Жизнерадостната и предаваща позитивни послания музика на Йохан Щраус-син ще

...
Жизнерадостната и предаваща позитивни послания музика на Йохан Щраус-син ще
Коментари Харесай

Oткриване на Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" с "Виенска кръв"

Жизнерадостната и предаваща положителни послания музика на Йохан Щраус-син ще звучи във вторник, 2 юли, от 20:30 часа на сцената на Летен спектакъл – Бургас във " Виенска кръв ". Историята, която ще бъде разказана посредством средствата на атрактивното и грабващо сетивата оперетно изкуство, е класическа – невярност, поредност от интриги, занимателни разминавания, обрати в сюжетното развиване, обстановки, изпълнени със закачки и пресен комизъм, и, несъмнено – величие от музикални и образни послания.
 
Освен блестящата и обичана от всички генерации музика на Щраус, която е освен известно звучаща, само че и носи финес, настройки за грабване на насладите в живота и превръщането им в непрестанно благополучие, постановката на " Виенска кръв " е атрактивна и като театрално оформление и костюми – те ще пренесат публиката на благороден бал в имение във Виена в средата на XIX век. Публиката безспорно ще се потопи в изисканата атмосфера на светското виенско общество – с помпозни балове, пикантни интриги и непостижим усет към житейските удоволствия.  

Всеизвестен е фактът, че оперетното изкуство е комплицирано и изисква сложни качества у артистите – освен гласови благоприятни условия, а и съответно държание на сцената, артистичност, хореографски умения и... щипка от невидимата субстанция, без която не може да се роди нито един първокласен театър – неоспорим гений и предпочитание да се твори изкуство.

Допълнителен бонус за феновете е фактът, че представлението се извършва на български език. Спектакълът е изпълнен със наличие, подплатена страст и професионално изискан – от всяка позиция.  
Зад диригентския пулт в атрактивния театър на 2-ри юли застава маестро Деян Павлов (гост), който дирижира и " Цигански барон ",   " Любовна история ", " Приказка за двама ", както и други спектакли и концерти на Бургаската опера, като постоянно се приема задушевно – както от публиката, по този начин и от самите оркестранти и актьори.
 
" Оперетата от Шраус-син е въплъщение на виенския усет и изискани обноски – като квалитетно шампанско, което ще зареди Операта с неподражаема атмосфера. Удоволствие за мен е да работя с сътрудниците от Бургаската опера, искам блестящ триумф на всички във вторник! ", споделя за спектакъла маестро Павлов.

Бургаската аудитория посрещна извънредно задушевно дебюта на сопраното Нона Кръстникова и тенора Яни Николов в функциите на Графиня и Граф Цидлау на спектакъла през м. март в цялостната зала на Бургаската опера, Сценичният тандем имаше своя сполучлив дебют и в друго оперетно заглавие от Щраус-син – " Цигански барон " – при цялостен Летен спектакъл по време на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " 2023 през м. август, а с атрактивното заглавие, също по постановка на Марио Николов, бе открит новият Сезон 2023/ 2024 в залата на Операта при започване на м. октомври 2023 година Те бяха ослепителен театрален тандем и във " Виенска кръв ". Очаква се и на спектакъла на 2-ри юли в Летния спектакъл да съумеят да основат неповторимата витална атмосфера на оперетата, дружно със своите сътрудници – солисти, оркестъра, хора и балета на Бургаската опера.
 
Освен театрален искра и грабващи сетивата костюми и резултати, спектакълът на " Виенска кръв " подсигурява и първокачествен артистичен каст  На сцената във вторник свежо въодушевление, подплатено с шармантно наличие, финес и възприятие за комизъм, ще внесат и Мария Цветкова-Маджарова – като кокетката и професионална танцьорка във виенския " Кертнертеатър " Франци Каняри, която е отегчена от всемирски балове и ролята на любовницата, и баритонът Йордан Христозов – като княз Ипсхайм-Гинделбах – премиер-министър на Рой Грайц Шлайц. 
 
Другата чудесна театрална двойка ще бъде в лицето на сопраното Шмилена Султанова – модистката Пепи, която мечтае да танцува на сцена и, както е редно в един оперетен сюжет, фантазиите се сбъдват и тя става център на вниманието в изискания бал в имението на граф Битовски; и младият надарен тенор Стоян Буюклиев (гост). Той дебютира в ролята  на влюбения в Пепи Йозеф, камердинер на Балдуин Цедлау, който написа собственоръчно любовното писмо от рубрика до обичаната си, без да е наясно със обстановката, несъмнено. Стоян Буюклиев влиза с летящ старт в облика, справяйки се извънредно сполучливо – и като осъществяване, и като артистично наличие.
 
 Oткриване на Бургаските музикални празници Oткриване на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " с " Виенска кръв " Източник: Държавна опера-Бургас
Забавни и вписващи се в цялостната блестяща картина на аристократизъм и самомнителен обноски, подобаващи на представителите на висшето общество и междинната класа, която се стреми към по-голямо благосъстояние и по-разточителен метод на живот, във " Виенска кръв " ще бъдат и: басът Петър Тихолов – като Каглер, бащата на Франциска Каняри; мецосопраното Калина Попова - като модистката на дамите от Виена, която се показва за французойка, само че в действителност, осведомени са наясно, че е обитавала едвам две години в " столицата на модата " – Париж, и Александър Перпериев – като домакина на бала – Княз Битовски.
 
Режисурата на постановката, грабваща със своята благороден сексапил, динамичност и прелестни костюми, напълно издържани в стила на епохата, е на Марио Николов, който е прочут освен с многочислените си функции на родни и непознати подиуми, а и като създател и водещ на предаването за класическа музика и джаз " Вечната музика " по Българска национална телевизия.
 
Марио Николов е притежател на влиятелната премия " Емил Чакъров " 2023 година Сценографията на постановката е на Иван Токаджиев – емблематично име в региона на музикално-сценични изкуства, който неотдавна бе сценограф и на блестящата премиера на балета " Корсар " на сцената на Операта. Художник на костюмите е различен не по-малко титулуван създател, който за жалост към този момент не е сред нас – Цветанка Стойнова. Диригент на артистите от хоровия състав е Александър Чепанов, танците са дело на Галина Калчева, концертмайстор е Христо Белчев, помощник-режисьор – Лина Пеева, репетитор на балетния състав – Марина Змеева-Маркова. 

В обилния театър с жизнеутвърждаващо звучене – по този начин належащо в семплите модерни действителности, вземат участие артистичните сформира на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас. " Това е една от най-хубавите оперети на Йохан Щраус-син. Популярна е в целия свят, извършва се във всички огромни оперни театри в света. Тя показва характера на виенчаните в епохата, в която композиторът е живял и работил. Вино, дами, песни! Това е една невероятна музика, която характеризира виенските нрави! ", споделя в изявление за БНР – Бургас във връзка предишен театър режисьорът Марио Николов.   " Виенска кръв " не е позната на необятната аудитория, само че сигурно ще се хареса на оперетните фенове поради извънредно известните валсове, полки и ансамбли в творбата. Музиката е безгрижна, сюжетът е доста забавен, има спорове и доста развръзки и на края, като всяка хубава оперета нещата приключват с благополучен край. Публиката харесва този театър, премиерата му беше през 2017 година на сцената на Летния спектакъл ", споделя още Марио Николов.
  
 Oткриване на Бургаските музикални празници Oткриване на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " с " Виенска кръв " Източник: Държавна опера-Бургас

Във вторник публиката ще има още веднъж опцията да съпреживее същински музикален празник. Музиката на Шраус-син ще се " разлее " във вторник вечерта в Летния спектакъл в Приморския парк на Бургас, гарнирайки с финес, класа и изискани обноски атмосферата и добавяйки прелестен привкус на аристократизъм и класа.
Билети за " Виенска кръв " - на касата на Операта, каса " Часовника " /работи и в събота, от 1 юли – и в неделя/, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/vienska-krav-0k3q79v и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-leten-teatr-burgas-1424236/performance.htm,l, на място – след 18.30 ч. на касата на Летния спектакъл – преди спектакъла, както и в препратките към събитията в програмата: https://operabourgas.com/bg/programme в формалния уебсайт на Държавна опера – Бургас.
 
Следващото заглавие от програмата на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " 2024 е операта от Джакомо Пучини " Тоска " – на 11 юли от 20.30 часа на сцената на Летния спектакъл. Диригент ще бъде Иван Кожухаров, в основните функции влизат: Йоана Железчева, Даниел Дамянов, Марян Йованоски, Диман Панчев и др. 

За Бургаските музикални празници " Емил Чакъров ":
Бургаските музикални празници на името на световноизвестния български диригент, родом от Бургас – Емил Чакъров, са един от акцентите в богатата лятна културна стратегия на крайморския ни град. Летният музикален фестивал се реализира за седемнадесети следващ път от Държавна опера – Бургас, в партньорство с Община Бургас. Призът на името на маестро Емил Чакъров е основан през 2011 година, като първият притежател на признанието е Минчо Минчев – цигулар със международна кариера, който кметът на Община – господин Димитър Николов, награди с високото отличие " Ключът от кулата на Бургас " във връзка 70-годишнината на огромния български музикант – по време на концерта му с Людмил Ангелов – бележит български пианист, в залата на Бургаската опера – през м. октомври 2020 г. 

През всяка една от годините – до момента, премията " Емил Чакъров " е присъждана на заслужили персони в региона на музикално-сценичното изкуство. Тазгодишното издание на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " ще бъде намерено на 2 юли от 20:30 ч. с оперетата " Виенска кръв " и ще бъде закрито на 30 август от 20:00 часа със спектакъла на мюзикъла от Фредерик Лоу по постановка на доцент доктор Александър Текелиев " Моята прелестна лейди ", чиято премиера ще бъде на 2 август от 21 часа на сцената на Летен спектакъл – Бургас.
Подробности за лятната стратегия на Държавна опера – Бургас може да видите в формалния уебсайт на Операта: https://operabourgas.com/bg/programme.

Билети за събитията – на касата на Операта, каса " Часовника " (работи и в събота), каса на Магазия 1 на Морска гара (за концертите от програмата " Купон на Острова " ), както и в мрежите на Gravo и Eventim. 
Очаквайте информация за събитията в границите на Бургаските музикални празници " Емил Чакъров " 2024, детайлности за концертите, които ще се проведат в границите на програмата на Държавна опера – Бургас " Купон на острова " (със събития на о. " Света Анастасия " ), както и за фестивала " Опера на светилището " на тракийското светилище Бегликташ, община Приморско.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР