Животът на бежанците на Украйна и спомените, които ги връщат

...
Животът на бежанците на Украйна и спомените, които ги връщат
Коментари Харесай

Изложбата WE SEE UKRAINE показва войната отвъд новините

Животът на бежанците на Украйна и спомените, които ги връщат у дома. Това е вдъхновението на изложбата WE SEE UKRAINE, която демонстрира войната оттатък новините. В „ Кой Говори “ по Дарик художникът Олга Филончук и Анна Стоева, уредник описаха за концепцията, страстите и силата на украинците да продължат напред и концепцията на изложбата.

Тя ще бъде открита на 20 февруари от 19.00 часа в районния център за модерно изкуство Топлоцентрала с творбите на Олга Филончук „ Невидимата градина “. В плана вземат участие общо шестима художници – четирима украинци и двама от България и Хърватия.

„ Първоначално концепцията беше за нещо малко, само че след това стана нещо огромно “, описа Анна Стоева пред Дарик. Тя посочи, че изложбата преглежда живота на хората, които завчера са били лекари, художници, възнамерявали са женитба или са гледали внуци, а през днешния ден са принудени да се оправят с провокациите на войната.

Акцентът на изложбата обаче е върху инструментите да съумееш да удържиш фронта отвън апела за битка и поддръжка. Олга Филончук е украинка, напуснала родината си след войната. В „ Кой Говори “ тя описа, че за последно е била в Украйна през лятото м.г. и, че сега там живеят баба й и лелите й.

Олга описа, че всеки в Украйна е „ допрян “ от войната. „ И да си на по-безопасните места, войната те допира, съвсем всеки жител има другар или родственик в армията. Не можеш да се абстрахираш от войната “, сподели тя. И добави: „ Хората в Украйна са в действителност изморени и не знам от кое място намират тази мощ да се борят. Но Украйна ще устои, няма подозрение “.

За изложбата Олга Филончук изясни, че е насочила погледа си към тези 7-8 млн. украинци, които са напуснали дома си след войната.

„ Моят план е за бежанците, те са част от Украйна, за спомените с Украйна. Връзката на спомените им с растения и цветя, които ти припомнят за у дома и историите свързани с това “, сподели тя.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР