Животът у нас ще поскъпне, когато заменим лева с евро. Това

...
Животът у нас ще поскъпне, когато заменим лева с евро.
Това
Коментари Харесай

Икономист с прогноза: Животът у нас ще поскъпне, когато заменим лева с евро

Животът у нас ще нарастне, когато сменяем лв. с евро.

Това съобщи в „ Лице в лице “ по БТВ икономистът Димитър Чобанов. Той предвижда по-висока инфлация, тъй като цените у нас са под междинните за Европейския съюз и даде образец със обстановката в Литва, Латвия и Естония. Относно нарастването на главните артикули и услуги сега, икономистът съобщи, че за властта това е позитивен тренд. „ Държавата по-скоро печели. Данъчните доходи се повишават, разноските – изостават. Това би могло да е потребно от позиция на бюджетното салдо. Виждаме, че в края на тази година бюджетът ще бъде покрай „ уравновесен “, добави Чобанов.

Според него след Нова година може да се чака скок в цената на тока, водата и топлоенергията за битовия консуматор. По думите му страната би трябвало да се намеси и да помогне на хората, които няма да могат да понесат този ценови потрес. Той бе безапелационен, че налагането на мораториум върху цените единствено ще утежни обстановката. „ Със сигурност ЕРП-тата осъществят много съществени загуби сега. Въпросът е, че и тези сдружения ще би трябвало да бъдат подпомагани, както сега подкрепя индустриалните предприятия. Другият вид е да им се разреши да продават на битовите консуматори на по-високи цени “, уточни Чобанов.

Икономистът разяснява, че минималният размер на бюджетния недостиг за идната година ще бъде към 2,9-3% от Брутният вътрешен продукт. Той предвижда приблизително дефицитът да доближи до 6 милиарда лева, добави, че старите задължения възлизат на към 3 милиарда лева, като най-вероятно те ще бъдат рефинансирани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР