Живко Коцев отчете спад в престъпността в София пред градския

...
Живко Коцев отчете спад в престъпността в София пред градския
Коментари Харесай

Инцидентите на 6 и 8 март са криминални, а не етнически, каза Главният секретар на МВР

Живко Коцев регистрира спад в престъпността в София пред градския парламент
Инцидентите от 6 и 8 март са престъпни, а не на етническа основа или вследствие на ксенофобски настроения, сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев по време на изключителното съвещание на Столичния общински съвет (СОС) по сигурността, съобщи Българска телеграфна агенция.

Коцев още веднъж напомни, че при случая на 6 март става дума за кавга сред две групи, като към този момент има формирано досъдебно произвеждане за нанасяне на лека телесна щета по хулигански подбуди. Установили сме създателите на действието, те са 6 души от трети страни, кандидатствали за филантропичен статут, добави той.

Главният секретар напомни, че по случая от 8 март в границите на по-малко от 24 часа е открито, че става дума за обир, и то от малолетни и малолетни лица.

" Те също са арестувани, привлечени са към наказателна отговорност, от през вчерашния ден са с обвинявания и са арестувани за период от 72 часа ", сподели още Живко Коцев.

Коцев похвали положителната работа сред институциите в София и разгласи, че е задоволен от загрижеността на общинските съветници за намиране на решение на казуса със сигурността както на жителите на града, само че и на непознатите жители и туристите.

Той добави, че за 2023 година в Столична дирекция на вътрешните работи е записано понижаване на закононарушенията с към 2 пункта и нарастване на разкриването на закононарушения с 4 пункта. Проблем остават закононарушенията, осъществени в изискванията на домашно принуждение, сподели Коцев, само че посочи, че това се отнася за цялата страна, а освен за София.

По-рано кметът на София Васил Терзиев изрази задоволството си пред СОС, че са отворили тематиката за сигурността в града около " няколко несвързани случая, грабежи и битови свади " и разгласи, че ще има зам.-кмет по сигурността.  Той моли да не се политизира ненужно тематиката и да не се наслагват настроения против разнообразни етнически групи.

" Видя се, че не е това в сърцевината на казуса ", акцентира столичният кмет. Той разграничи два вида жители - такива, които съблюдават разпоредбите, и публичният ред и такива, които не го вършат. Нашата битка е с всички, които не го вършат, с цел да могат останалите да живеят удобно, съобщи Терзиев.

Той увери, че дружно със Столична дирекция на вътрешните работи Столичната община ще създаде тактика за проблемите по тематиката за сигурността, в която ще вземат участие и районните кметове. Ще се реши какъв вид произшествия има, къде се постанова да се слагат спомагателни видеокамери, изясни столичният кмет. Целта по думите му е да се сплоти работата на екипите, да се ускори разбора, който води до съответни политики, тъй че това да докара до още по-добро взаимоотношение със Столична дирекция на вътрешните работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР