Животновъдите, които се канят да протестират за по-големи субсидии, първо

...
Животновъдите, които се канят да протестират за по-големи субсидии, първо
Коментари Харесай

30% от кравите у нас се оказаха виртуални

Животновъдите, които се канят да стачкуват за по-големи дотации, първо да отстраняват фактора " виртуални животни ". Около 30% са " виртуалните крави " - такива, които не са на избран фермер и се броят по няколко пъти. Това съобщи земеделският министър Кирил Вътев пред бТВ. Миналата седмица няколко организации на животновъди оповестиха, че излизат на простест, тъй като земеделското министерство не изпълнило обещанието да им изплати обезщетения поради загубите, които търпят от войната в Украйна. Става дума за огромни стопанства, за които има таван на помощите от 250 000 евро. В съглашението си с протестиращите земеделци преди месец държавното управление се ангажира да отстрани тавана. " Таванът на обезщетенията визира 92 ферми и не е правилно, че не са получили и стотинка от началото на годината. Те желаят още пари ", сподели министърът.
Вътев увери животновъдите, че ще получат добавката към обезщетенията си, само че първо би трябвало да се получи позволение от Еврокомисията. В противоположен случай България ще влезе в наказателна процедура, в случай че изплати парите, без утвърждение. Според него някои от земеделците " са изгубили възприятието си за мярка ". Ако са огромни аграрни производители, те ще са мощни на пазара и няма да претендират за по-голямо подкрепяне от  страната, означи земеделският министър.
По отношение на дългогодишния проблем с измамите с виртуални животни Вътев заяви, че към този момент е направена инспекция.
" Оттук нататък инспекциите за налични животни, които се субсидират, ще се вършат във всички животновъдни обекти, с цел да няма прекачване на животни през нощта и да се броят по няколко пъти ", разяснява министърът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР