Живописецът Бедиг Бедросян е емблематично име за Златна Добруджа и

...
Живописецът Бедиг Бедросян е емблематично име за Златна Добруджа и
Коментари Харесай

Познатият непознат живописец Бедиг Бедросян - възкресителят в цветове на Златна Добруджа


Живописецът Бедиг Бедросян е емблематично име за Златна Добруджа и Силистра и, за жалост, си отива от този свят през 1989 година Но неговите произведения с прелестните пейзажи остават, с цел да радват поколенията след него. Днес те са владеене на галерии освен в България, само че и във Франция, Германия, Армения, те са и в частни сбирки у нас и в чужбина. Художникът е създател на повече от 600 платна, основава и цикъл пейзажи за Армения след посещаване в тази страна. Негово дело е реставрацията на част от иконите на силистренската арменска черква "Света Богородица", считана за най-стария арменски настоящ храм в България.

Бедросян е измежду учредителите на групата на силистренските художници към СБХ, притежател е на медал "Кирил и Методий" - III степен.

За шанс неговият роднина Кеворк Крикорян преди 3 години стартира изследователска активност на творчеството на художника по плана “Родова памет ” на съдружие “Арарат - Варна ”.

В издирването и реставрирането на картините на Бедросян, както и в представянето им в поредност от изложения в България се включват галериите във Варна, Силистра, Добрич, Пловдив, Пазарджик и Софийската градска художествена изложба. Проектът е наименуван “Земя сред реката и морето ” поради пейзажите, които Бедросян рисува край родната Силистра, Варна и Балчик, както и в Армения.

Творчеството на Бедиг Бедросян бе показано с ретроспективната галерия “Пристани ” в взаимен план сред Софийската градска художествена изложба и Националната изложба на Армения, с изключителната поддръжка на най-голямата международна благотворителна арменска организация – AGBU.
 Кеворк Крикорян е основател на Пътуващата галерия на Бедиг Бедросян (1912-1989). Кеворк Крикорян е основател на Пътуващата галерия на Бедиг Бедросян (1912-1989). / БГНЕС
БГНЕС показва диалога ни с основателя на Пътуващата галерия на Бедиг Бедросян (1912-1989) Кеворк Крикорян.

БГНЕС: Г-н Крикорян, представянето на платната на български художник, освен това чужд за Армения, само че с арменски корени, препълни залите на Националната изложба на Армения в Ереван. Кое притегли повече хората- историята на един арменец, осъществен зад граница или самото творчество на художника?

Кеворк Крикорян: Изложбата на Бедиг Бедросян в Националната изложба на Армения в Ереван се трансформира в културен акцент с български знак в тази страна. За първи път български художник, в тази ситуация от арменски генезис, откри място в залите на Националната изложба на Армения. Всичко това се случи с изключителната благословия и поддръжката на Негово Светейшество Карекин II, Католикос на всички арменци, с чиято поддръжка се осъществя този план. А по отношение на гения на създателя, считам, че той е неоспорим и може да се убедите, наслаждавайки се на неговата живопис.

БГНЕС: Лично Католикосът на всички арменци Карекин II пое патронажа на изложбата “Пристани ” - единствено поради включването на рядката икона “Тримата влъхви ” от силистренската арменска църква ли се случва това?

Кеворк Крикорян: Бедросян работи по изографисването на нехарактерен за българските арменски църкви стенна живопис. Той е в най-стария арменски храм в страната „ Света Богородица “ в град Силистра, където живее и твори художникът. Този стенна живопис е на купола на църквата и изобразява елементи от Евангелието. Две от главните икони на олтара са дело на Бедросян, както и иконата „ Тримата влъхви “, която пропътува дистанцията до Ереван, с цел да получи благословията на Негово Светейшество.

БГНЕС: Как започнахте плана "Земя сред реката и морето ” по платформата “Родова памет ” на “Арарат - Варна ”?

Кеворк Крикорян: Сдружение „ Арарат – Варна “ е част от една интернационална организация. Родовата памет, изключително за нас арменците, е доста значима част от нашия живот. Връзката с корените е онази издръжливост, която ти дава резистентност в бурните времена, в които ветровете ни брулят в нашия житейски път. По този мотив съдружие „ Арарат “ интензивно поддържа плана „ Родова памет “ с изложбата на Бедиг Бедросян. Тя потегли от Художествената изложба в Силистра, където е живял художникът и има и най-вече негови работи. След това мина през градските художествени галерии във Варна, Добрич, Пловдив, Пазарджик и най-после - в Софийска градска художествена изложба през лятото на предходната година. Не закъсня и поканата от Националната изложба на Армения, където експозицията с картини ще гостува до 4 ноември т.г.

БГНЕС: Накъде след Ереван? Имате ли предложения или диалози с други галерии в чужбина?

Кеворк Крикорян: Тук е мястото да благодарим на Общоарменския благотворителен съюз Парекордзаган /AGBU/, който е една от най-големите благотворителни арменски организации със 111-годишна история. Един от целите на AGBU е културата и културната памет. Благодарение на нея, на нейния президент и член на централния ръб Васкен Якобиян успяхме да изпълним плана си в Армения. Най-вероятно след Ереван изложбата ще продължи своя живот в няколко направления. Едната ще бъде с експозиции в други европейски страни като Франция, чакаме също да прекоси океана на път за Съединени американски щати и Канада, където има огромни арменски общности. Защо не и да има една непрекъсната експозиция…

БГНЕС: Столична община поддържа Силистра за издигането на мемориал на Бедиг Бедросян край Дунав. На какъв стадий е планът за монумент, по кое време следва откриването му?

Кеворк Крикорян: Миналата година по време на изложбата в Софийска градска изложба, с поддръжката на Столична община и персонално на заместник-кмета Чобанов, срещнахме схващане за построяването на паметника в град Силистра. Приятел на Бедросян е скулпторът проф. Георги Чапкънов. Той към този момент сътвори дребния паметник, който сега е изложен в Националната изложба на Армения. Освен че го сътвори, той го й подари. Надявам се през идната година да открием този монумент пред Градската художествена изложба в Силистра. През 1994 година различен наш огромен ваятел проф. Ангел Станев направи бюст на Бедиг Бедросян в символ на почитание към помощта, която е получил по време на първите си стъпки в изобразителното изкуство в ателието на Бедиг в Силистра.

БГНЕС: Любопитен подробност е, че в ретроспективната галерия “Пристани ” се показват и стихове на Бедиг Бедросян на арменски. Как бяха посрещнати те от ценителите на творчеството му?

Кеворк Крикорян: Изкуствоведът Пламена Рачева, която е и шеф на Градската художествена изложба във Варна, работи по един план за български художници-поети. Оказа се, че има доста тясна връзка в тази ситуация с Бедросян. Паралелно с рисуването той написа и стихове, различен метод да съобщи своите страсти. Те бяха в неговото персонално тефтерче, където открихме стихове на румънски и арменски. Издавани са даже на румънски език в румънската преса. Ще поставим старания да ги преведем и издадем. В момента тефтерчето също е изложено в Националната изложба на Армения.

БГНЕС: Живописните платна на Бедиг Бедросян са изключително сантиментални. Дали негови фенове могат да се снабдят с част от тях?

Кеворк Крикорян: Проектът на изложбата не е комерсиален. Положихме доста старания, с цел да съберем тази сбирка на едно място. На този стадий се въздържаме от подобен коментар. Много сили коства и на Софийска градска изложба и тук е мястото да споменем нейния шеф Аделина Филева, както и изкуствоведа Пламен Петров, които работиха по експедицията на изложбата в Армения. Както сподели арменският министър на културата точно културата е най-късият мост сред два народа, сред две страни. Така се и получи, отвориха се и доста други порти. В момента в Националната изложба на Армения дружно с експозицията на Бедросян е експозицията „ 200 години Айвазовски ”, световноизвестният съветски маринист, прочут с прословутата си „ Деветата вълна ”. Защо пък и тази галерия да не посети България? /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР