Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на

...
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на
Коментари Харесай

Живко Тодоров: Радев е обединител на опозицията и насочва общественото недоволство срещу правителството

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на ГЕРБ, в диалог с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ по „ Канал 3 “ и „ Радио К2 “, съобщи позиции по следните тематики:

Крадено ли е по пътищата, както твърдят от БСП?; Премиерът и ГЕРБ говорят ли истината?; Бави ли Борисов топката с Валери Симонов?; Какви мерки се приемат срещу поведението на Волен Сидеров?

Беновска покани кмета на Стара Загора Живко Тодоров в студиото. Той обясни, че е пътувал 4 часа по магистралата към София и предупреди хората да внимават заради хлъзгавите пътни настилки, които вече се обработват за зимния сезон. Беновска вметна, че магистралата, може би, е хлъзгава, заради протестите и попита събеседника си дали образувалите се тапи са заради протестите. Кметът на Стара Загора сподели, че според него това е типичното за последния деня преди новата седмицата и в последните години наблюдава засилване на трафика по магистралата.

„ Много ли е окрадена тази магистрала? “ попита Беновска с уточнението, че цитира БСП, които по инициатива на Елена Йончева са подали сигнал до АПИ, че много е крадено по пътищата. Тодоров коментира, че всички са изисквали от подалия оставка вицепремиер Симеонов да спазва езикаи по същия начин е редно всички политици, независимо от коя партия са, да имат подходящ език и да спазват общоприетите норми, а не политиката да се превръща в „ замеряне с компромати, със сензации, които се търсят изкуствено и целият интернет е залят с фалшиви новини, които се бълват буквално всяка минутаи ако помислят, че отговорността е тяхна за това, което се случва в обществото – мисля, че ще бъде по-добре “.

Кметът на Стара Загора призова всеки политик, който иска да докаже нещо, да се обърне към органите на реда, да подаде сигнал и да се установи има ли нередности, или не, а не да се раздават присъди от трибуната на Народното събрание или в Кулоарите. Беновска подкрепи идеята на Тодоров за чист език и го попита дали ГЕРБ казват цялата истина.

Отговорът на члена на ИК на ГЕРБ бе, че зависи кой говори, тъй като има всякакви хора – такива, които говорят директно и такива, които се уповават на клишетата. Тодоров уточни, че говори за политиците като цяло, но Беновска помоли по-конкретно да се говори за високите етажи на ГЕРБ. Тодоров бе категоричен, че премиерът Борисов говори винаги истината.

Беновска веднага го попита смята ли, че напоследък Борисов е много отстъпчив. „ Един политик трябва да е мъдър и понякога да може да дава крачка назад “ подчерта Тодоров и обясни, че само човек, който не е достатъчно мъдър или не оценява правилно ситуацията, би твърдял, че винаги е прав. Той изрази одобрението си към способността на премиера да загърби собственото си его в ситуации, които го изискват. Беновска спомена, че Борисов е спортист и би следвало да има добър инстинкт кога „ да бави топката “ и кога „ да стреля във вратата “. „ не беше ли твърде отстъпчив и не забави ли твърде дълго топката с Валери Симеонов? “ попита водещата.

Тодоров отговори, че Борисов решава много бързо въпросите в собствената си партия и още при създаването на ГЕРБ е поставил правилото, че който сгреши - си отива веднага. Кметът на Стара Загора обясни, че всеки си „ носи оставката в джоба във всеки един момент “, което означава, че в политиката никой няма запазено място и постът, който заема - не е вечен.Тодоров обясни, че коалицията има партии извън ГЕРБ и няма как да взима крайни решителни действия.

Беновска веднага го прекъсна и подчерта, че Борисов е начело на коалицията и цитира „ успехът е общ, но провалът е личен “ и коментира, че Валери Симеонов, както много други политици, ще отиде в историята по правилото „ така преминава световната слава “, но премиерът няма така бързо да изчезне в историята. „ Сега се учим на коалиционна политика. В България думата „ коалиция “ дълго време се считаше за мръсна дума или ако не е мръсна дума, то винаги е свързана с някакви договорки “ отговори Тодоров. Беновска попита дали не са се научили от горчивия опит с капризите на Реформаторския блок, които компрометираха предишната коалиция и принудиха Борисов да си подаде за втори път оставката.Кметът на Стара Загора обясни, че премиерът винаги търси допирните точки, позитивното и градивното и най-вече какво може да се направи с общите усилия. „ Няма мнозинство в Парламента, но хората са поставили ГЕРБ на първо място и като първа партия тя трябва да носи отговорността да движи държавата напред, затова заедно с останалите партии, с които се формира мнозинство – се търсят именно тези допирни точки, които да изведат държавата напред и ГЕРБ и Патриорите няма да могат да изпълнят на 100 процента програмите, които са обещали на изборите, защото те нямат мнозинството да прокарат това, което искат, но те ще изпълнят онези допирни точки и важното е те да са повече. Затова се налага премиерът да е отстъпчив в тези моменти, за да може да направи повече за държавата. Ако всеки започне да се бие в гърдите и да смята, че само той е прав – нищо няма да направи “ каза Тодоров, но беше прекъснат от Беновска, която отбеляза, че гостът ѝ започва да говори с клишета. Тя го попита като член на ИК на ГЕРБ доколко е информиран за някои от действията на министър-председателя и дали знае каква среща се провежда в момента. Тодоров отговори, че премиерът не е длъжен да дава отчет и затова не знае на каква среща е сега. „ А, ако се среща с Волен Сидеров? “ попита Беновска.

Тодоров обясни, че ако се срещат, то е защото има причина да го правят. Беновска попита събеседника си дали знае какво решение и кой ще го вземе за поведението на Волен Сидеров, което допълнително нагнетява създалата се ситуация с искането му за оставката и на другия вицепремиер Красимир Каракачанов. Тодоров обясни, че няма как министър-председателят Бойко Борисов да носи отговорност за поведението на другия коалиционен партньор и от какви мотиви е ръководено. Беновска уточни, че Борисов се опитва да „ укроти вдъхновението “ на Сидеров и да разбере, дори удовлетвори, неговите претенции. Кметът на Стара Загора отново подчерта, че всеки счита себе си за прав. Беновска веднага добави, че историята определя кой е прав и попита до каква степен ИК е уведомена за действията на премиера Борисов. „ Винаги, когато е имало важни въпроси, сме се събирали и сме давали своето становище. Не винаги сме били на едно мнение, но накрая излизаме единни – казваме и държим на това, което сме решили. Така трябва да бъде “ каза Тодоров. „ Какво трябва да бъде, ако Ви попитат, решението по отношение на…не искам да го класифицирам, поведението на един от коалиционните партньори – политикът Волен Сидеров? Правомерно ли е подобно поведение? Валери Симеонов си подаде оставката, макар и с голямо закъснение, Волен Сидеров вероятно има други представи за коалицията и политиката, тръгва да говори без да съгласува своето говорене нито с министър-председателя, нито с другия си коалиционен партньор Каракачанов “ попита водещата на политическото предаване „ Беновска пита “.

Живко Тодоров подчерта , че това не е правилно и в коалицията трябва да има коалиционна политика – всичко трябва да се изговаря вътре и чак след това да става достояние на хората. „ Мога ли да го нарека коалиционна култура и политическа култура? Не е ли редно да му се каже – на Сидеров – първо, говори помежду ни, за да решим въпроса и ако не го решим, тогава ходи по медиите “ попита Беновска. Тодоров се съгласи с определението на Беновска, която отново го попита какво би било решението на ИК за поведението на Сидеров. Тодоров отговори, че няма как те да взимат решение за поведението на един политик, защото не са народен съд, но може да се организира среща от ръководството и да се обсъдят всички въпроси, а диалог ще има, докогато е възможен. „ Докога е дедлайнът (крайният срок, б.а.) – докато се разклати съвсем коалицията и всички камъни се хвърлят по Борисов ли? “ попита Беновска. Тодоров изрази одобрението си към сегашната позиция на премиера, защото според него той се опитва да намери синхрона на всяка цена. „ Каква би била „ всяката “ цена на Волен Сидеров? “ попита политическият журналист. „ Надявам се да не се стига до крайности – да се разпадне коалицията “ отговори Тодоров. Беновска го прекъсна и обясни, че Сидеров най-вероятно ще иска да получи нещо, за да не се разпадне. Тодоров изрази мнението си, че освен политически въпроси се поставят и лични отношения, които няма как да бъдат решени от премиера, а трябва да се изчистят от коалиционните партньори.
Ще просъществува ли коалицията?; Радев предводител ли е на опозицията?; Иво Христов – говорител на Радев или президент на България?; Радев – президент на БСП или президент на България?

Беновска попита дали тази коалиция ще просъществува при положение, че Сидеров иска оставката на Каракачанов, а Симеонов казва, че „ борбата продължава “.Кметът на Стара Загора подчерта, че коалицията се е явила на избори и следователно хората трябва да ѝ дадат оценка, а не той или премиерът. Беновска подчерта, че именно заради тези проблеми може да се наложи на Борисов да подаде за трети път оставка и да падне правителството. Тодоров изрази мнението си, че поведението на ГЕРБ е отговорно, защото предсрочни избори биха създали хаос в държавата. „ При положение, че има икономически растеж, при положение, че в момента вървят всички европейски програми, които трябва да бъдат довършени в следващите месеци, ако всичко това се събори – ще бъде зле за държавата и това го разбират всички, включително и опозицията, но те като опозиция винаги трябва да търсят как да саботират управлението “ категоричен бе кметът на Стара Загора.
„ Президентът Радев предводител ли е на опозицията? “ попита Беновска и цитира думите на държавния глава, че е готов да изслуша лидера на ГЕРБ по въпроси за корупцията, икономиката, икономическия растеж, но след моменталното съгласие на Борисов от Солун, говорителят на президента Иво Христов е излязъл с обяснение, че няма покана за такава среща. Тодоров сподели негативното си впечатление, че президентът Радев е взел страна. Беновска директно го попита дали президентът сега е взел страна или още в началото на мандата си е имал определена позиция.

Кметът на Стара Загора отбеляза, че президентът сега откровено е заел анти-правителствена позиция, с която се опитва да покаже, че е на страната на народа . „ Само че в народа, освен че има недоволни, има и доволни, има и хора, които подкрепят това правителство и президентът, според мен, е недопустимо да заема позиция, която да разделя хората и да определя политическите партии като достъпни и достойни и такива, които са недостъпни и недостойни, защото това лъхаше от изказването “ подчерта Живко Тодоров и уточни, че Радев не е казвал такова нещо, а е обяснил, че управлението в момента символизира това. Водещата на политическото предаване попита събеседника си дали Иво Христов, който, може би, е сценарист на речите на Радев, е президент на държавата и кой или кои, всъщност, са президентите на България. Кметът на Стара Загора каза, че не иска да изпада в подробности, защото няма да е коректно, тъй като не познава вътрешните отношения. Беновска припомни, че Христов днес е излязъл, за да дообясни какво е искал да каже президентът и какво ще се случва между държавния глава и министър-председателя. Тодоров коментира, че всеки може да обяснява какво друг човек е твърдял
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР