Живка Гроздева е от Карнобат. Семейството й се занимава от

...
Живка Гроздева е от Карнобат. Семейството й се занимава от
Коментари Харесай

Бизнесдама: Извадихте от списъка колбасите, сирената и консервите. А плодовете и зеленчуците?

Живка Гроздева е от Карнобат. Семейството й се занимава от дълги години със земеделие, което ненапълно предопределя бъдещото й кариерно развиване.

Гроздева е приключила компетентност „ Растителна отбрана “ в Аграрния университет в Пловдив, а по-късно учи B2B маркетинг и Международен мениджмънт  в Бон, Германия. Притежава към 4000 дка аграрни площи, на които отглежда плодове (череши, вишни, праскови и ябълки). 

От 2015 година работи в Общинския съвет на Карнобат, а 2019 година е негов заместител ръководител. През 2020 година е Изпълнителен шеф на локалната компания „ Витафрут “ ЕООД. Освен това от няколко години пази ползите на овощарите в България. Председател е на Асоциация на овощарите в България.

„ Категоричното искане на нашия бранш е пресните плодове и зеленчуци да бъдат извадени от листата на стоките с висок фискален риск. На този стадий обаче Националната организация за приходите не демонстрира воля за смяна, което ние няма да приемем “, по този начин Гроздева, която е ръководител на Асоциацията на овощарите в България, разяснява за Агри.БГ обстановката в сектора при започване на 2024 година.

От 1 януари е в действие режим за наложително авансово обявление на данни за транспортите на артикули с висок фискален риск, множеството от които са аграрни артикули. В сряда в централата на приходната организация се организира среща на специалистите от дирекция „ Фискален надзор “ и заинтригуваните страни.

„ От листата бяха извадени модифицирани артикули, салами, сирена, консерви, брашна и други, само че останаха пресните плодове и зеленчуци като най-рисковата група в България – това е просто несериозно “, безапелационна е Гроздева.

Тя удостовери, че целият отрасъл желае контролът да бъде засилен. „ Без изключение сме единомислещи, че желаеме контролът върху вносните артикули да бъде какъвто би трябвало, само че до момента не го е имало. За следващ път се измества фокусът там, където проблем няма “, споделя Живка Гроздева.

Не е загадка, че с вносните артикули основават компликации от доста години – качество, цена, на която влизат в България, безупречност на документите и т.н. Според производителят на плодове е значимо какво ядем като качество, „ тъй като не един път сме чували за съществуване на пестициди над допустимото и други сходни проблеми, свързани с качеството на вносната стока “.

„ От друга страна, за да защитим ползите на нашите производители, ние би трябвало да се интересуваме от стоката, която влиза у нас от трети страни – на каква стойност се фактурира, с какви документи се съпровожда, какво се случва с Данък добавена стойност при нея “, споделя още тя.

Нейното мнение е, че „ в последните 7-8 години няма никаква воля да се позволи този въпрос, не се направиха никакви действия в тази посока, а в това време се появява тази разпоредба “.

За Живка Гроздева най-големият проблем е, че наредбата поражда от чисто теоретичното схващане на Министерството на финансите и на Националната организация за приходите за придвижването на плодовете и зеленчуците. Подготвена е, без да е обменена информация и данни с браншовите организации в бранша.

Нейното терзание е обвързвано и с обстоятелството, че наредбата не е подкрепена с мотивация към нея. „ Знаем единствено, че желаят да изсветлят бранша, само че по какъв начин ще стане това не е известно. Виждаме, че наредбата се цели в товароносимост на транспортното средство, в избрана стойност на стоката, която е над 5 000 лв.. Аз настоявам, че има измами, и то в немалка степен и при артикули, които са под 5 000 лв. “, безапелационна е Гроздева.

Какво следва в сезона на беритбата?

Стопанинът, който ще натовари камион с плодове, да вземем за пример череши през лятото, ще би трябвало да има компютър и принтер в овощната градина, достъп до мрежа, както и кантар. „ Това е съществено съоръжение, което се изисква от нас. Наистина ли от Министерство на финансите чакат от елементарния аграрни производител, който се занимава единствено с произвеждане, да разполага с такова съоръжение “, пита риторично Гроздева.

От думите и излиза наяве, че се изисква огромен размер информация – по кое време ще тръгне и по кое време ще дойде камионът, името на водача, къде ще разтовари и така нататък „ Това не е транспортна компания, а човек, който има единствено една овощна градина “, припомня още тя.

Една от най-големите компликации е обвързвана с попълването на документите в системата, тъй като стоката не е изтеглена. В момента се намираме в мъртвия сезон за производството на плодове и зеленчуци. „ Какво ще се случи, когато всички производители на плодове в България стартират да реколтират, което у нас се прави интензивно от май до септември. Това ще бъдат десетки хиляди производители, които ще берат и продават, прекупвачът по веригата също ще препродава. Говорим за утежняване на работата на всички по веригата. Най-вероятно просто ще спре работата и от това ще пострадат земеделските производители, които няма да знаят какво да вършат “, споделя още ръководителят на Асоциацията на овощарите в България.

Според нея вероятно ще се получи потрес в целия развой на напредване на пресните плодове и зеленчуци. Тя споделя, че в произвеждане на плодове и зеленчуци в европейските страни, няма подобен специфичен осведомителен режим.

„ Ще продължим да търсим разговор и няма да се примирим с това в допълнение административно задължение, което се стоварва върху нас и нашите чиновници. До 22 януари ще напишем настояванията си за смяна на наредбата. Контрол би трябвало да има там където има потребност, а не където към този момент има подобен. Искаме да имаме опция да работим и да произвеждаме “, безапелационна е Живка Гроздева.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР