Животът в Холивуд далеч не е така прекрасен, колкото си

...
Животът в Холивуд далеч не е така прекрасен, колкото си
Коментари Харесай

Животът на Мелани Грифит - изпълнен със смразяващи кръвта събития

Животът в Холивуд надалеч не е по този начин прелестен, колкото си го показват тези, които ламтят за лъжливите му богатства. А едва ли някой е по-добре осведомен с този факт от хората, които са прекарали значително време в неговите лимити. Като Мелани Грифит, отпразнувала неотдавна своя 65-и рожден ден в компанията на свои близки другари, измежду които и Ева Лонгория, в един от множеството частни клубове в Лос Анджелис, написа dir.bg.

Нейната персонална история е изпълнена с толкоз доста страдалчество, че сама по себе си би била почтена за сюжет на филм, който Академията вероятно би удостоила със своята влиятелна статуетка, в случай че несъмнено, основателите му спазят всичките ѝ възходящи с времето условия. Въпреки спорната си персона, формирана от редица недостатъци и дефекти, актрисата сама извоюва мястото си измежду звездите, сияещи на шоубизнес небосклона, въпреки че нееднократно поради личното си безразсъдство щеше да изпадне от него.

В нейна чест ще превъртим лентата обратно, разказвайки ви за тестванията, през които е минала, с цел да доближи върха. Всички сме чували, че славата е скъпо наслаждение... Сега обаче следва да разберем тъкмо какъв брой коства тя, надзъртайки зад тежките ѝ кулиси, където всекидневно се спотайват нелицеприятните последствия от нея, чакащи някой да заплати нейната цена.

Мелани Ричардс Грифит се появява на този свят на 9 август 1957 година в Манхатън, Ню Йорк. Животът ѝ наподобява съдбоносен още от самото си начало, защото се ражда в актьорско семейство, чиято пристрастеност към киното напълно обяснимо наследява. Майка ѝ Типи Хендрен е звезда, изявяваща се пред камерите, а татко ѝ Питър Грифит е актьор, загърбил кариерата си в промишлеността, с цел да заеме поста на изпълнителен шеф в рекламна компания. Ето за какво не е по никакъв начин чудно, че когато е едвам на девет месеца бъдещата звезда, чието име някой ден ще обиколи света, се появява на дребния екран, участвайки в телевизионна реклама, положила началото на уговорките ѝ като дете модел, от които обаче по-късно ще се откаже... Причината е терзанието, пораждащо се у нея всякога, когато в ранна възраст види обективи, ориентирани в нейна посока, преди да свикне с тях, търсейки сама вниманието им.

Само че това се случва на по-късен стадий от нейната история, а до тогава тя по всякакъв начин се пробва да ги заобикаля, въпреки в множеството случаи напъните ѝ да се оказват напразни. И по какъв начин би могло да бъде другояче, в случай че е щерка на известна персона, привличаща интереса и любознанието на мнозина към себе си.

Преди да настъпят шейсетте години на предишния век, родителите на дребната Мелани се развеждат, принуждавайки дните на момичето, което тогава към момента е едвам на две години, да се раздерат сред двата противоположни бряга на Съединените щати, и по-точно сред Лос Анджелис, където се мести нейната майка, и Ню Йорк, където остава татко ѝ. Разбира се, по-голямата част от времето тя прекарва с Типи, която не след дълго наново поставя брачна халка на безимения си пръст, дадена ѝ от продуцента и сътрудник Ноел Маршал, с който дружно основават резерват за диви животни, трансформирал се в техен дом. От своя страна Питър също взема решение да мине още един път под венчилото, този път с актрисата и модел Нанита Грийн, дарила го с други двама наследници: Трейси и Клей Грифит.

Докато живеят в резервата, един ден пастрокът на Мелани го осенява концепцията да снима филм, озаглавен " Roar on the preserve ", в който брачната половинка му и нейната наследница да вземат участие с епизодични функции. На пръв взор замисълът му наподобява като забавно начинание, до момента в който не се трансформира в рисково прекарване, което едвам не коства живота на дребното момиче, когато в една от сцените го атакува лъв. Макар да оцелява след случая, пострадванията, които получава, са толкоз съществени, че то би трябвало да се подложи на незабавна реорганизация на лицето, предават задокеанските медии.

Това обаче надалеч не е единственият отблъскващ миг от предишното ѝ, за който през днешния ден " работещото момиче на Холивуд " може да опише, вероятно борейки се с ледените тръпки, провокирани от спомените ѝ. Не доста след злополучния случай, майка ѝ се причислява към състава на лентата на Алфред Хичкок " Птиците ", изстреляла я на върха на славата. Проблемът е, че по време на снимачния развой режисьорът се влюбва до полуда в нея, само че възприятията му остават несподелени. Когато ухажването на актрисата не дава резултат, а жестовете му към нея биват отклонени, той взема решение да изкара гнева си на нейната дъщеря, изпращайки ѝ объркващ подарък за нейния четвърти рожден ден. Когато детето отваря лъскавата опаковка, разкъсвайки я, открива под нея дребен дървен ковчег, в който лежи восъчна кукла, изглеждаща съвсем като майка ѝ.

Въпреки това двете вземат участие в идващия план на Хичкок - " Марни ", в който Мелани даже влиза в облика на младата версия на героинята, изиграна в продукцията от Типи. Именно от там води началото си пристрастеността ѝ към превъплъщенията, направила я част от заглавието " Smith! ", където е измежду масовката. Първата си огромна обич среща на снимачната площадка на " The Harrad Experiment ", в който тийнейджърката към момента е статист, само че не задълго. Искрите сред нея и сътрудника ѝ Дон Джонсън, който има основна роля във кино лентата, прехвърчат незабавно, поставяйки началото на скандалната им връзка. Силата на привличането им още от първия момент е толкоз огромна, че никой от тях даже не се замисля за следствията, които романсът сред 14-годишно момиче и 22-годишно момче, може да провокира. Двамата подценяват здравия разсъдък, отдавайки се на изгарящата пристрастеност посред им.

Отношенията ѝ с младия мъж последователно оказват въздействие на държанието на Млеани, която стартира да се държи все по-дръзко, карайки майка ѝ съществено да се тормози за нея. Тя последователно се трансформира, придружавайки половинката си на разнообразни празненства, където веселбата постоянно излиза отвън границите на допустимото. Кратко по-късно обаче сътрудникът ѝ лека-полека разкрива същинския си облик, различаващ се фрапантно от този на положителното момче, с който лъжливо се показва пред всички. В една от следващите сутрини, през които се борят с тежък махмурлук, той ѝ признава, че е бил с други дами. Тогава тя си потегля от жилището, само че не и от живота му. Нещо повече, на идващия ден му се обажда с забавно предложение, подтикнато от отчаянието, изместило разочарованието, което ѝ е предизвикал. Опитвайки се да избави любовта им, тя предлага да се оженят, а той съвсем незабавно се съгласява, нищо че в оня миг на леглото до него лежи Марджъри Уолъс, някогашна носителка на купата " Мис Свят ", която е прекарала нощта в обятията му.

Така двамата отпътуват за Лас Вегас, където подписват брак, чиито обети обаче също се оказват непостижими в задачата да вкарат Джонсън, който продължава постоянно да прелюбодейства, в правия път. Съюзът им не устоя и шест месеца, преди дефинитивно да завърши, а по-късно Мелани признава, че в действителност е застанала пред олтара, с цел да може с чиста съвест да постави завършек на връзката им.

Човек би си помислил, че след токсичните връзки, през които е минала, тя е научила урока си, единствено че истината е друга. Следващият ѝ сътрудник надалеч не е по-добър. Грифит стартира да се вижда с тогавашното неприятно момче на киното - Райън О'Нийл, чийто невъздържан манталитет и обидно държание дават на пресата значително материал за сензационни изявления, които продават изданията като топъл самун. За благополучие, срещите им завършват относително скоро, откакто той я кара да има полов контакт с още двама души.

Събитията по професионалния ѝ път обаче са не по-малко обезпокоителни. Така да вземем за пример, когато е на 17 година, идва първата ѝ по-значима роля в " Нощни дейности ", където в няколко подиуми се появява без облекла, макар че към момента не е пълнолетна. Кадрите провокират голям отзив в медиите, които въпреки да осъждат нейните дейностите, дават подтик на кариерата ѝ, трансформирайки я в сензация. Онова, което обаче никой не подозира, е, че зад кулисите момичето от дълго време води живот на зряла жена, белязан от пороци, измежду които попадат алкохолът и опиатите. Тя се взема решение да се откаже от тях, едвам когато претърпява тежка автомобилна злополука, карайки в нетрезво положение по именития бул. " Sunset ", пратила я в болница. След като се възвръща, дава дума, че в никакъв случай повече няма да се отдаде на демоните си, само че въпреки всичко я престъпва.

На помощ със зависимостта ѝ се притичва артистът Стивън Бауер, с който се срещат, играейки един до друг в " She's In The Army Now " от 1981 година. Двамата се влюбват, до момента в който той се мъчи да ѝ покаже, че всекидневието може да носи освен болежка, само че и наслада. Тяхната любов ги води до венчилото и скоро съпрузите посрещат сина си Александър, който би следвало да ги сплоти още повече. Но както излиза наяве, даже щастието от появяването на едно дете не може да заличи изцяло проблемите, от които страда Мелани.

Борбата ѝ с алкохолизма продължава през целия ѝ брак, приключил в последна сметка с бракоразвод, когато тя стига до заключението, че двамата с мъжа ѝ не са съвместими в дълготраен проект. Доказателство за това тя смята обстоятелството, че през по-голямата част от дните се усеща задоволително депресирана, с цел да протяга ръка вечер към бутилката, помагаща ѝ да заспи по-лесно. Ето за какво тя поставя завършек на взаимния им живот.

Когато до нея доближава вестта, че се организира кастинг за иден филм, озаглавен " Работещо момиче ", тя прави всичко допустимо да получи ролята на хитрата секретарка Тес Макгил, която е измежду главните настоящи лица. Проблемът е, че студиото желае да ангажира за нея Деми Мур, която към този момент е одобрено име в средите. Само че Мелани не се отхвърля и се бори със зъби и нокти, като в последна сметка получава мечтаното. Собствената ѝ безнаказаност обаче заплашва напъните ѝ да се окажат напразни още в първите работни дни, когато се появява на фотосите пияна, градейки неприятна известност измежду екипа.

След като режисьорът Майк Никълс схваща, че другите опиати, които тя приема, се доставят непосредствено в гримьорната ѝ, той стопира продукцията за един ден, заплашвайки я, че в случай че не се вземе в ръце, ще би трябвало да поеме разноските по изгубеното за всички време, възлизащи на колосалните за времето си 80 хиляди щатски $. Заплахата му ѝ работи задоволително отрезвяващо, с цел да се стегне и да спре да се поддава на изкушението, най-малко до момента в който се намира в неговото полезрение. Още с премиерата си лентата се трансформира в безспорен шлагер, спечелил ѝ премия " Златен глобус ", а също по този начин и номинация за " Оскар ", обезпечили ѝ място измежду гилдията на властелините на огромния екран. Ето за какво тя преценя, че е настъпил моментът, в който би трябвало да влезе в клиника за рехабилитация, в случай че желае да задържи високите си позиции.

Излизайки от нея, на открито я чака изненада - нейния някогашен брачен партньор Дон Джонсън, който също е преодолял зависимостите си през времето, в което са били разграничени. Той желае да ѝ окаже морална поддръжка, с цел да ѝ помогне да се възвърне изцяло. И както се чака - с положителните му планове любовта сред тях пламва с нова мощ. Давайки си втори късмет, двамата си дават обещание, че този път нещата ще бъдат разнообразни, само че с времето схващат, че това няма по какъв начин да се случи.

Четири години откакто още веднъж си споделят " Да ", през които посрещат щерка си Дакота, без значение от възприятията им, бракът им рухва. Причина за това са слабите ангели на мъжа ѝ, който в даден миг отново стартира да пие. Желаейки дефинитивно да скъса с предишното, Мелани подава молба за бракоразвод, бягайки от това, в което може да се трансформира, в случай че не го стори. Наред с този претекст обаче, тя има още един, поради който да се раздели дефинитивно с Дон, само че той ще стане явен малко по-късно. Така през 1996 година русокоската още веднъж минава в тима на свободните дами, само че за малко...

Светът е дребен, а Холивуд - още повече. Затова едва ли за никого ще бъде необичайно, че през 1989 година ориста взема решение да сблъска Мелани с един от най-големите сърцеразбивачи тогава по време на годишните оценки на Американската киноакадемия, а точно Антонио Бандерас.

" Той пристигна до мен и първото нещо, което ме попита, бе на какъв брой години съм. Отговорих, че това е най-грубият метод, по който някой се е опитвал да завърже диалог с мен ", споделя тя, само че колкото и да желае да си придаде тип на афектирана поради въпроса му, в действителност е очарована от испанеца. Същото се случва и с него, апропо.

Следващата им среща е пред камерата, когато всеки от тях склонява да играе в " Две са прекалено много " през 1995 година Работейки един до различен обаче, те се влюбват, оказвайки се лице в лице с нови тествания. Истината е, че в оня интервал и двамата са се врекли във честност на други хора - той на Ана Леза, тя на Дон Джонсън. Но все пак не могат да се откажат от неоспоримото привличане на сърцата им... В негово име се развеждат с половинките си, а по-късно незабавно подвигат женитба, изпълнени с неспокойствие да прекарат остатъка от дните си дружно. Скоро за първи път проплаква щерка им Стела.

Макар да е отгледала две деца, години по-късно Мелани признава, че в никакъв случай не би могла да се оправи с кариерата и персоналния си живот, в случай че до нея не е бил Антонио, който обича безусловно. Но и тяхната връзка се сблъсква с компликации... През 2000 година актрисата признава, че изпитва непрекъсната потребност да приема болкоуспокояващи, към които се е пристрастила, откакто е наранила врата си. Тогава тя още веднъж влиза в рехабилитационна клиника, борейки се със зависимостта. Докато тя се лекува, Бандерас признава в свое изявление, че е бил на косъм да я остави, тъй като не е желала да се изправи пред казуса, признавайки, че има потребност от подпомагане, с цел да го позволи.

" Ако не бе показала воля и предпочитание да се поправи, то едва ли щях да бъда с нея ", декларира искрено той. " Важното е, че го направи, без значение какъв брой тежко ѝ бе ".

Поредната персонална битка на Мелани се отразява в връзките ѝ с нейния брачен партньор, въпреки до 2004 година те да не го демонстрират. В края на 90-те години обаче ситуацията става сериозно, защото кариерата ѝ понася нелек удар. Макар да прави една от най-хубавите си функции на огромен екран в " Още един ден в парадайса ", където играе наркоманка, черпейки ентусиазъм от персоналния си опит, рецензията не остава очарована от осъществяването ѝ. А след неуспеха на " Лолита " в бокс-офиса, името ѝ изпада от описите с най-желани и търсени актьори от филмовите студиа. Междувременно тя има още една паника на главата си, защото не какъв да е, а самата Мадона се пробва да отмъкне под носа ѝ нейния мъж.

Кралицата на поп музиката не поставя никакво усърдие, с цел да скрие афинитета си към Бандерас, с който си партнира в " Евита ". Американската преса написа, че увлечението ѝ по него е било обществена загадка, откакто оповестила на висок глас, че го желае, изпадайки в детайлности какво би желала да му стори в спалнята. Бременната по това време с детето им Мелани се пробва да попречи на певицата да унищожи съюза, който с старания е построила, само че поради честите си визити на снимачната площадка, където демонстративно демонстрира недоволството си, подклаждайки напрежението сред тях, получава възбрана от продуцентите да стъпва на нея.

Грифит и Бандерас въпреки всичко устоят на тестването, само че се провалят в превъзмогването на останалите си проблеми, вследствие на което се развеждат през 2014 година, въз основа на " непреодолими разлики ", както вписват в правосъдните документи. След това тя неведнъж декларира, че в никакъв случай повече не желае да бъде младоженка. Според нея бракът просто е лишен от смисъл, а тезата си поддържа с тримата си някогашни съпрузи, служещи като удостоверение за думите ѝ.

Остаряването е мъчно за всеки човек, само че звездата намира този развой за изключително провокационен, а това я тласка към неточност, която в никакъв случай няма да може да поправи. Достигайки до междинна възраст, тя взема решение да се подложи на козметична намеса, с цел да заличи бръчките на лицето си. Само че проектът ѝ напълно не минава съгласно нейните упования. Просто казано, след процедурата, на която се подлага, тя става неразпознаваема, даже в личните си очи. Този факт нанася мъчителен удар върху самочувствието ѝ, което тя дълго не може да си възвърне, изключително откакто всички таблоиди старателно разясняват по какъв начин лекарят, на който се е доверила, се е провалил в начинанието си да я подмлади. Сега обаче по всичко проличава, че тя е приела метода, по който наподобява, и се любува на живота без да се тормози от преминаващите на бърз ход години, защото е схванала, че визията надалеч не е всичко на тази земя, даже и в Меката на киното.

След над 50 години опит, безчет компликации и безпощадна болест, Мелани Грифит несъмнено завоюва мястото си в историята на Холивуд. Тя продължава да въодушевява, водейки живот, освободен от зависимости и изпълнен с благоприятни условия. Въпреки че не всеки път е под светлините на прожекторите, несъмнено е, че тя ще остане една от най-упоритите и решителни актриси, които светът познава.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР