Животновъдът Айше Мурат е сред учредителите на Асоциацията за развъждане

...
Животновъдът Айше Мурат е сред учредителите на Асоциацията за развъждане
Коментари Харесай

Животновъдът Айше Мурат от Якоруда! Все още стискаме зъби, в очакване на по-добри и справедливи времена


Животновъдът Айше Мурат е измежду учредителите на Асоциацията за отглеждане на месодайните породи говеда в България преди осем години. Самата тя се занимава с отглеждане на животни от съвсем 20 години, като първоначално залага на овце. Постепенно минава към развъждането на говеда, като първоначално те са 10, а през днешния ден наброяват стотина.

Заедно със брачна половинка си и единия си наследник развиват фамилната плантация наоколо до град Якоруда. „ Изградихме добра база. Полагаме много труд и средства, по тази причина към момента стискаме зъби и се надяваме на едни по-добри и обективни времена “, споделя стопанката пред Агри бг.


Отглеждате животни от породата Херефорд. Защо избрахте тъкмо нея?

Нашият край е планински и не разполага с доста земя. Тя е най-вече девета категория. Тази порода е не толкоз претенциозна към пашата и храненето. Доказала се е като много издръжлива, тъй като лятото ги качваме на паша в Национален парк „ Рила “ на високо надморско ниво, където времето предлага изненади.

Кой защо дава отговор във Вашето стопанство?

Взаимно си оказваме помощ. Започваме от най-важното и всеки се включва с каквото може. Синът се занимава повече с техниката, а аз – с документите. За пашата в Балкана се редуваме.

Какво в работата Ви носи най-голяма наслада?

Грижата за дребните. Раждането и оцеляването на всяко теленце е от голяма важност. То е доход, който е значим за фермата и нейното развиване. Радвам се, когато съм непрекъснато измежду тях. Имам и любимци, несъмнено.

Какво Ви крепи в сложни моменти?

Крепи ме това, че мога да разгадавам на поддръжката на младежи, и се надявам, че те ще останат да развиват отглеждането на животни в България. Трябва да се мисли в посока по какъв начин да се подтикват младите, да вземем за пример посредством наемане на земя с преимущество. Нали младите са бъдещето!? Ако успеем да ги задържим тук, а да не заминат за чужбина, ще бъде огромно достижение.

Ако министърът на земеделието изкара 24 часа като животновъд, на какво бихте желали да го научите?

Няма потребност да му споделям нищо. Той ще добие визия какво съставлява отглеждането на животни на терен, тъй като в доста случаи теорията и практиката се разминават. Тогава може би ще има една по-сериозна и по-отговорна поддръжка от страна на Министерството на земеделието, а освен празни приказки, че отглеждането на животни е приоритет. Хората, които основават наредбите и Стратегическия проект, би трябвало да са наясно какво се случва на терен. Тогава те в действителност ще оценят труда на животновъдите.

Членувате в Асоциацията за отглеждане на месодайните породи говеда в България още от нейното основаване през 2015 година В каква тенденция желаете да се развива месодайното говедовъдство у нас?

Трябва да се работи към възстановяване на генетиката и храненето и към увеличение на бройките. Но по какъв начин да стане, като ние, животновъдите, имаме толкоз доста проблеми. Тенденцията е към рационализация и улеснение на работата, само че всичко това е обвързвано със средства. А когато опираме до тях, за нас е значимо първо да предоставим храна на животните и след това всичко останало. А храната става все по-скъпа. Миналата година една рулонна бала беше 50 лева, а в този момент е 120 лева, което е много съществено нарастване на цената.

Надявам се Парламентът да гласоподава препоръчаните промени в Закона за използването на аграрни земи, с които локалните животновъди да получат преимущество при разпределението на държавни и общински пасища. Тогава ще успеем да наемем дълготрайно площи, които ни се поставят по закон, и да увеличим животните. Имаме потенциала, имаме фермата, към момента имаме силите и желанието, само че пашата ни е най-големият проблем.


Как се разтоварвате в свободното си време?

Освен животновъд аз съм и баба. Имам трима внуци, които демонстрират интерес към животните, само че към момента са дребни и би трябвало да внимавам, когато са във фермата. Децата са извънредно любопитни, желаят всичко да пипнат и да видят. Много обичам да извозвам време с тях, само че, за жалост, то ми е лимитирано.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР