Животът на 21 души, от които 19 деца бе отнет

...
Животът на 21 души, от които 19 деца бе отнет
Коментари Харесай

Тексас – мястото, където зад почти всеки показалец може да стои спусък на оръжие

Животът на 21 души, от които 19 деца бе лишен за минути от 18-годишен стрелец, който нахлу в начално учебно заведение в щата Тексас и откри безразборна пукотевица във вторник. Инцидентът се случва малко повече от седмица, откакто различен 18-годишен млад мъж влезе в супермаркет в Бъфало и умъртви десетима. Инцидентите с огнестрелни оръжия в Съединени американски щати зачестяват до степен, която предизвика президентът Джо байдън прочувствено да се обърне към обществото – “Защо разрешаваме това да се случва? Къде в името на Бога е гръбнакът ни?”

Стрелбата в тексаското начално учебно заведение се трансформира в искра за силнозапалителната тематика в американското общество, по отношение на опциите за владеене, преместване и потребление на огнестрелни оръжия. Въпросът е извънредно сензитивен и има друга юридическа трактовка в обособените щати, само че мощният психически резултат от нещастието предвещава изострен политически спор. До момента той постоянно е поляризирал позициите на демократи и републиканци. Големият въпрос е дали последната пукотевица в учебно заведение (най-големият подобен случай в Съединени американски щати от 2012-а година насам) може да се окаже капката преляла чашата на публичното и политическо самообладание към казуса. Възможно ли е един от най-въоръжените щати да се трансформира в начало на смяната?

Тексас е изключително място със характерно субкултурно схващане за носенето и потреблението на оръжия. Щатът постоянно е бил “въоръжен до зъби”, а в някаква степен е и тясно обвързван с фрагменти от военната история на страната. Да погледнем последните години. Оттук потегля пътят на огромна част от операторите в американските специфични елементи. Едва ли има различен щат, който да е създал повече фрагменти за тюлените, рейнджърите или други специфични подразделения. Най-смъртоносният американски снайперист Крис Кайл, чиято история Клинт Истууд описа в “American sniper” е точно от Тексас. От този щат е и някогашният тюлен Маркъс Лутрел, който остава единственият оживял в интервенция “Червени крила” в Афганистан. По-късно неговата история е пресъздадена от Холивуд в лентата “The lone survivor”. Известният някогашен войник от най-голямата ММА верига UFC – Тим Кенеди, е рейнджър-снайперист с няколко акции зад граница и също родом от Тексас. Той беше измежду известните лица в Щатите, които получиха персонални закани от терористичната формация “Ислямска държава”. От хола си в Тексас Тим ги назова “страхливци”.

Полицейски чиновник се грижи за реда в региона на стрелбата в начално тексаско учебно заведение, която лиши живота на 21 души

Паралелно, мнозина дефинират Тексас като една от главните замъци на републиканците в Съединените щати. Това е крилото в политическия живот на Съединени американски щати, което ревниво пази концепцията за свободен достъп на цивилни лица до огнестрелни оръжия. На последните президентски избори някогашният държавен глава Доналд Тръмп завоюва конкуренцията в щата с съвсем 5% разлика пред Байдън, а републиканската неотстъпчивост по избрани тематики за оръжията беше бетонирана с редица законови начинания.

През септември предходната година в Тексас стана разрешено носенето на огнестрелни оръжия на обществени места без потребност от авансово позволение или образование за сигурност. Тази мярка беше наречена “Конституционно носене на оръжие”, а специалистите обявиха, че ще затрудни работата на полицията, защото в избрани обстановки ще й бъде мъчно да разграничи “добрия с револвер от неприятния с пистолет”. Въпреки митингите от страна на демократи, полицейски началници и организации за надзор над оръжията, законопроектът беше подписан от губернатора-републиканец Грег Абът, а Камарата на представителите го поддържа с 82 на 62 гласа. Абъд назова закона “внушаващ свобода” и добави, че “Тексас постоянно ще бъде бранител на втората корекция на САЩ”.

Губернаторът на Тексас, Грег Абът /сн: Българска телеграфна агенция,АР/

Втората корекция на Съединените щати е утвърдена през далечната 1791г., дружно с останалите девет промени в законопроекта за правата на американските жители. Тя гласи, че “правото на хората да имат и носят оръжие, не би трябвало да се нарушава”.

Решението от септември 2021-а беше взето на фона на нарастнало потребление на огнестрелно оръжие в Тексас. В статистически измерения отрицателният растеж през предходната година доближи 14%, като единствено до стадия на сключване на законопроекта случаите със стрелби в щата бяха 3 200 – с 400 повече по отношение на 2020-а година за същия интервал.

Преди броени дни млад мъж нахлу в супермаркет в Бъфало и разстреля почтени жители

Редица законодателни промени в Тексас причислиха щата към други региони с консервативни възгледи за носенето на оръжие. В Айова, Тенеси, Монтана, Юта и Уайоминг също има законодателство, което разрешава носенето на оръжие, без потребност от авансово позволение. В рамките на Тексас това важи за хора, на които категорично не е неразрешено да имат огнестрелни оръжия, заради присъда за осъществено закононарушение, нахлуване, домашно принуждение, терористични закани и други.

Основателни терзания

Неколкократно чиновници в полицейски структури и законодатели молят за по-засилен надзор над притежанието и превоза на оръжия в Тексас. През 2016г. в Далас петима служители на реда бяха убити, а седем други ранени при засада, която стана най-смъртоносният случай с правоприлагащи органи на Съединени американски щати след офанзивите от 11 септември.

Големият проблем на Съединени американски щати с всеобщите стрелби от дълго време е излязал от рамките на щата. През 2017-а година в Шарлотсвил – Вирджиния, един човек беше погубен, а 19 други ранени по време на протест на крайнодесни националисти. Тогава мъж се вряза с колата си в контрадемонстранти, само че митингът беше цялостен с хора, които носеха дълго и късо огнестрелно оръжие. През предходната година в Уисконсин протестиращи още веднъж се появиха въоръжени по време на неодобрение след полицейска пукотевица против цветнокожия Джейкъб Блейк. Доклад на организацията Everytown от предходната седмица сочи, че в интервала януари 2020г. – юни 2021-а, на най-малко 560 митинга и контрапротеста в Съединени американски щати са видяни групи от хора, които са носели или размахвали огнестрелни оръжия.

В доста щатите на Съединени американски щати могат да бъдат закупени извънредно съществено леко стрелково оръжие с най-малък надзор на страната

Гражданите на над 40 щата имат право да имат заредени, полуавтоматични огнестрелни оръжия без да се постанова да показват лиценз за преминато образование. 5 щата, включващи Калифорния и Окръг Колумбия, не разрешиха притежанието на заредени дългоцевни оръжия, до момента в който в щатите Масачузетс, Минесота и Ню Джърси разполагането с подобен вид въоръжение изисква позволение. В 29 щата на страната, цивилни имат право да се разхождат въоръжени с дългоцевно оръжие, даже, в случай че са наоколо до здания на локалната власт и други управнически институции.

Изданието Texas Tribune написа, че след стрелбата в началното учебно заведение, губернаторът на Тексас Грег Абът и други негови съпартийци от Републиканската партия са дали индикации, че са подготвени да обмислят рестрикции за притежанието и използването на оръжие. Ако това стане факт, то политиката за оръжията на републиканците в Тексас ще поеме противоположен завой, по-малко от година, откакто точно Абът постави подписа си под най-спорния оръжеен законопроект в историята на щата. Мнозина към този момент напомнят и негов туит отпреди няколко години, в който показва отчаяние, че Калифорния е изпреварила Тексас по водачество в закупуването на оръжия.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР