Жо-Вилфред Цонга несъмнено е един от най-обичаните тенисисти в ATP

...
Жо-Вилфред Цонга несъмнено е един от най-обичаните тенисисти в ATP
Коментари Харесай

След достойна последна битка: Цонга се сбогува с тениса пред препълнения Филип Шатрие

Жо-Вилфред Цонга безспорно е един от най-обичаните тенисисти в ATP Тура и това е изцяло справедливо, имайки поради неговия избухлив жанр на игра и темперамент на шоумен. Французинът постоянно е можел да наелектризира трибуните и рядко сме виждали празни места на неговите дуели, като даже самият Ник Кирьос признава, че точно някогашният номер пет е неговият кумир в спорта. Цонга реализира голям брой триумфи в професионалния тенис, започвайки от юношеските му години, когато се трансформира в първа ракета при подрастващите.

Впоследствие Жо навлиза стремително в мъжкия тенис и доближава на 22-годишна възраст до финала на Аустрелиън Оупън. Всички обаче най-добре си спомняме пътя на ветерана към трофея в Торонто през 2014-а, като той надви поредно над Новак Джокович, Анди Мъри и Григор Димитров. Всъщност французинът е единственият играч, който в кариерата си е реализирал победи над всеки един от представителите на Голямата тройка, до момента в който са били отпред на международната класация.

Обръщаме ви внимание на всички тези триумфи от страна на 37-годишният тенисист, тъй като днешният ден постави завършек на славната му кариера. Цонга страдаше от голям брой контузии през годините и в последните сезони по този начин и не съумяваше да се завърна за дълъг интервал от време, което накара някогашният номер пет да вземе това решение. Последната му намира се състоя на централния корт на Ролан Гарос, като локалният представител можеше да разчита на бурната поддръжка по трибуните на " Филип Шатрие ". Феновете пък можеха да се насладят на извънредно почтено показване от техния любим, чиито изяви му разрешиха да притиснат съществено Каспър Рууд, но осмият подложен не позволи изненада и победи със 6:7(6) 7:6(4) 6:2 6:4 и си обезпечи конфликт с финландеца Емил Руусувуори в идващия стадий на конкуренцията.

Casper Ruud battles past Jo-Wilfried Tsonga in the Frenchman`s final pro match.
— US Open Tennis (@usopen)
Ветеранът показваше превъзходна игра през цялото време на срещата и пръв имаше опция да реализира пробив, само че позволи неточност при не толкоз сложен опит за драйв воле. Правеше усещане, че Цонга е изгубил съществено количество от своя атлетизъм, единствено че компенсираше с прословутата си мощност и неговите удари нанасяха съществени вреди върху отбраната на скандинавеца. Силните изяви на международния номер 297 го водиха до тайбрек, където го видяхме в цялостния му искра. Французинът непрестанно се изтегляше, с цел да отиграва от форхенд и нанесе съществено количество уинъри, а най-после сграбчи частта благодарение на съвършено изпълнен смач.

Рууд изглеждаше извънредно неспокойствие началото на втората част и бъркаше от обикновени позиции. Цонга ставаше все по-настъпателен и непрекъснато атакуваше неуверен противоположен удар на съперника. Съвсем скоро по-опитният състезател разполагаше с два следващи брейкбола, но норвежецът конструира няколко следващи отлични разигравания. Този миг донесе сериозен подтик в дейностите на любимеца и сервисът на Цонга закономерно се пропука. Бившият полуфиналист обаче още веднъж откри сили да се добере до дълъг 13-ти гейм и дори разполагаше с мини пробив задатък в него, единствено че този път Рууд сподели задоволително здрави нерви и изравни общия резултат.

Постепенно умората налегна локалния представител и към този момент виждахме доста по-ниско равнище на сила от негова страна. Скандинавецът пък съзнателно удължаваше размените от дъното на корта и движеше съперника по дължината на целия корт. Това докара до два следващи пробива в интерес на представителя на топ 10 и той се приближи на единствено сет от класиране към втория кръг в Париж.

По-високоранкиранят тенисист продължи да владее самодейността в хода на четвъртата част, но французинът не беше подготвен да напусне спортната сцена толкоз бързо и се бореше с всички сили, въпреки че очевидно изпитваше физическа болежка. Силите на корта бяха доста изравнени до 5:4 в интерес на норвежеца, когато сълзите към този момент изпълваха очите на Жо, който усещаше по какъв начин тенис приказката му е към своя край.

Тогава почитателите застанаха компактно зад сънародника си, а той употребява оптимално създалата се обстановка и проби за 6:5. За страдание в този миг тялото на Цонга се разпадна напълно и можехме да забележим какъв брой отчаян е самият той от злополучните условия. Последва изцяло предстоящ рибрейк, след което физиотерапевтът се опита да върне назад французина в борбата за триумфа, само че болката взе връх над ветерана и скоро феновете трябваше да изпратят на крайници героично представилия се французин.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР