Животът на една жена в четвъртата по големина армия в

...
Животът на една жена в четвъртата по големина армия в
Коментари Харесай

Историята на една жена в армията на Северна Корея

Животът на една жена в четвъртата по величина войска в света е толкоз сложен, че стопира даже менструацията. А изнасилванията – те са част от всекидневието.

В продължение на съвсем 10 години Лий Сок Йон спала в стая, която споделяла с повече от две дузини дами, разква тя пред Би Би Си (BBC). Всяка от тях имала разполагаем дребен долап за униформата и две рамкирани фотоси – на Ким Чен-ир и Ким Ир-сен. Сега евентуално и на Ким Чен-ун.

Съединени американски щати отстъпи пред КНДР, Пхенян със опасност: Ще изпитате болежка

Когато Съединени американски щати изравни Северна Корея със земята

КНДР се подигра на най-сериозната опасност на Съединени американски щати до момента

Тънкият матрак, на който спяла, бил изплетен от оризова сама. Материя, имаща невероятната дарба да задържа миризми.

Къпането ставало с вода, идваща непосредствено от планински поток. Понякога от маркуча излизали дребни жаби и змии.

Ли Сок Йон е щерка на академични професор. Много от мъжете в фамилията служели като бойци. Когато страната била опустошена от огромния апетит през 90-години на предишния век и тя се записала в армията поради обезпечената храна. Това създали и хиляди други млади дами.

Първоначално, 17-годишната Ли Сок се радвала на възприятието за национализъм и групово предпочитание в армията. Тя била впечатлена от предоставения ѝ сешоар, въпреки че рядко имала достъп до електрическо зареждане, с цел да го употребява.

Дневните тренировки при мъжете и дамите били едни и същи. Малко по-леките физически извършения при първите били обезщетени от спомагателни задания като разчистване и готвене, от които бойците мъже били освободени.

По думите на Ли Сок, към шест месеца откакто постъпила на работа, намаляващите порции храна, тежките физически извършения и напрежението я довели до безсилие, което спряло менструационния ѝ цикъл. Същото се случило и с други дами в армията, които познавала.

И те се радвали. Това решавало казуса с неналичието на чисто долни дрехи и санитарни средства, като памучни превръзки.

Въпреки че Ли Сок непринудено се включила към армията, през 2015 година бе оповестено, че всички дами в Северна Корея би трябвало да отбият седемгодишна военна работа след навършване на 18-годишна възраст.

Наред с това новият водач Ким Чен-ун подреди да се започва стратегия за даване на санитарни и козметични артикули на всички дами в армията от севернокорейски премиум марки.

Реално обаче доста от севернокорейките на работа в поделенията в провинцията нямат достъп даже до обособени дамски тоалетни.

Самата Ли Сок съумява да избяга от КНДР в Южна Корея. Около 70% от бегълците са дами – факт, който се свързва с по-високи равнища на безработица по отношение на мъжете. Най-често избягалите са на възраст сред 20 и 30 години, тъй като за по-старите тежкото пътешестване през границата с Китай е сложна задача.

Официално към 15% от бюджета на Северна Корея отива за военни разноски. Реално евентуално делът им е близо 40%. Мъжете служат по 10 години. А учениците със специфични умения, да вземем за пример в спорта и музиката, както и децата на политическата върхушка, могат да бъдат освободени от военна работа.

Повечето от избягалите от КНДР дами не признават против тях да е реализиран полов тормоз, само че всички описват, че са ставали очевидци или знаят за такива случаи.

Така стоят нещата и с Ли Сок. Тя декларира, че не е била изнасилвана, само че доста от нейните другарки в армията са били.

Официално в Северна Корея изнасилването е съществено закононарушение, наказуемо с до 7 години затвор. Но обичайните фамилни полезности водят до това, че обвинявания се повдигат доста рядко. В армията сходни каузи са още по-редки поради строгата подчиненост, доминирана от мъже.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР