Живеейки в Аризона, Грегъри Коен никога не е изпитвал нужда

...
Живеейки в Аризона, Грегъри Коен никога не е изпитвал нужда
Коментари Харесай

"Фалшиво чувство за контрол": С настъпването на коронавируса идва и презапасяването

Живеейки в Аризона, Грегъри Коен в никакъв случай не е изпитвал потребност да се презапасява преди вихър или друго естествено злополучие.

Но страхът от новия ковид накара 51-годишния юрист да закупи от локалния магазин за питателните артикули ресурси за незабавни случаи на стойност 90 $. Това включва 12 консерви домати на кубчета, 12 консерви фасул с чили, сапун и шест кутии макарони, за които той споделя, че ще са задоволителни за него и фамилията му в продължение на 4 седмици.

" Най-голямото ми безпокойство е, че може да изискат от нас да си стоим вкъщи ", съобщи Коен, който складира продуктите в бидони в гаража си, с цел да подсигурява прехраната на жена си и сина си - младеж. " Това е моят метод да управлявам несигурността на сегашната обстановка ".

COVID-19, заболяването, от която тази година се заразиха над 100 хиляди души по света и която лиши живота на над 3400 души, докара до появяването на легиони от нервни купувачи, които се зареждат с консервирани храни, замразени ястия, тоалетна хартия и почистващи средства. Много от тях, също като Коен, желаят да са готови, тъй като чуват предизвестия за карантини и гледат по какъв начин от ден на ден компании като " Туитър ", " Майкрософт " и " Амазон " споделят на чиновниците си да работят от вкъщи.

Очаква се това презапасяване да продължи със седмици, водейки до огромни облаги за магазините за хранителни артикули и за тези, продаващи артикули на по-ниски цени, както и за доставчиците на храна по домовете, само че в това време ще сътвори логистични главоболия.

В диалог с вложители тази седмица основният финансов шеф на компанията за търговия на едро " КостКо " Ричард Галанти разказа безразсъдното презапасяване по цялата територия на Съединени американски щати като нещо " излизащо отвън класациите ". Някои, като веригата " Крогър ", към този момент слагат ограничавания на закупуването на избрани артикули като артикули за лекуване на простуда и грип - не повече от пет на всяка поръчка.

Веригите " Таргет " и " Уолмарт " споделят, че беседват с доставчиците си, с цел да заредят празните щандове, само че не споделиха какъв брой време ще отнеме това. А намиращото се в Ню Джърси дружество " Кембъл суп " съобщи, че форсира производството си заради повишения брой поръчки от магазини за хранителни артикули и други търговци откакто предходната седмица търсенето стартира да се усилва.

" Инстакарт " оповестява за внезапно повишение на търсенето на мляко на прахуляк и консервирани храни, както и на артикули за персонална хигиена като дезинфектанти за ръце и витамини. Продажбите в цялата страна скочиха десетократно, само че търговията върви изключително интензивно в Калифорния, Вашингтон, Орегън и Ню Йорк, където продажбите са двадесетократно над тези от предходната седмица, заяви компанията.


© Reuters

В същото време в Съединени американски щати продажбите на дезинфектанти за ръце скочиха със 73 на 100 за четирите седмици до 22 февруари, в съпоставяне със същия интервал през миналата година, съгласно компанията за изследвания на пазара " Нилсен ". През същия интервал продажбите на термометри набъбнаха с 47 на 100.

Онлайн покупките на тоалетна хартия набъбнаха съвсем двойно, а на артикули с дълъг период на валидност като консервираните храни са нарастнали с съвсем 70 на 100 през януари и февруари, съгласно " Адоб аналитикс ".

В четвъртък предходната седмица основният доктор на Австралия Брендън Мърфи, който управлява битката против епидемията от COVID-19, прикани да не се натрупват ресурси от тоалетна хартия. " Няма причина да се оголват рафтовете с тоалетна хартия в супермаркетите ", съобщи Мърфи на национална конференция, излъчена по малкия екран. " Би трябвало да продължим естествената си активност ".

Снимка на деня: Семейство затъна в тоалетна хартия >

Италианците се впуснаха под паника да купуват през първите два дни откакто локалните управляващи в областите Ломбардия и Венето започнаха да уголемяват защитните ограничения на 23 февруари, затваряйки учебни заведения, кина и музеи - само че нещата се успокоиха след първичния напор.

Супермаркетите от центъра на Милано до провинциални градове в провинция Венето останаха без обичайното италианско главно ядене, макароните, както и от артикули като месо и брашното. Месните артикули привършваха всеки ден. В супермаркет в предградията клиент с количка, цялостна догоре с бутилки минерална вода, беше известен, че това надвишава поставените ограничавания.

Икономистът от Университета Бокони Франческо Давери съобщи, че презапасяването е повишило продажбите в огромните вериги супермаркети с двуцифрено число.


© Reuters

Подобно презапасяване припомня за типичното държание в дните преди вихър или други естествени бедствия. Супербурята " Санди ", смъртоносният вихър, помел Североизточната част на Съединени американски щати през 2012 година, накара хората да се втурнат към магазините, с цел да купуват фенерчета, акумулатори и храна.

Но особеното в презапасяването, обвързвано с ковид е, че се случва в цялата страна. Потребителите реагират на незнайна опасност, за която нямат визия по кое време ще отмине, споделят специалисти по потреблението.

" Това е миг на мощно безпокойствие, а ние знаем, че несигурността е най-големият източник на безпокойствие ", споделя Стюърт Шанкман, професор по психиатрия и поведенчески науки в Северозападния университет. " Хората се пробват да получат чувство за надзор, като купуват неща, от които в действителност не се нуждаят. Това е подправено възприятие за надзор ".

Уенди Либман, създател и основен изпълнителен шеф на компанията " Стратеджик маркетинг ", дефинира сходно държание като " животинско ". " Няма доста рекомендации, с изключение на да си миете ръцете ", сподели Либман.

При типа на многочислените празни щандове купувачи като Кристофър Чан показват неодобрение.

32-годишният мъж живее в сиатълския Кепитъл хил, известен квартал с съвременни питейни заведения и заведения за хранене на изток от центъра. В сряда той сподели, че тази седмица са му били нужни два дни, с цел да откри тоалетна хартия и че тя е била изчерпана във веригите " Хол Фуудс " и Кю Еф Си.

" След като проучвах и търсих под дърво и камък, наруших личните си стандарти за отбрана на персоналните данни и отидох в " Амазон гоу ", където имаха останал един пакет ", съобщи той.

Според Чан паническото пазаруване е обвързвано с предизвестията за вероятни карантини, които всички чуват. Той е забелязал, че сухите храни като фасул и ориз се срещат рядко, също както и дезинфектантите за ръце и белината. В " Хол Фуудс " е видял жена, награбила толкоз флакончета дезинфектант за ръце, колкото можела да носи.

Някои от купувачите може и да съжаляват за решенията си, в случай че епидемията от ковид отмине, без да принуди огромни групи хора да си стоят вкъщи. Това се случи през 2011 година след урагана " Ирене ", който мина през Североизточната част на Съединени американски щати, без да аргументи съществени вреди. Тогава тълпите, които се бяха редили на дълги опашки, с цел да купят акумулатори и консервирани храни, започнаха да се оплакват и да желаят да им се върнат парите за всичко, което са купили.

Коен съобщи, че не се притеснява за спомагателните ресурси от храна, в това число замразено бурито. " Имам 18-годишен у дома ", сподели той. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (289)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР