Живот или смърт! Живеел там един човек, който бил успял и

...
Живот или смърт!
Живеел там един човек, който бил успял и
Коментари Харесай

Жребият - Една Мъдра Притча За Съдбоносните Обрати В Живота

Живот или гибел!
Живеел там един човек, който бил съумял и състоятелен. Той бил надарен занаятчия, хората го уважавали и търсели услугите му. Но дружно с многото другари, имал и значително врагове. Те толкоз му завиждали, че решили да го унищожат. Наклеветили го за тежко закононарушение и индивидът бил наказан на гибел. Докато лежал в килията си, той си мислел: „ Е, най-малко жребият на ориста ми дава късмет. Може да имам шанс. "

Сигурна гибел!
Но знаейки правилото за „ жребия на ориста ", недоброжелателите му подкупили правосъдните служители и съумели да подменят листчетата в купата – те извадили листчето „ Живот " и добавили второ с надпис „ Смърт ". Така нещастният човек нямал никакъв късмет за избавление – каквото и да изтеглел, го чакала гибел.

Спасение?
Приятелите на наказания, като разбрали за подготвяната машинация, разтревожени отишли при него в килията му и му разказали неприятната вест.

- Трябва да разкажеш всичко на съдията и да поискаш да ревизират листчетата в купата. Иначе си загубен ! – съветвали го те.

- Чудесно! – зарадвал се мъжът. – Това е моето избавление. Само, апелирам ви, не разказвайте на никого за това.

Приятелите му решили, че е изгубил разсъдъка си от всички неприятности и идната присъда и траяли да го увещават да разкрие измамата. Но той бил хладнокръвен:
- Просто запазете безмълвие, апелирам ви.

Живот!
На идващия ден трябвало да изпълнят присъдата. Човекът изтеглил своя чоп и... бил пуснат на независимост.

Всички били шокирани – и приятелите, и враговете му. Знаейки за измамата, те недоумявали по какъв начин е могъл да се избави от тази безизходна обстановка.

Ето какво се случило в съда. Когато изтеглил своя чоп, наказаният, без да огледа какво написа на листчето, незабавно го поставил в устата си и го погълнал. На съда не оставало да направи нищо друго, с изключение на да види другото листче в купата. А там несъмнено, останал надписът „ Смърт ". Така те открили, че индивидът е изтеглил „ Живот " и го освободили.

Аз съумях да видя няколко поучения, а вие умерено можете да допълните още.

Понякога най-злият ти зложелател, който те води към крах, несъзнателно може да те избави.

И в най-безизходната обстановка има избавление. Понякога то е под носа ти - просто би трябвало да го видиш.

За да се оправиш с една заплетена обстановка, не би трябвало да губиш хладнокръвие, а да помислиш.

За доста малко време време животът може да се обърне няколко пъти от положително към неприятно и назад. Трябва да сме постоянно подготвени за това.

Когато си съумял и надарен – неизбежно имаш врагове. Не тъй като си им направил зло, а тъй като ти завиждат. И доста постоянно тъкмо тези врагове са най-опасни.

Животът е непредвидим. В най-лошото на пръв взор нещо може да се крие благополучният излаз.

А и в никакъв случай не знаеш дали пък не си любим на ориста...

Източник:gnezdoto.net
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР