Живеещата в изгнание беларуска опозиционна лидерка съобщи, че не контактувала

...
Живеещата в изгнание беларуска опозиционна лидерка съобщи, че не контактувала
Коментари Харесай

Лидерката на беларуската опозиция няма вести от съпруга си, който е в затвора

Живеещата в заточение беларуска опозиционна лидерка заяви, че не контактувала от 421 дни със брачна половинка си, който излежава присъда, съобщи АП.

Светлана Тихановска сподели, че държането му в изолираност е част от репресивните политики на държавното управление. Сергей Тихановски е зад решетките, откогато бе задържан през 2020 година, откакто разгласи проекти да се яви на президентските избори, създадени същата година, и да се опълчи на властническия президент Александър Лукашенко, напомня АП. След като Тихановски бе задържан, брачната половинка му зае неговото място като главен претендент на опозицията, само че бе принудена от управляващите да напусне страната след изборите.

Тихановски бе наказан на 19 години и половина затвор, а съгласно брачната половинка му управляващите го държат в изолираност, с цел да го " убедят, че всички са го не запомнили ". " ОТ повече от година не знам нищо за положението на Сергей, не знам дали му разрешават да получава пари, дали има паста за зъби или тоалетна хартия ", сподели тя.

Освен него, още няколко видни опозиционни фигури са държани изцяло откъснати от света от повече от година. Сред тях са Мария Колесникова, наказана на 11 години затвор, за която няма новини от 443 дни, Микола Статкевич, опозиционен деятел, чиито родственици не са го чували от 448 дни, и юристът Максим Знак, за който не се знае нищо от 449 дни.

" Наш дълг е да подвигаме звук за тях и да ги поддържаме по всеки вероятен метод ", сподели Тихановска.

Изборите през август 2020 година, които донесоха на Лукашенко шести мандат отпред на страната, са били манипулирани съгласно Запада и опозицията.

Това породи вълна от митинги, по време на които бяха задържани 35 000 души и хиляди бяха бити от полицията. Много опозиционери бяха вкарани в пандиза, други избягаха в чужбина. По данни на водещата правозащитна организация в страната " Вясна " в страната има към 1400 политически пандизчии, включително създателят ѝ, нобеловия лауреат за мир Алес Беляцки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР