Животът се състои от два абсолютно противоположни дейности – тази

...
Животът се състои от два абсолютно противоположни дейности – тази
Коментари Харесай

„Моята олимпиада” от Илия Троянов – един писател, четири години и 80 дисциплини

Животът се състои от два безусловно противоположни действия – тази на мозъка и тази на тялото. Двете постоянно биват противопоставяни една на друга, само че немският публицист с български генезис Илия Троянов обръща тил на типичното неуважение към физическата интензивност, царящо измежду об­разованите среди, посвещавайки 4 години от своя живот в опит да изясни света през спорта.

„ Моята олимпиада” е невероятната изповед на един дилетант, присъединил се в 80 олимпийски дисциплини в конкуренция освен с същински спортни богове, само че и със самия себе си.



Пътят на създателя на „ Светът е огромен и избавление дебне отвсякъде” и „ Власт и съпротива” стартира от триатлон в западна провинция в Германия, с цел да премине през Бруклин, Виена, Техеран, Цюрих, Рио де Жанейро, Атина и Токио. От плуването през джудото, спортната битка, плажният волейбол, гимнастиката и маратона – Троянов самоуверено се гмурва в особената субкултура на всеки спорт, доверявайки се без предубеждения на треньори от разнообразни националности. А един от тях е и българският гимнастик Йордан Йовчев.

С възприятие за комизъм и самоирония, писателят надскача личните си физически граници с цел да се сблъска с непроменимите закони на човешката природа и да открие, че нито едно друго създание в царството на животните не има толко­ва способности, колкото има индивидът.
„ Моята олимпиада” е освен дневникът на едно пътешестване към себе си, само че и незабравим труд по антропология, кодова книга за дешифриране на човешкото държание в целия му богат набор. Пътешествие, в края на което оттатък медалите и върховете се крие хармонията сред тялото и духа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР