Живея наблизо, разбрах почти първа какво се случва. Близки ми

...
Живея наблизо, разбрах почти първа какво се случва. Близки ми
Коментари Харесай

Родни журналистки от първо лице за кървавия терор в сърцето на Виена  

Живея наоколо, разбрах съвсем първа какво се случва. Близки ми се обадиха, че е имало престрелка, че евентуално става дума за терористичен акт. Това описа пред Българска национална телевизия журналистът Миа Сантова, която живее в региона на терористичната офанзива във Виена.

"Линейките хвърчаха, през цялата нощ се чуваха сирени на полицейски коли. Беше доста стресиращо. Не съм спала цяла нощ.

Все още не е ясно кой стои зад офанзивата. Предполага се, че става въпрос за ислямисти.

Според последни данни, най-малко един от нападателите към момента се търси. Това евентуално значи, че през целия ден част от центъра и други елементи на града ще бъдат затворени ", описа още тя.

"Нещата са съществени. Операцията беше доста огромна. На границата с Чехия също е имало въоръжени представители на властта.

Оказва се, че въпросните терористи към 17 часа през вчерашния ден са изпратили закани в обществените мрежи.

Районът е извънредно обитаем, цялостно е със заведения. Не е доказано, че става въпрос за офанзива против синагогата ", уточни журналистката.

"Властите приканват хората да не излизат на открито. Мисля да не пожертвам и да си остана у дома ", сподели още Сантова.

"Абсолютно непредвиден смут и гнет. Това е най-тежкият ден за Австрия от доста време насам ", разяснява от своя страна журналистът Мартина Шопова, която живее със фамилията си в австрийската столицата.

"Виена се възприемаше като един от най-сигурните градове в света, само че ето, че терорът почука и на нашата врата ", добави тя.

Вътрешният министър на Австрия е помолил да не се разгласяват никакви видеа, защото това ще попречи на хода на следствието. Мартина Шопова посочи, че жилището на терористите е било взривено, а управляващите към този момент са вътре и вършат огледи. "Не се знае какъв брой индивида стоят зад атентата ", посочи тя.

Припомняме, че при терористичната офанзива в центъра на Виена са били нападнати два ресторанта, синагога и еврейски културен център. Нападателят в синагогата се е самовзривил. Други са употребявали огнестрелно оръжие.

Загинали са трима души. Убит е един от нападателите. Една от жертвите е умряла на място, а втората - в болница от раните си.

Кметът на австрийската столица Майкъл Лудвиг съобщи, че жена, ранена от терористите, е издъхнала в болница, оповестява SkyNews.
14 души са ранени. Те са в болница, а положението на шестима от тях е тежко. Сред потърпевшите е служител на реда.

По-рано от осведомителните издания беше обявено за най-малко 7 починали.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР