Жизненият стандарт в България продължава драматично да изостава от този

...
Жизненият стандарт в България продължава драматично да изостава от този
Коментари Харесай

Българинът е наполовина европеец по жизнен стандарт

Жизненият стандарт в България продължава трагично да изостава от този в Европейски Съюз.

Страната е на дъното на класацията по действително ползване, измерено в паритет на покупателната дарба в съюза по данни от 2017 година, а също и по Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Реалното самостоятелно ползване на българина, което се мери през паритет на покупателната дарба и е мярка за благосъстоянието на семействата, е едвам 55% от междинното за европейските жители, излиза наяве от данните на Евростат.

За съпоставяне, през 2016 година потреблението у нас беше 53% по отношение на междинното в блока, което значи, че за година се записва леко усъвършенстване.

Близки до България стойности отбелязва Хървания – 61% от междинното за Европейски Съюз ползване, следвана от Унгария – 63%. Румъния е с по-добър резултат спрямо предходната година и към този момент доближава 68% от междинното ползване. В Латвия самостоятелното ползване, измерено в паритет на покупателната дарба, доближава 70% от междинното за Европейски Съюз, а в Естония – 72%.

10 са богатите страни в Европа, които регистрират ползване над междинното за съюза. Най-висок – с 30% над междинния за Европейски Съюз (тоест общо 130%), е виталният стандарт в Люксембург, следван от този в Германия и Австрия – надлежно 122% и 118%. В " клуба на богатите " в Европейски Съюз влизат още живеещите във Англия, Финландия, Белгия, Дания, Холандия, Франция и Швеция.

Друг индикатор, измерван от Евростат - Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, също демонстрира обилни разлики сред страните членки. Той се смята за мерило за икономическата интензивност и благосъстоянието на страните.

През 2017 година Брутният вътрешен продукт на глава на популацията, измерен в паритет на покупателната дарба, в България възлиза на 49% от междинното за Европейски Съюз през 2017 година Пред нас още веднъж е Хърватия с 61%, следвана от Унгария и Румъния надлежно с 68% и 63% от междинното за Европейски Съюз.

И съгласно този индикатор най-голям стандарт поддържат жителите на Люксембург. Брутният вътрешен продукт на глава от популацията там доближава 253% от междинното ниво в съюза. Сред богатите страни са също Ирландия (184%), Австрия и Холандия (по 128%), Дания (125%), Германия (123%).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР