Животът винаги предоставя избор. Дали ще се примириш с моментната

...
Животът винаги предоставя избор. Дали ще се примириш с моментната
Коментари Харесай

Валерио Катоя: Героят, който разцъфна напук на всичко

Животът постоянно дава избор. Дали ще се примириш с моментната обстановка или ще я промениш? Дали ще се оплакваш или ще следваш фантазиите си? Дали ще бъдеш елементарен човек или воин?

Валерио Катоя сигурно е направил своя избор. Той не желае да е част от статистиката. Иска да бъде образец. И го реализира. Днес Катоя се занимава с плуване, работи в компания за " зелена " сила, водач е на скаутска група, занимава се със зумба и... е почетен служител на реда на Италия. Май не споменахме, че е на 21 години, от Латина и е със Синдром на Даун.

" Той е цвете, което няма по какъв начин да разцъфти " - това споделят на родителите му в болничното заведение след раждането му.

Валерио обаче се оказва жаден за живот! От дребен, благодарение на баща Джовани и мама Емилия, той разчупва рамките. Валерио плува. Но 12 км на седмица. В басейна и в открити води той бори страховете си и се приготвя за разнообразни надпревари и за най-голямото мъжество в живота си.



На 12 юни 2017 година Валерио е на плажа дружно с родителите си и дребната си сестра Джина. Флагът е червен, във водата не би трябвало да влизат хора. И до момента в който фамилията се любува на морето от разстояние, до тях долита вик за помощ. Без да се колебае Валерио скача във водата, татко му го следва. Няколко метра във вътрешността тогава към момента 17-годишният плувец доближава две девойки, пренебрегнали аления байрак. Героят ни съумява да ги избави. За премия получава от майка си... пица и сладолед.

Някои отдават постъпката на Валерио на положителната му подготовка в басейна, други - на неправилната преценка на обстановката. Истината е, че той просто е подобен. В неговия свят всичко е простичко и положително.

Извън него обаче на Валерио му се постанова да се сблъсква със злобата. Преди 2 години под фотосите му в обществените мрежи се появиха подигравателни известия.

" Не знам дали на тези хора просто им е скучно или са глупави. Даже по едно време си помислих, че завиждат на тялото на Валерио ", съобщи татко му.

За плувеца обаче тези намеци не са проблем. Напротив. Мотивират го в допълнение. А и злобата е оскъдна на фона на признанието. Валерио може да се похвали с милиони други известия, в които хората изричат признателност за смелото му държание. Направиха го и редица публични фигури от ранга на министъра на спорта Лука Лоти, та чак до президента Серджо Матарела. Любимият му футболист Франческо Тоти му изпрати тениска с подпис.

Добрината и смелостта би трябвало да се награждават. Това знаят и в полицията. Валерио към този момент е част от техните редици и има значка.

" Беше доста разчувствуван. Това е фантазията му от дете. Отиде да се подстриже, с цел да го снимат за значката ", радва се татко му.



" За мен е чест да получа тази значка и да съм част от полицията ", сподели самият Валерио на церемонията в Колизеума в Рим.

Поуката в историята е, че положителното постоянно побеждава. И че не би трябвало да подминавате с лека ръка детските фантазии. Валерио е доказателство, че те са сътворени, с цел да се осъществен! Качествените хора не се отхвърлят да ги преследват и да цъфтят, на инат на обидни " бурени " и някакъв си Синдром, който е единствено досадна детайлност!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР