Жмичка е метафора и едновременно ирония за преходността ни на

...
Жмичка е метафора и едновременно ирония за преходността ни на
Коментари Харесай

Роуз Траян играе на Жмичка с времето в новия си филм


" Жмичка " е метафора и по едно и също време подигравка за преходността ни на тази земя.

Основната идейна идея на кино лентата е представянето на живота под формата на детска игра, засягайки пасивното наличие в междуличностните връзки на персонажите и градирането им с времето. Баба и внуче стартират игра на гоненица, само че не осъзнават, че единственият победител тук е времето.

Филмът е осъществен с помощта на стратегия " Дебюти " 2022 на Национален Фонд Култура, а продуцент е Деси Тенекеджиева, с компанията си NOVA film, която работи с Роуз Траян на драго сърце за втори следващ път.

Съвсем натурален сътрудник на кино лентата е Община Балчик, които като се изключи че поддържаха финансово плана, бяха извънредно дружелюбни и гостоприемни към екипа. Фондация " Стоян Камбарев " също продължава да оказва помощ на лауреата си. Изпълнителен продуцент на продукцията е Елени Декидис.

В основната роля влиза Анна Банкина, а в ролята на внучката Роси, влизат три разнообразни актриси - дребните Дария Донкова и Юлия Велева, както и носителката на " Икар " за поддържаща женска роля - Христина Джурова. Оператор на кино лентата е Георги Гвоздев, художник Шани Илиева, костюмограф Мария Василева, композитор е Мария Михайлова, а Александър Пашов поема звука.

Роуз Траян се причислява към фамилията на Фондация " Стоян Камбарев " през 2021-а година, когато нейният план за пет-минутна лента " 10 ЯЙЦА " е селектиран от съществено 13 членно интернационално жури за реализация. Така Роуз става един от тримата финалисти на единствения конкурс за млади кино-режисьори у нас - НАГРАДА ЗА КИНО 355.

Именно влиятелното кино-признание се трансформира в причина младата Роуз да се върне от Лондон в България, с цел да стартира работа по кино лентата.

Росица Траянова (с креативен кино псевдоним Роуз Траян) е родена във Варна, само че прекарва детството си в Балчик. През 2019-та приключва кино-режисура в Париж. Режисирала е четири късометражни кино лентата, измежду които " Наречи ме, както искаш " на LGBTQ тема, номиниран за най-хубава драма на фестивала " Canada Shorts " и " Цветята на Алжиреца ", който взима присъединяване в CineLibri 2019 и печели премия за най-хубава акомодация на " Moscow Shorts ".

Последният й филм " Пардон " печели " Златна Лисица " за най-хубав филм на Calcutta International Film Festival, а първият " Обичам те, баща " е подбран на повече от 30 интернационалните фестивала, взе участие и в " Short Film Corner " в Кан.

Росица е работила в редакцията на " Канал Плюс " в Париж. От скоро живее в София, а с изключение на, че развива безусловния си режисьорски гений в киното, има издадени няколко творби. През 2012-а разгласява романа си " Химера за живот ", последван от стихосбирката " Шепот ". На идната година става още по-смела, публикувайки " Оргазмът на една писалка ", а през 2021-а и " Пулс ". Перото и кинолентата като че ли живеят в симбиоза в творчеството на Роуз Траян.

Всеки неин кино-разказ е амалгама от лирика и прозаичност, а зад облиците постоянно надничат всемирен тематики, оставяйки от време на време горчиви послания.

" По-добре горчив филм, в сравнение с горчив живот. " - споделя в едно от интервютата си младият кино-талант.

Дали и " Жмичка " ще ни остави на браздата сред вярата и меланхолията, следва да разберем още тази есен, когато е формалната пред-премиера на кино лентата, а за премиерата, се надяваме да е на някой сериозен интернационален кинофестивал.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР