Живея в София, на стотина метра от бул. “Цариградско шосе“.

...
Живея в София, на стотина метра от бул. “Цариградско шосе“.
Коментари Харесай

Винаги на чист въздух |

Живея в София, на стотина метра от бул. “Цариградско шосе “. Едно изследване на екип от Българска академия на науките беше открило, че това е точката с най-мръсен въздух в столицата. Няма да го оспоря. През зимата, когато мъглата е всекидневие, имаш чувството, че въздухът може да се нареже на хиляди сиви блокчета. Проветряването на отворен прозорец в такива дни не е алтернатива. Затова ми се стори рационално решение да си вземем въздухопречиствател – другояче казано дребна, лична пречиствателна станция, която да гълтам нездравословните частици, газове и миризми. 

Нужен ми беше стилен апарат, който да покрива скромната повърхност на жилището и да обезпечава чист въздух, защото детето ми е с алергия към домакински прахуляк. Като прибавим и наличието на домакински любим, изглеждаше рационално решение. Разглеждайки гамата уреди на Samsung, се стопирах на пречиствател за въздух. Съдържа всички функционалности, които ме интересуват, не заема прекомерно доста място, може да се мести в разнообразни стаи на жилището. Признавам, че дизайнът му също ме впечатли, знаете, че дамите избират с очите. Така се снабдих с елегантно допълнение към интериора, което добродушно си прави работата, пречиства и ароматизира въздуха.



Поставих го в хола, тъй като там се събира фамилията ми през по-голямата част от деня. Колко осезателна е разликата можеш да установиш, в случай че за минута излезеш на откритата тераса и по-късно се върнеш в стаята. Отървахме се от непрекъснатия аромат на изгорели газове, от чувството за прахуляк във въздуха, с което свикваш, когато живееш на първия етаж. Светлинната сигнализация на екрана незабавно те ориентира какво си дишал, тъй като сега, в който отвориш прозореца, 4-цветният знак светва в алено и разбираш какъв брой безсмислено е проветряването. Дисплеят е по този начин основан, че можеш да забележиш това даже от другия завършек на стаята.



Утехата ми обаче е, че бързо можеш да се отървеш от това възприятие, тъй като уредът незабавно стартира да прави работата си, с цел да възвърне чистотата на въздуха в стаята. Има многослойната система за филтриране. Първо улавя по-големите прахови частици. Филтърът за дезодориране с деен въглен унищожава нездравословните газове, а HEPA филтрирането с филтъра за ултрафин прахуляк, улавя до 99,97% от фините прахови частици (така споделят и безспорно е вярно). Явно в действителност си прави работата добре, тъй като се постанова да избърсвам прахуляк единствено един път седмично, а мога и да си го спестя.



Едно от най-практичните му качества обаче е неговата подвижност. Има вградена ръкохватка и преместването му от една стая в друга е елементарно. Това се случва постоянно, защото извозвам една забележителна част от времето си вечер в кухнята. Нямам абсорбатор и проветряването при готвене постоянно е било проблем. Досега използвах вентилатор, който издухваше парите при готвене във вентилационната шахта, затова и съседът от четвъртия етаж можеше да разбере какво ще вечеря фамилията ни. Сигурно към този момент се тревожи, че съм се еманципирала и съм спряла да сготвям. Моят нов и хубав въздухопречиствател се оказа тъкмо това, което ми е нужно за дискретно и разточително кулинарстване. Особено удовлетворена съм от обстоятелството, че облеклата от закачалката в коридора към този момент не поемат миризмата на готвено, което се случваше постоянно, защото нямам врата на кухнята.



Когато стане време за сън, уредът се реалокира в детската стая. За алергията към домакински прахуляк загатнах. Притеснявах се, че въздухопречиствателят ще издава звук, който ще пречи на съня, само че той се оказа „ предвидлив “, има спокоен режим и не се трансформира в дразнител, когато се опитваш да заспиш. Дъщеря ми споделя, че откогато го употребява в стаята си, не се разсънва със запушен нос, което другояче постоянно се случва, когато включат парното отопление. Освен това меката светлина, която излъчва, изцяло замества нощната лампа. Моите наблюдения са същите, когато съумея да „ открадна “ уреда за спалнята.



Нямам уязвимост към техниката и не обичам да се наемам прекомерно с настройки и обслужване на уреди. С въздухопречиствателя ми е елементарно – екранът е подсъзнателен, не се изисква опит, с цел да се ориентираш във функционалностите, а автоматизираният му режим засича равнището на замърсяване на въздуха, контролира си мощността и скоростта на вентилатора. Това ме устройва, тъй като пести потреблението на сила, ползвайки я мъдро. Мога да огранича намесата си единствено до конфигуриране на таймера за времето, когато желая да се изключи.



Ще ви споделя и още нещо. Мразя да разчиствам уреди след използването им. Признавам, че се „ родих “ с този въздухопречиствател. Поддръжката му не изисква никакви специфични старания. Свалям предфилтъра, разчиствам го с мека забрадка и топла вода и го оставям да съхне. Филтърът 2 в 1 се сменя на 6 месеца и не изисква специфични грижи. Е, забърсвам праха и по самия апарат, без да употребявам някакъв препарат, единствено с влажна забрадка. 



Така съжителстваме с въздухопречиствателя, нося си чистия въздух във всяка стая, която населявам, и се любувам на лукса да вдишвам здравословно.

Избрах, само че, които се разграничават по функционалности и дизайн. Общото посред им е, че са лесни за приложимост, компактни, вписват се в интериора на всеки дом, високоефективни са и не изискват сериозна поддръжка. 

Отличава ги визуализирането на равнището на запрашеност, имат по-голям обсег, който обезпечава бързо филтриране, поддържат се елементарно, безвредни са за деца, мониторингът е акуратен, а екранът - подсъзнателен. Могат да се ръководят отдалечено със смарт телефон. Охлаждането е с технологията Wind-Free (без вятър).
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР