Живеем в свят на рекордно ниски и дори отрицателни лихви

...
Живеем в свят на рекордно ниски и дори отрицателни лихви
Коментари Харесай

Как да инвестирате спестяванията си според експертите

Живеем в свят на рекордно ниски и даже негативни лихви в Европа. Не по-различна е обстановката и у нас, където най-хубавите лихви по депозити, откриваме при равнища от едвам 0.8-0.9% на година.

Да държате задачите си спестявания в банкови депозити, несъмнено не е целесъобразно. Разбира се, депозитите може и да са един не неприятен вид за част от спестяванията Ви, в среда на световна геополитическа неустановеност. На тях обаче, по-скоро би трябвало да гледате, като на застраховка, в сравнение с като на средство, което да носи приръст на капитал.

Например, въз основа на настоящите ниски равнища на лихвите по депозитите, в случай че имаме 10 000 лв. спестявания и ги вложите в банков депозит, то след 10 години Вашите спестявания ще са нарастнали до едвам към 11 000 лв..

Истинският проблем на депозантите обаче, не са ниските лихви, а инфлацията. Инфлацията е феноменът, който на процедура изяжда покупателната мощ на парите Ви. Най-грубо казано, инфлацията прави по този начин, че 10 000 лв. през днешния ден да купуват повече артикули и услуги, в сравнение с 10 000 лв. след една, или след 10 години.

А инфлацията у нас, към този момент гони 3%. При равнища на лихвите по депозитите от под 1%, тази инфлация значи, че Вашите спестявания на процедура освен, че няма да се усилват, само че даже ще губят от покупателната си дарба.

Тоест, в случай че решите да държите задачите си спестявания в банката, може би е надалеч по-удачно да извършите плануваните си по-значителни покупки в този момент. Защото шансът след една година стоките, които планирате да си купите да са поскъпнали с повече, в сравнение с сте получили от депозита си, е доста огромен.

Какво е решението?

Ако нямате планувани по-значителни покупки, то решението е - вложения на финансовите пазари.

Необходимо е да търсите вложения, които най-малкото Ви защищават от инфлацията в дълготраен проект. По този метод, ще се предпазите от загуба на покупателна дарба на Вашите спестявания.

Ако желаете спестяванията Ви да порастват, в действително изражение обаче, доходността на Вашата инвестиция би трябвало да е над тази на инфлацията. А вложенията на фондовите пазари, са потвърдили, че са един от дребното активи (в дълготраен проект и на база на историческите данни), които се показват надалеч по-добре от инфлацията.

Разбира се, би трябвало да сте изцяло наясно, че по-високата рентабилност от вложения, изцяло разумно върви и с по-висок риск. Ето за какво, всеки самичък за себе си, би трябвало да дефинира освен размера на доходността, която желае до реализира, само че и размера на риска, който е податлив да поеме и да осъзнае връзката сред двете.

И в този момент на тематиката - по какъв начин специалистите предлагат да инвестирате на финансовите пазари?

Насочване на спестяванията към фондове, инвестиращи в акции (в дълготраен аспект)

Акциите са огледалото на бизнеса. Те въплъщават в себе си просперитета на фирмите в международен мащаб. Ако имате 10 000 лв., можете да ги инвестирате във фондове в световни акции дълготрайно (например, с небосвод от 20 години напред във времето).

За реализиране на триумф от сходна инвестиция обаче е нужна дисциплинираност. Веднъж вложени, тези пари не би трябвало да се " пипат ". Не бива да си позволявате да ги ползвате за оборотни потребности. Разбира се, нужна е доста мощна воля, с цел да оставим сума с този размер непокътната във времето, без да я използваме.

И въпреки всичко... Имайте в поради следното. Историческото показване на международните пазари на акции демонстрира междинен растеж на показателите от близо 10% на годин, а за един по-дълъг интервал сред 1980 и 2010 година (по данни на Raymond James).

Парите ви ще изгубят три-четвърти от цената си след 40 години! (ако бездействат)

Ако разгледаме развиването на американския показател S&P 500, който включва в себе си близо 50% от капитализацията на всички компании по света, ще забележим, че за интервала 1970 - 2014 година неговото придвижване е прекосявало както през възходи, по този начин и през спешни обстановки.

Въпреки другите стопански събития обаче, най-слабите инцидентно определени 20 следващи години, са носили на вложителите междинен годишен приход от 8%.

Или в случай че инвестирате в акции с небосвод от 20-30 години напред, доста е евентуално вашите спестявания да носят добра рентабилност, без значение каква рецесия ще настъпи в границите на този интервал.

Инвестиране в самостоятелен от икономическата среда фонд

Инвестирането в самостоятелни от икономическата среда фондове дава висока безспорна позитивна рентабилност, близка до дълготрайната от вложения в акции.

Разликата на този вид фондове е че рискът, който вложителят поема в посока на обезценяване на спестяванията му за малко време, е нормално към два пъти по-нисък, от този на елементарните фондове в акции.

Това значи, че и рецесия като тази от 2008 година, няма да докара до загуба на половината ви средства, а даже в противен случай - допустимо е даже да излезете на позитивна територия. Едно от най-важните неща в тези фондове е, че те се борят за опазване на капитала в несигурни времена.

Инвестирайки в такива фондове, вие може и да не пострадате от пазарите даже тогава, когато обстановката е сериозна за бизнеса в международен проект. Ако имате 10 000 лева и ги инвестирате в подобен фонд, не е нужно да сте дълготрайни за цели 10-20 години напред във времето.

Обикновено множеството фондове, които са самостоятелни от икономическата среда, имат за цел да върнат позитивна рентабилност на вложителя на всеки 3-5 години, без значение дали този интервал е съдържал в себе си спешни обстановки.

Любопитното тук е, че през последните 8 години парите, които са вложени в подобен вид фондове (независимо дали от елементарния вложител с естествена работа или от бизнес организации), порастват в пъти по-бързо, по отношение на обичайните капиталови благоприятни условия - взаимните фондове.

Както знаете обаче, не е добре да " слагате всички яйца в една кошница ". Дори да намерите подобен фонд, който има положително историческо показване, имайте поради, че той може да бъде единствено част от портфейла ви, а не леговище на всичките ви пари. Всеки фонд, който се бори за висока рентабилност, носи риск.

А неутралните по отношение на пазарната среда фондове разчитат най-много на извънредно умел експерт, който съумява да се възползва както от бурно разрастващите се компании в дадена промишленост, по този начин и неприятното показване на техни съперници.

Фондове, инвестиращи във всички типове международни активи

Мулти-асет фонд е подобен фонд, в който има всички типове активи (акции, парцели, облигации, първични материали, депозити, кеш).

Удобството на този вид фондове е, че не губите време сами да структурите портфейл от доста на брой разнообразни фондове, а експерти с години опит вършат подготвени решения, от които можете да изберете, по отношение на това какъв брой рисково настроени сте.

Крайният резултат за вложителя е 1 артикул, който е разпределил риска в целия свят и всички активи. Мулти-асет фондовете нормално се характеризират с по-ниски съмнения на инвестицията ви в посока надолу, по отношение на акциите, най-много тъй като цените на другите класове активи не се движат в една посока (например, от време на време можем да станем очевидци на това по какъв начин суровините повишават цените си, когато международните акции падат).

На процедура, с цел да изгубим всичките си пари, вложени в сходен фонд, би трябвало да се занулят по едно и също време цените на естествените запаси, на акциите, на облигациите, на валутите, на парцелите и земите. А както сами се досещате, шансът да се случи това по едно и също време, не е изключително огромен.

Пред вложителите стоят няколко съществени въпроса. Кой мулти-асет фонд е по-подходящ за тях - по-агресивен или по-консервативен? Колко % от капитала си да вложат в рискови активи (каквито са акциите, суровините, парцелите и земите) и какъв брой % да влагат в нискорискови активи (като облигации, депозити, консервативни фондове)?

В множеството случаи, основният определящ мотив за това какъв риск да поемем е възрастта на вложителя. Колкото по-млади сте, толкоз повече риск можете да си позволите да поемете. И назад - с възрастта толерантността ви към риск би трябвало да понижава.

Това са най-малко 3 тактики, които днешният вложител може да има поради, когато се запита по какъв метод да влага, с цел да може от една страна да се отбрани от риск, а от друга, средствата му да се капитализират с по-високи от инфлацията темпове.

Разбира се, има и доста други разновидности, които могат да се окажат сполучливи...

При всички положения е добре портфейлът Ви да е добре диверсифициран. За страдание, това може да е много сложна задача за вложителите, изключително за тези с по-малък опит.

Дори разнообразни класове активи, стават все по-свързани между тях през последните години. Например, златото се счита за обичаен " хеджиращ инструмент " в моменти на геополитическа неустановеност, или спад на фондовите пазари. През февруари обаче, когато международните борсови показатели означиха спадове от по над 10%, златото не съумя да записва упования от него растеж. По този метод значително разклати статута си на " избавителен актив ".

Няма по какъв начин да не отбележим и огромното тегло на някои компании във водещите показатели. Например акциите на Apple съставляват над 11% от тежестта на софтуерния Nasdaq 100, както и близо 4% от тежестта на необятния щатски показател S&P 500.

Ако се прибавят и теглата на още няколко мега-компании, то показателите стават извънредно подвластни от тях. Или казано по различен метод, вложителите могат и да не диверсифицират изключително добре портфейлите си, единствено гледайки към показателите, или пасивни индексни фондове, основани върху тях.

Иначи парцелите, суровините и облигациит, могат да са положително средство да диверсифицирате портфейла си и да се застраховате в известна степен против пазарни опасности. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР