Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в

...
Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в
Коментари Харесай

Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с директори на ОДМВР-та в страната

Живко Коцев запознавал Стефан Димитров с шефове на ОДМВР-та в страната, упрекнатите за контрабанда има ли въздействие по всички равнища в Министерство на вътрешните работи. Това бяха част от разкрията, които ръководителят на ДАНС Пламен Тончев направи по време на чуването си във краткотрайната комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " и възможното присъединяване на Асен Василев в тях, съобщи кореспондент на " Фокус "

" В ДАНС в средата на 2022 година е постъпила оперативна информация, че на територията на страната действа ОПГ група с ръководители от Марин и Стефан Димитрови, която е ангажирана с осъществяването на контрабанда и легализирането на добитите средства в стопанската система на страната.

В хода на работата е открито по безапелационен метод, че главните функционалности на лицата в трайно структурираното незаконно съдружие са свързани с реализирането на контакти сред български и непознати жители занимаващи се с контрабанда, които имат потребност от обезпечаване на кулоар през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", " Лесово ", " Кулата ", " Калотина ", " Дунав мост – Русе/Видин " и " Оряхово " ", съобщи при започване на чуването си Пламен Тончев.

Той обясни и контактите на Марин и Стефан Димитрови по другите равнища в Министерство на вътрешните работи и митниците. 

" Контактите варират от ниските изпълнителски равнища до управителните чиновници на митнически служби или гранични полицейски сектори, имащи отношение по инспекциите и прекосяването на стоките или на реализирания след това надзор ", съобщи Тончев.

Председателят на ДАНС сподели, че татко и наследник Димитрови разполагали с контакти на високо равнище в Министерството на вътрешните работи.

" С Живко Коцев те поддържат контакт още от времето на шеф на ОДМВР-София. Поддържат контакт с Венцислав Петков Кирчев, тогава началник Групово дело " Национална полиция " все още на разкриване на делото, шефове на регионални дирекции, Петър Събев – шеф на дирекция " Гранична полиция – аерогари ", сподели още Тончев.

Според Тончев вследствие на построените контакти и доверителни връзки с въпросните чиновници двамата оказвали въздействие върху кадрови въпроси.

Те били основали и контакти на най-високо равнище в централните районни дирекции на Агенция " Митници ".

" Установени са съответни случаи, при които чиновниците в тях им дават сензитивна или класифицирана информация, обвързвана с канали за трафик на артикули, хора и рискови субстанции, а също по този начин разчитат и употребяват въздействието на последните двама за кариерното им израстване ", сподели още Тончев.

След потреблението на СРС-та излиза наяве, че към канала за контрабанда е съпричастен и Никола Николов – Паскал. За него била добита информация, че се употребил с защита от някогашни и сегашни лица в изпълнителната власт.

По данни на ДАНС Паскал работил с турски жител, прочут като един от най-известните контрабандисти през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

От ГЕРБ попитаха дали през последните 10 месеца е постъпвала информация за осъществени непозволени действия от лица, заемащи управителни постове в в Агенция " Митници ", с изключение на от към този момент арестуваната Петя Банкова, а Тончев отговори: " Постъпвала е такава информация, по отношение на огромна част от лицата бяха осъществени процесуални дейности в ранните часове на 3 април. Има открити и други митнически чиновници, забъркани в тази скица ".

В отговор на въпрос на Движение за права и свободи Пламен Тончев сподели, че Бойко Рашков се е познавали със Стефан и Марин Димитрови сигурно от най-малко две години и половина. Той добави, че основният секретар Живко Коцев е запознавал Стефан Димитров с шефове на ОДМВР-та в страната, представяйки го като предприемач, с цел да могат последните да оказват подпомагане при нужда. Поводът за това негово искане бил, че правил услуга на Бойко Рашков, сподели още Тончев.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР