Животът в село Дичин е прекрасен. Това твърди 72-годишният Майкъл

...
Животът в село Дичин е прекрасен. Това твърди 72-годишният Майкъл
Коментари Харесай

72-годишен канадец: Колебаех се дали да си купя къща в България или кола във Великобритания

Животът в село Дичин е прелестен. Това твърди 72-годишният Майкъл Уолтън от Канада, който се открил в дребното обитаемо място преди 9 години, написа borbabg.com.

Чужденецът живее там със своята втора брачна половинка Сабрина, която пък е родом от Англия. Наслаждават се на мира, чист въздух, екологично чиста храна и всички преимущества, които има селото пред града.

Двамата се радват на доста другари измежду локалното население и въобще не могат да се оплачат от липса на обществен живот. Изцяло са възприели лайфстайла в дребните обитаеми места у нас и към този момент знаят, че по-хубавото от собственоръчно създаденото няма

Майкъл напуснал Канада преди 30 години. Устроил живота си във Англия, където срещнал Сабрина. След дълъг трудов стаж било време да се отдръпна в пенсия и се изправил пред алтернатива.

" Колебаех се дали да си купя кола във Англия или къща в България. Предпочетох тотално да сменя местожителството си. В интернет видях разгласи за парцели в България.

Преди да се преместя в Дичин, въобще не бях чувал нищо за страната. Дойдох единствено за седмица, с цел да видя с очите си мястото. И по този начин купих къщата “, показа той.

Сабрина го последвала и дружно стегнали постройката. Обзавели с мебели от България и единствените движимости, които пренесли от Англия, били облекла, книги и една черно-бяла фотография на дядото на Майкъл. На фотоса праотецът театралничи в ретро автомобил от 20-те години на предишния век.

Двойката се любува на селския живот – отоплява се с камина, гледа животни и сади зеленчуци в градината. Майкъл и Сабрина се грижат за пет котки, куче, зайци, пуйки, патки и кокошки. Имат кошер, само че преди две години пчелите умрели и възнамеряват тази година да вземат нови пчелни фамилии. Двамата подготвят зимнина. В мазето им може да се видят буркани с консервирано месо, туршии и други

" Обичаме българските обичайни гозби – шопска салата, баница, таратор, мусака и така нататък Всяка година си сварявам ракия. Това е рискова напитка “, майтапи се канадецът.

Той поставя огромни старания, с цел да научи българския език, само че признава, че му е мъчно. Въпреки езиковата преграда Майкъл се схваща чудесно с локалните хора. Винаги се включва в помощ на съседите за всевъзможни действия изцяло безплатно. На първа линия е и когато се провеждат доброволни почиствания в селото.

" Когато вървя да пазаря във Велико Търново и опитам да приказвам на български, а магазинерката не ме разбере – споделям, че това е дичински акцент “, споделя с усмивка той.

В свободното си време чужденецът създава родословие. Неговите прародители му споделяли, че генерации обратно във семейството имало аристократична жила. Любопитна детайлност е, че дамата на братовчед му е внучка на българин, емигрирал в Канада от Казанлък. Затова Майкъл е решен да посети Долината на розите.

В последните разклонения на родословното дърво място намират децата на 72-годишния мъж. Той има наследник и щерка, които живеят в Лондон.

Майкъл и Сабрина на драго сърце пътуват из страната, с цел да се срещат със забележителностите. Споделят, че са мощно впечатлени от " Етъра “ в Габрово, възрожденските къщи в Елена и остарелия град в Пловдив. Още не са обхождали Царевец, а единствено са го виждали от площада пред него. Планират да посетят крепостта, когато дъщерята на Майкъл пристигна на посетители в Дичин.

За по-близките дестинации двамата употребяват рейс, а когато потеглят на по-дълъг път, ангажират таксиметров водач, с който се сприятелили.

Казват, че доста обичат българските празници и традиции. Един от обичаните им е посрещането на баба Марта. Носят мартеници и знаят символиката на червено-белите произведения. Всяка пролет, когато видят щъркел, смъкват мартениците от китката си и ги закачат на овошки в селото.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР