Животът в бедните квартали е свързан не само с лоши

...
Животът в бедните квартали е свързан не само с лоши
Коментари Харесай

Учени: Животът в бедните квартали променя мозъчните функции

Животът в бедните квартали е обвързван освен с неприятни хранителни привички и проблематична инфраструктура, само че може също по този начин да наруши области от мозъка, които са виновни за регулирането на страстите и познанието, се показва в ново изследване, представено от.

" Открихме, че животът в кварталите с неравностойно състояние е обвързван с разлики във фината конструкция на кората на мозъка.

Някои от тези разлики са свързани с по-висок показател на телесна маса и корелират с висок банкет на транс-мастни киселини, постоянно срещани в пържената бърза храна “, разяснява пред Forbes доктор Арпана Гупта от Goodman -Luskin Center и шеф на Neuroimaging Core, която е измежду създателите на изследването.

„ Нашите резултати допускат, че областите на мозъка, участващи в страстите и придобиването на познания, могат да бъдат наранени от аспектите на неподходящото състояние на квартала, които способстват за затлъстяването.

Това акцентира смисъла на оправянето с проблемите с качеството на храненето в необлагодетелстваните квартали, с цел да се отбрани здравето на мозъка “, споделя още Гупта.

Тя и нейните сътрудници считат, че определението за квартал в неравностойно състояние се отнася до общности, в които хората напущат учебно заведение по-рано, имат по-нисък от междинния приход и живеят в препълнени жилища без подобаващи водопроводни уреди.

Екипът изследва 92 възрастни американци (65 дами и 27 мъже), живели в региона на Лос Анджелис. Всички участници са подложени на ядрено-магнитен резонанс в интервала от октомври 2019 година до юли 2022 година в Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

В резултат на изследването откривателите откриват, че хората, които живеят в сходни квартали, са по-склонни да имат понижен размер на мозъка, в сравнение с жителите на по-развитите региони.

Точните механизми, които стоят в основата на тази взаимозависимост, към момента не са ясни, само че откривателите допускат, че затлъстяването може да бъде един от вероятните допринасящи фактори.

Множество изследвания акцентират по-високия риск от затлъстяване измежду хората в необлагодетелствани квартали, в това число и заради усложнения достъп до уреди за спорт и други физически действия.

" Различни популации от кафези съществуват в разнообразни пластове на кората, където има разнообразни сигнални механизми и функционалности за обработка на информация.

Изследването на микроструктурата на разнообразни кортикални равнища обезпечава по-добро схващане на измененията в клетъчните популации, процеси и информационни пътища, които могат да бъдат наранени от живота в кварталите в неравностойно състояние ", изяснява Лиза Килпатрик, откривател в Goodman-Luskin Microbiome Center

Екипът открива, че участниците в изследването, идващи от кварталите с най-лоши индикатори, са претърпели информационни промени в мозъчните райони, които са от решаващо значение за регулирането на страстите, обработката и усвояването на нова информация и други когнитивни процеси.

" По-специално, неподходящото състояние на квартала е обвързвано с покачвания банкет на калории от транс-мастни киселини и натрий.

Това допуска, че е значимо да създадем по-здравословната храна по-лесно налична в необлагодетелстваните квартали, с цел да подобрим освен физическото, само че и психическото здраве на хората “, показват още създателите на проучването.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР