Живеем в свят на дигитално пространство, където всеки, малко или

...
Живеем в свят на дигитално пространство, където всеки, малко или
Коментари Харесай

Експерт съветва как да се защитим от хакерски атаки

Живеем в свят на цифрово пространство, където всеки, малко или доста, е привързан с технологиите. Естественият развой на научната еволюция ни докара до тук, където сме подвластни от електрониката, само че това развиване крие доста опасности.
Киберсигурността е тематика, за която в България се приказва незадълбочено, най-много заради липса на знания. Тя се състои от редица ограничения, посредством които се откриват пробиви в компютърни системи и смарт технологии, и защищава от по този начин наречените кибер офанзиви. В кибер пространството съществуват няколко типа офанзиви – ориентирани и инцидентни. При ориентираните хакерът разполага с предварителна осведомителна база за организацията, която желае да покоси, до момента в който инцидентните са когато потребителят рови в интернет и без да желае се хваща на въдицата на хакера. Всичко това може да докара до кражба на персонални данни, загуба на запаси, клиенти, добиване на банкови данни и доста други, което може да провокира срив на дадена компания или изнудване на обособена персона.

За положително или неприятно, най-често в жертва на кибер офанзивите падат дребният и междинен бизнес, а в страната ни той не обръща изключително внимание на опасността, нито влага в експертите, които ги пазят.

Въпреки това има експерти, които се занимават с унищожаване на проблемите и отбрана от вируси.

Именно подобен е пловдивчанинът Стефан Тафков, който демонстрира гений в региона още от ранна възраст. Започнал самичък да поправя компютъра си от вируси, с годините ползата се трансформира в занимание, а заниманието в специалност. Стефан работи на свободна процедура, като създава програмен продукт за отбрана на лични системи и смарт телефон технологии. Паралелно организира лекции на тематика киберсигурност. Води и профилирани образования на личния състав на разнообразни компании за това по какъв начин да се борят против злонамерени офанзиви.

„ Когато започнах да се занимавам със сферата нямаше съвсем никаква база, от която да се изучавам. Липсваха учебници и книги, а в случай че успеех да намеря такива не можех да си ги разреша. Затова се научих самичък. В днешно време бизнес представителите в страната едва се интересуват от отбраната на своята информация и тази на клиентите им, и подминават обстоятелството, че непрекъснато са под опасност от хакерски намеси, които водят до течове и загуби на данни”, изяснява той, представен от TrafficNews.

Истината е, че с цел да се отбрани една към този момент хакната инфраструктура са нужни милиони левове, до момента в който доста по-малко лишават за самата офанзива. Точно по тази причина хората би трябвало да са доста деликатни с файлове, e-mail-и, уеб сайтове в интернет, facebook профили и още доста. Ако човек желае да се занимава със отбрана, би трябвало да премине през доста дълго и комплицирано образование, а в последните години кибер закононарушенията в България са се повишили, и то значимо. Най-често хакерът изнудва жертвите си за откуп, чрез bit coin, които най-малко към този момент не могат да бъдат проследени.

Първият вирус, с който Стефан Тафков се е сблъскал, носи името „ заек” и раздвоява файловата система на компютъра, до момента в който хард дискът не се запълни с информация. В последните 10 години вирусите са еволюирали, а основателите им се стремят да добият достъп до потребителски данни.

Друг постоянно срещан вирус е „ wannacry”, който криптира документи, фотоси, персонални данни, след което изисква откуп от целта, с цел да възвърне файловете му. В началото на годината имаше и взрив на вирус, маскиран като действителен файл от Национална агенция за приходите. Той има резултат единствено в случай че бъде отворен на лична машина, само че доста хора се залъгаха и извършиха личните си или служебни компютри с вируси. Съществуват и фишинг офанзиви, които залъгват хората да вкарват персоналните си данни в избрани уеб сайтове.

„ В интернет могат да се намерят разнообразни защитни принадлежности за програмен продукт, само че когато става въпрос за нещо по-голямо, процесът, необходим за разрешаване на казуса, лишава доста време. Първо би трябвало да се открие източникът на офанзивата. Трябва да се вземе поради дали вирусът е нов, или е открит в интернет, тъй като не всички вируси оставят очевидни следи. Повечето работят в тайно режим, с цел да не бъдат видяни. После би трябвало да се търсят подобаващи дейности за действително премахване на вредителя. Аз върша и проби за накърнимост -penetration tests, както и reverse engineering, при което се стартира откъм гърба – напред, с цел да се стигне до злонамерения код и да се разбере какъв тъкмо е вирусът. Истината е, че казусът не е толкоз в това, че криптовирус ще удари някоя компания, а че когато това се случи и мрежата не е предпазена, лишава доста време за възобновяване на естествения работен развой, тъй като би трябвало да се отдели внимание на всяка една наранена машина. „

Стефан Тафков признава, че материята е прекомерно комплицирана и характерна, само че в това време доста забавна. Тръпката от това да хванеш индивида, отговорен за офанзивата, както и да създадеш противопоставяне е незаменима.

Кибер офанзивите са закононарушение, не по-малко наказуемо от всяко друго. Когато цялата ти идентичност е изложена на показ, когато можеш да бъдеш засечен от която и да е точка на планетата, то почваш да се чудиш остана ли независимост на обособения субект в този свят. Защото даже опасността да не е животозастрашаваща, тя може да ти отнеме всичко – от най-малките дреболии като личното ти име, дo дебитни и кредитни карти. И това е проблем, който може би подминаваме с лека ръка, подвластни на мисълта, че на нас не може да ни се случи, само че в цифровата действителност никой не е невредим.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР