Животът ми изтече като водите от една плацента. Това заяви

...
Животът ми изтече като водите от една плацента. Това заяви
Коментари Харесай

Рашидов: С Борисов се просълзихме като се отказах

Животът ми изтече като водите от една плацента.

Това съобщи скулпторът и някогашен министър на културата Вежди Рашидов в изявление за NOVA.

Новият културен министър не знае дали да се радва

Вежди Рашидов завършва с политиката

Рашидов разкри, че му е било извънредно мъчно през двата му мандата в предходните държавни управления на Бойко Борисов, тъй като влезнал с „ чисто име”, само че по този начин и не привикнал да се сдържа и да приказва като политик.

„ Водих борба сред чиновника и актьора и до дъно не можах да схвана какво е да си минситър”, призна скулпторът, който дефинира живота си като „ 50 години тежка физическа работа”.

„ От кърджалийските села до музея Уфици и Пушкиновият музей в Москва”, разказва креативният си път Рашидов, който счита живота си за „ една извънредно хубава илюзия”.

Скулпторът написа и записки, чието работно заглавие е „ Плацента”, разкри самият той.

Да питат Борисов, какъв е казуса, той е жив и здрав ”,

отговори Рашидов на въпрос дали самичък е взел решението да не бъде министър в новото държавно управление.

„ Получих прекомерно доста негативи. За мен ръководството беше предпочитание и там да се реализирам”, показа персоналните си аргументи да се откаже Рашидов.

Той вижда като несправедливи рецензиите към него за планове като Ларгото в София, които са „ без аналог в Европа” по неговите думи.

Рашидов си напомни и абсурдът с журналиста от Българска национална телевизия Георги Ангелов. През 2016г. тогавашният министър на културата, неудовлетворен от отправени рецензии към него в предаването на Ангелов, посъветва водещия „ да не иронизира непрекъснато страната, на чиято ясла е и неговата заплата”.

Думите на министърът провокираха скандал, като след това той се извини и посочи, че не счита за вярно цензурирането на отзиви в публичната телевизия.

Днес Рашидов още веднъж се счита за прав, като съгласно него е бил в правото си „ да изхвърли” Ангелов от Българска национална телевизия.

Работодател му е страната. Мен в случай че ме плюе моя асистент ще го изхвърля ”,

съобщи Рашидов, съгласно който обвиняванията, че нарушава свободата на словото са били акции, тъй като „ спрял едни сладури” и „ вчерашни разградски селянчета” да купят къщата на скулптора Андрей Николов – така наречен Червена къща в София.

Понастоящем къщата е център за изложения и диспути, до момента в който Рашидов упорства вътре да се възвърне музей, отдаден на Николов.

Според някогашния културен министър главния му зложелател, изравен зад акциите, бил предприемачът и издател Иво Прокопиев. "Той искаше да открадне къщата, дружно с Иван Кръстев ", съобщи скулпторът, който е и народен представител от ГЕРБ.

Такива акции докарали на Рашидов диабет и рак, по личните му думи, и са главните аргументи да се откаже от министерския пост.

Рашидов описа, че финалното си решение показал на премиера Борисов сутринта преди клетвата на кабинета, като и двамата се просълзили.

„ От 10 години сме дружно и още 30 преди това”, разкри повода за сълзите Рашидов.

Цялото изявление, в което Рашидов приказва за политиката, творчеството си и болесттите си вижте във видеото.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР