Животновъдството е в колапс и аз ликвидирам стадата си, защото

...
Животновъдството е в колапс и аз ликвидирам стадата си, защото
Коментари Харесай

Доайенът на месодайното говедовъдство разпродава всичките си животни

Животновъдството е в колапс и аз унищожавам стадата си, тъй като съм заставен да работя на загуба.

Това заяви за Агрозона Николай Димов, един от най-големите радетели за развиване на месодайно говедовъдство у нас. Високите цени на фуражите и ниските изкупни цени на продукцията са довели до крайното решение. Всеки ден фермера губи по 3-4 хиляди лв. от наличната стока. „ Такава обстановка, такова безхаберие от страна на страната до момента не е имало “, безапелационен е той.

Димов към този момент е продал 700 майки, има още угоени телета, както и млечни, с които също ще се раздели. Елитните животни даже не остават в страната, а отиват в прилежаща Румъния. Продажбите сега са напряко на безценица, с получените средства Димов не може да върне и половината от направената инвестиция, стана ясно от думите му. Животните са чистокръвни – от четири породи Абърдийн Ангус, месодаен Симентал, Лимузин и Галуей, с ясни родословия, купувани са от Франция, Ирландия и Германия.

Не мога да дойда на себе си, споделя стопанинът, който беше образец за младите говедовъди в цялата страна.

Засега Николай Димов ще продължи с растениевъдството, само че и там понижава темповете. Ограниченията на декарите и другите предстоящи рестрикции обаче го принуждават да внимава с разноските и в това направление. Вече се е отказал да работи две землища в района, като едното е оставил предходната година и в този момент то пустее. Оказва се, че няма мераклии и за тази работа.

„ Разбирам желанието да се лимитират огромните земеделци, само че такива работещи стопанства като нашето с 15 000-20 000 дка също са наранени и не виждам смисъл да работим чак пък толкоз доста. С налаганите ограничавания сме дискриминирани. Същото се случва и при животните – до 50 глави се отпускат 60 лв., за другите нагоре – 20 лв., което също е дискриминация. Това, което се прави е безумство “, споделя още Николай Димов. Според него и пасищата са причина, „ не е правилно разпределението на пасищата, компанията с най-вече животни – няма пасища, а ме пращат на 20-30 км да употребявам терени, а там където са моите животни, пасищата раздадени на други хора “.

Освен, че се разделя с животните, Димов остава зад тила си и построената през годините база, която няма аналог в страната. Синът му също няма опция да продължи с животновъдния бизнес, също така има сериозен недостиг на работна ръка. „ При тези размери, ние се убиваме от работа, с цел да работим на загуба. Каквото изкараме от растениевъдството го изяждат животните “, споделя още опитния животновъд.

Тъй като към този момент няма животни Николай Димов се отдръпва и от председателското място в Браншовата камара по месодайно отглеждане на животни, в чието основаване взе участие през предходната есен и имаше съществени упоритости за развиване на месодайното отглеждане на животни в България.

От него разбираме, че същата орис имат стадата и в други елементи на страната, съвсем на всички места се прави сега редукция в месодайното отглеждане на животни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР