелен документ. Така в Германия преимуществото на Janssen в действителност бе заличено.

Особено високо приложение тази ваксина намира в Африка - най-много в Западна Сахара, Южна Африка, Мадагаскар и Кот д`Ивоар. Тя се употребява постоянно и в латиноамериканските страни Бразилия, Боливия и Колумбия, както и в някои азиатски страни като Непал и Афганистан. Ваксината на Johnson & Johnson е изключително известна и в България. Въпреки че в страната има задоволително дози и от имунизациите против Ковид-19 на BioNTech и Moderna, мнозина избират Janssen - защото се бие еднократно.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" Елате да се ваксинирате ": един ден с двама лекари от Враца
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР