Животът на Джаки е белязан от драматични събития, които обаче

...
Животът на Джаки е белязан от драматични събития, които обаче
Коментари Харесай

25 Години От Смъртта На Иконата На 20-Ти Век Джаки Кенеди - Онасис

Животът на Джаки е белязан от трагични събития, които обаче не съумяват да лишават големия й гений да прави всичко със размах и жанр. На днешната дата се навършват 25 години от гибелта й.

Жаклин Бувие и Джон Фицджералд Кенеди са една от най-могъщите двойки в историята, написа Дир.бг. Двамата се срещат през май 1952 година по време на вечеря, проведена от общ другар. Тогава Джаки работи като репортер-фотограф за Washington Time Herald за скромните $45.50 на седмица. Джон е претендент за сенатор. Като представителка на висшето общество и чудесно образована млада дама, Джаки е идеалната партия за напористия Кенеди. Започват да излизат дружно и Джон печели позицията в Масачузетс през ноември същата година. Връзката им става сериозна. Сгодяват се на 25 юни 1953 година, а сватбата им е на 12 септември 1953 година в Нюпорт, Роуд Айлънд.

Докато брачният партньор ѝ е претендент за президент на Съединени американски щати, Джаки е бременна с Джон-младши. Тя обаче способства доста за успеха на Дж. Ф. Кенеди на изборите, защото има голям брой появи в медии от целия свят, показвайки висока просветеност. Говори свободно френски, испански, италиански. Джон поставя клетва на 20 януари 1961 година Така на 31 години Джаки се трансформира в една от най-младите първи дами на Съединени американски щати. Неудовлетворена от положението, в което семейство Айзенхауер предава Белия дом, тя се ангажира да ремонтира всичко. Въпреки че Джаки отхвърля да се меси в политиката на страната, тя продължава дискретно да " съблазнява " с изтънчени обноски и впечатляваща обща просвета. Жените се възхищават от стила на Джаки и стартират да го копират. Тя се трансформира в фешън модернист и до през днешния ден остава най-елегантната първа дама в историята.

Публичната фамилна идилия на Джаки и Джон обаче е надалеч от действителността. Кенеди е прочут като умел прелъстител с ненаситно либидо и може да се похвали с дълъг лист от любовници. Неговата спекулация с Мерилин Монро е необятно известна. Джаки страда от тези многочислени връзки.

Любовта на президентската двойка е белязана от доста нещастия. Двамата са мощно засегнати от загубата на две от децата си. Първото им бебе Арабела е мъртвородено през 1956 година След гибелта на детето двойката се разделя за малко. Година по-късно се появява щерка им Керълайн. През 1960 година се ражда синът им Джон Фицджералд Кенеди, който умира през 1999 година в самолетна злополука. Четвъртото дете на Джон и Джаки също е момче. Патрик се ражда през 1963 година, само че умира два дни по-късно поради белодробна малформация.

Съдбата нанася на двойката още един драматичен удар, който прекомерно рано поставя завършек на взаимния им път. Двамата са в Далас, с цел да поведат новата президентска акция. Двойката обикаля града с формален кабриолет. Профучават няколко изстрела, два от които раняват смъртоносно Джон. Това е краят на митичната двойка.

На 20 октомври, 1968 година, овдовялата първа дама още веднъж смайва света, като се омъжва наново в Гърция. Нейният фаворит е Аристотел Онасис.

" Реакцията е яд, потрес и паника ", афишира New York Times.

" Боговете плачат ", гласи откъс от The Washington Post.

Немската преса даже афишира: " Америка изгуби светица. "

Още по време на ръководството на Джон Ф. Кенеди Онасис е един от най-богатите и сполучливи предприемачи в света. Той е притежател на авиолиния и има империя в превозването на артикули. Онасис е и един от топ играчите в бизнеса с нефт, злато и недвижими парцели. Той е прочут с триумфите си измежду дамите, които включват спекулация с ултимативната оперна прима Мария Калас и клюки за връзка със сестрата на Джаки Лий Радзивил.

Именно Лий кани първата дама на яхтата на Онасис през 1963 година. По това време Джаки е в дълбока меланхолия след гибелта на третото й дете Патрик. Говори се, че президентът не е доста склонен с пътешествието в Егейско море, тъй като може да се сметне за несвоевременно.

Някои публицисти настояват, че Онасис има усеща към Джаки дълги години и чака тя да му отвърне. Говори се, че след гибелта на Джон нейна опора е по-малкият му брат Робърт Кенеди, само че той също бива погубен.

" Нито един от приятелите на Джаки не счита, че Онасис е подобаващ за нея. Но откакто Боби към този момент не е измежду живите, няма кой да я спре ", твърди журналистът Ричард Евънс.

Злите езици приказват, че Джаки е избрала втория си брачен партньор поради парите, само че тези, които стават очевидци на връзките им, споделят, че тя в действителност е имала мощна потребност от подобен сътрудник. Личната й асистентка твърди, че след гибелта на Джон, Джаки постоянно е изисквала от нея да прави странни поръчки през нощта. В предишното била привикнала в никакъв случай да не остава сама.

Онасис е добър татко за Джон и Керълайн. Прекарва време с тях и постоянно се интересува по какъв начин е минал денят им в учебно заведение. След брака Джаки и Аристотел не престават живота си като независими персони. Той постоянно пътува по бизнес, а тя има обществените си задължения в Ню Йорк. Но персоналната й асистентка споделя, че когато Онасис е вкъщи, двойката прекарва дружно вечерите си с коктейли и пуканки на масата.

През 1973 година синът на предприемача умира в самолетна злополука и здравето на бизнесмена внезапно се утежнява. През 1975 година той умира от белодробна непълнота.

На 45 години Джаки още веднъж е вдовица. Тя се отдава на работата като редактор на книги и заобикаля публицистите. Запознава се с дългогодишния си сътрудник Морис Темпелсман, само че в никакъв случай повече не се омъжва.

Джаки си отива на 64 години през 1994 година, няколко месеца, откакто е диагностицирана с рак. След като схваща, че лекарите няма какво повече да създадат за нея, тя се отдръпва в жилището си на " Пето авеню ".

" Тя си отиде с типичния за нея кураж и жанр ", написа биографката Сара Брадфорд.

Джаки е заровена до първия си брачен партньор, а на надгробната й плоча написа Жаклин Бувие Кенеди Онасис.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР