Живееща в дървена хижа на 300 км от Москва, Елизавета

...
Живееща в дървена хижа на 300 км от Москва, Елизавета
Коментари Харесай

В Русия децата на Гулаг се борят да се завърнат у дома след заточение

Живееща в дървена хижа на 300 км от Москва, Елизавета Михайлова се усеща блокирана в същото наложително заточение, наложено на фамилията ѝ по времето на сталинската " Голяма чистка " (наричана още " Големия гнет " ), когато нейният татко е изпратен в затворнически лагер от системата на Гулаг.

Седемдесет и две годишната жена е част от намаляваща група от към 1500 пенсионери, по този начин наречените Деца на Гулаг, на които след разпадането на Съветския съюз през 1991 година страната е дала обещание жилища в родните градове на фамилиите им, само че 30 години по-късно те не са получили нищо.

Михайлова е родена в заточение в Молдовската ССР, откакто татко ѝ е пропъден от Москва като " зложелател на народа ". Заради рестриктивните мерки върху свободата на придвижването в някогашния Съветски съюз е принудена да остане там, само че след това съумява да се върне в Русия, откакто продава фамилното жилище.

Това е задоволително, с цел да си купи къщурка покрай железопътна линия на пет часа път от Москва, където живее дружно със своите две пораснали дъщери с месечна пенсия от 220 $. Горят дърва, с цел да се отопляват през зимата, обсегът на мобилните телефони е слаб, няма и топла вода.

По-голямата ѝ сестра, Ленина, живяла там до момента в който умряла през 2019 година, по време на дългата им битка да се върнат в Москва.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР