Животът на близо 5 милиона души ще бъде заложен на

...
Животът на близо 5 милиона души ще бъде заложен на
Коментари Харесай

Катастрофална прогноза: Мощно земетресение отнема пет милион...

Животът на близо 5 милиона души ще бъде заложен на карта при вероятно земетресение в Истанбул. За това предизвести Насжи Гьорюр, геолог от Техническия университет в Истанбул и член на Турската академия на науките. Ученият акцентира, че би трябвало да се вземат незабавни ограничения, с цел да може загубите да са минимални.

Гьорюр направи това изявление за организация Демирорен, откакто земетресение с магнитуд 5,3 раздруса Бингьол, в Източна Турция, в петък и през вчерашния ден второстепенен трус от 4,3 раздруса прилежащия Елязъ.

Той добави, че вероятно земетресение може да удари регион Кючукчекмедже, в европейската страна на Истанбул.

„ Източноанадолската разломна линия стартира от Карлова, в регион Бингьол и продължава до южна Адана. Северноанадолската разломна линия също стартира от Бингьол и продължава до Истанбул. Зоната Карлова е мястото, където се срещат тези две разломни линии “, добави Гьорюр.

„ Въпреки че земетресението с магнитуд 5,3 удари тази зона, то не беше съответно на този разлом. Това се е случило на паралелна линия на разлома “, акцентира той, добавяйки, че разломните линии могат да„ придвижват напрежение между тях “, а също по този начин могат да се задействат една друга, което демонстрира риск за Истанбул, който се намира на северната анадолска линия на разлома.

Експертът акцентира, че в този момент даже при „ дребните трусове някой здания се пропукват и стават необитаеми. Това демонстрира, че не сме подготвени за огромен трус, който се чака напълно скоро в Истанбул “, той добави, че 4 до 5 милиона души живеят в рискови здания в мегаполиса.

„ Нашият министър на околната среда и урбанизацията споделя, че 200 000 здания би трябвало да бъдат реконструирани. Ако една рискова постройка има четири етажа - това е минимумът - и всеки етаж има два жилището, което се равнява на осем жилището на постройка. Ако умножите този брой с 200 000, той се равнява на 1,6 милиона жилището, а със приблизително по четирима души в жилище, това значи, че са застрашени 4 до 5 милиона души “, добави той.

„ Разбира се, не всички тези 200 000 здания ще се срутят при положение на земетресение “, само че това към момента е забележителен риск, заключи Гьорюр.

Екип от община Истанбул показа през февруари отчет пред турския парламент по отношение на следствията от вероятно земетресение в мегаполиса, разкривайки пагубна прогноза.

Докладът беше направен взаимно от общинските общини Авджълар и Есенлер в Истанбул, където живеят най-вече изселници от България, и беше показан на парламентарната комисия по земетресенията. Той разкри, че най-малко 200 000 здания ще имат провали на приблизително или високо равнище, при вероятно земетресение в Истанбул.

Истанбул с население от над 15 милиона души е най-населеният град в Турция и е изложен на непрекъснат риск от трусове. Множество изследвания демонстрират, че градът неизбежно ще пострада скоро от мощно земетресение и специалистите предизвестяват, че не става въпрос за „ дали “, а „ по кое време “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР