Животът поскъпва пети месец поред, показва . През юли месечната

...
Животът поскъпва пети месец поред, показва . През юли месечната
Коментари Харесай

Статистика: Животът в България рязко поскъпна

Животът нараства пети месец подред, демонстрира. През юли месечната инфлация в България се покачва с 0,8%, до момента в който годишната инфлация се форсира до 3%. Това е най-силното повишаване на индикатора от началото на 2020 година и е вследствие на повишение на цените на превоза (+2,8%) и на тези за развлечения и просвета (+4,2%).

Освен тези индикатори са нарастнали и цените на материалите за ремонт и поддържане на жилището с 0,6%, а битовите сметки за жилището - вода, електрическа енергия, газ и други горива са поскъпнали с 2,7%. От тях електрическата енергия се е повишила с 4,4%, централно газоснабдяване - с 6,3%, газообразни горива за битови потребности - с 1,8%. Горивата също нарастват - дизеловото гориво с 3,8%, бензин А95Н с 3,9%, бензин А100Н с 3,3%, газ пропан - бутан с 3,9%, метан с 5.2%. По-високи цени се означават и при препаратите за стерилизация (+2,6%), както и при медицинските услуги (+0,1%).
 Инфлацията да се следи, с цел да няма нова актуализация на бюджета, заръча Янев Инфлацията да се следи, с цел да няма нова актуализация на бюджета, заръча Янев
Инфлацията би трябвало да се следи, с цел да не се наложи нова актуализация на бюджета в края на годината. Това сподели служебният министър председател Сте...

През предишния месец от главните хранителни артикули по-скъп е бил оризът - с 0,9%, брашно - с 1,2%, самун - с 0,6%, малотрайни и трайни салами - надлежно с 0,2 и 0,5%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - надлежно с 1 и 1,2%, кисело мляко с 0,7%, сирене с 0,5%, кашкавал с 1,5%, извара с 0,4%, яйца с 1,5%. Газираните питиета са поскъпнали с 1,1%, плодовите сокове с 0,9%.

Намаление има на цените на свинско месо с 1,8%, кайма с 1%, маргарин с 3,7% и олио с 1,4%. Дрехите и обувките са били поевтини през юли, демонстрира още националната ни статистика, надлежно с 2,7% и 0,8%, от бялата техника по-евтини са били хладилниците с 1,2%, прахосмукачки с 1,2%, смарт телефони с 0,3%, тв приемници с 0,2%, таблети и преносими компютри - надлежно с 0,2 и 1%. Има понижение на цените и при цветята с 2,6%, артикули за персонална хигиена с 1%, козметични артикули с 0,1%.

Въпреки това предричаното от някои огромно повишаване в цените на храните надали ще се сбъдне. Това разяснява пред БНР Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържищата и борсите. " От 2014 година до момента има 12% смяна в цените на храните. Не съм склонен с прогнозата за огромно повишаване на цените на храните, не знам на какво се базира тя ", уточни Иванов. Скача цената на шопската салата

През последната година имаме постоянна цена на захарта, която е без смяна. Цените на варивата са по-ниски от предходната година - боб, ориз, а брашното и свинското месо също поевтиняват. Пилешкото месо и яйцата също не са поскъпвали повече от 9 години. Яйцата се търгуват приблизително по 17-18 стотинки на едро, а изкупната им цена е по-ниска, изясни Иванов.
 Асен Василев: До края на годината чакаме 2% инфлация Асен Василев: До края на годината чакаме 2% инфлация
Очакваната инфлация до края на годината е 2%. По проект трябваше да имаме доходи в размер на над 47 милиарда Това, което чакаме частично з...

По думите му макар многократното повишение през този интервал на приходите има " блокиран пазар с идентични ценови нива ". Главният фактор за това е " мощната конкурентна среда, която имаме, и свръхпроизводството на европейския пазар, защото ние сме част от него ", изясни той. Имаме безусловно уравновесен конкурентен пазар с непрекъснат превес на предлагането, увери Иванов.

 

 

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР