Животните и дивата природа привличат човека. Понякога дотолкова, че да

...
Животните и дивата природа привличат човека. Понякога дотолкова, че да
Коментари Харесай

Да отглеждаш ``на инат`` стадо източнобалкански свине

Животните и дивата природа притеглят индивида. Понякога дотолкоз, че да зареже работата си и да " хване гората ".

Преди близо 25 години Станка Георгиева напуща работата като счетоводител, с цел да гледа свине край смядовското село Бял бряг. Тя наследила стадото от своя татко. 

По през целия ден бях тука и на коня на гърба – доста яздех. И все при свинете и то като свикнеш и ето до каква степен ме е довело това нещо, споделя тя. Но хвали доста самите животни - няма общо с домашните свине, тези са интелигентни. Когато ги викна - незабавно идват, познават колата и се събират към нея, изяснява тя.
 Вече 25 години Станка Американката се грижи за породата. Dariknews.bg
Източнобаплканските прасета са и доста чисти. Въпреки, че към тях е доста кално, козината им няма тиня, демонстрира стопанката.-->

Станка хвали качеството на месото, тъй като животните ядат диви пловодове, билки и жълъди. Обикалят по 15 километра на ден дружно със своя овчар. Днес обаче – те са затворени. Намират се в оградено място край селото. Станка е довела ток от къщата си, с цел да зареди електропастира, който се грижи животните да не напущат мястото си.

Мен ме тормози това, дето са ей тука вътре затворени – те са на 15 декара и то не е за тая порода. Те желаят да вървят, да се движат – не може да го затвориш тука вътре както желаеха по начало докторите. Бяха затворени, започнаха да се хапят, да се ядат да се давят и по тази причина в този момент съм с електрически пастира, с цел да мога да ги спася, споделя стопанката.

Сега Станка храни животните вътре в ограждението. А това коства скъпо. 
 Вече 25 години Станка Американката се грижи за породата. Dariknews.bg
Отглеждам крави, заколвам телета – продавам месото, купуваме на прасетата фураж, с цел да ги има. А пък никаква реализация – ето всичко стои, споделя тя и добавя, че отпусканата от страната помощ е дребна. 

Въпреки че всички животни са здрави, поради чумата кланиците не ги желаят, а Станка няма право да ги продава на частно.

Ще ги виждам, до момента в който съм жива и до момента в който мога – няма по какъв начин да ги продам. То ми е тръпка – няма по какъв начин да се откажа от тях. Може да им е дребен броят, само че отново ще ги има, до момента в който камбаната не удари за мен, категоричина е дамата. 
 Вече 25 години Станка Американката се грижи за породата. Dariknews.bg
И по този начин потомствената господарка на източнобалкански прасета ще даде своята милостиня за опазваването на рядката порода.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР