Животът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях

Животът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях ...

Магнезий - минерал за здравето на ума и тялото.

Животът е пълен с изпитания. Как се справяме с тях често зависи от нашето благосъстояние. Последното, от своя страна се влияе от баланса на витамините и минералите в нашето тяло.
Проявите на умора, липса на воля, липса на енергия, разсейване, главоболие и мускулна дисфункция са показатели за дефицит на магнезий.
Магнезият е сред най-важните минерали. Той е необходим за функционирането на нервната система. Той оказва влияние над свиването на мускулите и подобрява структурата на костите. Магнезият успокоява нервната система и допринася енергийния метаболизъм. Задоволявайки дневната дажба от този минерал, ние подобряваме настроението си и увеличаваме запасите от жизнена енергия.

Дефицит на магнезий
Човешкият организъм има нужда от 300-400 mg дневно магнезий. Тази зависимост се определя от пол, възраст, хранене, както и от физическия и психическия стрес.
В стресови ситуации, при спортна активност и други натоварвания, нуждата от магнезий може да се увеличи. Например, един спортист се нуждае от около 600 mg магнезий на ден.
Човешкото тяло не може самостоятелно да синтезира магнезий, така че трябва да контролирате процеса на постъпването му в организма. Когато липсва магнезий, тялото може да компенсира дефицита за известно време. То го съхранява в костите и намалява отделянето му, чрез бъбреците. Недостигът, може да е проява на умора, безсъние, раздразнителност, нарушена памет и концентрация, нарушена мускулна функция и спазми, особено тежки в мускулите на прасеца.
Магнезий, срещу стрес
Дефицитът на магнезий често е следствие от стрес. Работата, личният живот, търсенето на баланс между кариера и семейство, финансови проблеми, липса на сън и много други фактори. Всички те могат да увеличат нуждата от този минерал.
При стрес се увеличава отделянето на хормони - адреналин и норепинефрин. Това се отразява на отделянето на магнезий от клетките. Големи количества магнезий се отделят с урината. Стресът, физическият или умственият и магнезиевият дефицит са взаимно свързани. Липсата на магнезий увеличава стреса и допринася за по-голямото отделяне на магнезий от тялото. Оказва се порочен кръг. При недостиг на магнезий, причинен от стрес, е необходим допълнителен прием на добавки с високо съдържание на магнезий или добавки, съдържащи магнезий, ако е необходимо.
Магнезий и спорт
Митохондриите, микроскопичните „електроцентрали“, които произвеждат енергия. Тя се разпределя в клетките от човешкото тяло. Магнезият е особено важен за енергийния метаболизъм в мускулите, включително сърцето.
Професионалните спортисти са наясно с многото ползи на магнезия. Магнезият има важна роля по пътя им към успеха. По време на тренировка, поради повишена мускулна работа и повишено изпотяване, тялото интензивно изразходва магнезий. За да поддържат мускулната работа, след края на спортната активност, спортистите трябва да компенсират липсата на магнезий и течности.
Тези, които се занимават със спорт, след края на интензивна тренировка, могат да приемат добавка магнезий, в комбинация с витамин В2. Допълнителният прием на магнезий влияе, върху възстановяването, след аеробни упражнения и статични натоварвания.
Магнезиевият цитат е подходящ за запълване на дефицита
Небалансираната диета, консумацията на промишлено обработени храни, водят до недостиг на магнезий в организма. За да се посрещне повишената нужда от магнезий, е необходимо да се допълни с балансирана диета от храни, с високо съдържани на този минерал.
Магнезият може да е допълнителен източник под формата на биологично активна добавка. Магнезият под формата на цитрат се усвоява добре от стомаха. Добре се понася и усвоява от организма. Преди да приемете някаква биологична добавка, трябва да прочетете внимателно инструкциите.

Магнезий и витамин Б2 в борба, срещу умората
Магнезият и витамин В2 играят важна роля в човешкия организъм и имат допълващ - синергичен ефект. Заедно, те допринасят за намаляване на умората, премахване на токсините, енергийния метаболизъм и нормалната работа на нервната система.
Стресът, умората, нарушената мускулна функция са проблеми на нашето време. Те, са признаци на липсата на магнезий в организма. Ако вашата диета не съдържа достатъчно магнезий, добавките могат да бъдат допълнителен източник, за да отговарят на дневните нужди.
Знаете ли...
Фосфатите, съдържащи се в газирани безалкохолни напитки, пречат на абсорбцията на магнезий. Последицата от това е безпокойство и нервност.
Липсата на магнезий в организма е трудно да се установи в лаборатория. Само 1% от минерала е в кръвообращението, останалата част се съхранява в органи и кости.
Учените смятат, че писателят М. М. Достоевски е имал дефицит на магнезий. В дневниците си, той е споменавал проблеми с дневни и нощни спазми, парестезии и неспокойни нощи.

Източник: actualno.com